Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 75 εκατ. ευρώ στην αυριανή (11/6) Γ.Σ. του ΔΕΣΦΑ

tags :
Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 75 εκατ. ευρώ στην αυριανή (11/6) Γ.Σ. του ΔΕΣΦΑ
Η γενική συνέλευση του ΔΕΣΦΑ θα εγκρίνει επίσης τα αποτελέσματα του 2019, της πρώτης πλήρους χρήσης υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς
Συνεδριάζει αύριο η γενική συνέλευση των μετόχων του ΔΕΣΦΑ για να εγκρίνει τα οικονομικά αποτελέσματα, της πρώτης πλήρους χρήσης υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά και τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή κατά περίπου 75 εκατ. ευρώ, με επιστροφή́ πλεονάζοντος κεφαλαίου στους μέτοχους της εταιρίας.
Όπως είναι γνωστό ο ΔΕΣΦΑ εξαγοράστηκε το 2018 μετά από διαγωνισμό από την κοινοπραξία Senfluga, την οποία είχαν συστήσει η ιταλική Snam, η βελγική Fluxys και η ισπανική Endesa. Αργότερα στην κοινοπραξία απέκτησε μερίδιο και ο όμιλος Κοπελούζου.
Μετά την είσοδο της Damco του ομίλου Κοπελούζου στη Senfluga, η Snam κατέχει το 54%, η Enagas και η Fluxys ποσοστό 18% η καθεμία και η DAMCO το 10%. Το υπόλοιπο 34% εξακολουθεί να ανήκει στο ελληνικό δημόσιο.

Επιστροφή πλεονάζοντος κεφαλαίου

Σύμφωνα με την ατζέντα της γενικής συνέλευσης η μείωση του κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ κατά́ το ποσό́ των 74.981.792,52 ευρώ γίνεται με σκοπό́ την επιστροφή́ πλεονάζοντος κεφαλαίου με ταυτόχρονη μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής και την επιστροφή́ μετρητών στους μέτοχους της εταιρίας.
Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει ακόμα την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων του 2019, την εκλογή νέων μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο σε αναπλήρωση των παραιτηθέντων, την τροποποίηση του άρθρου 29 του καταστατικού και την κωδικοποίησή του σε ενιαίο κείμενο, όπως διαμορφώθηκε μετά τις τροποποιήσεις την έγκριση διάθεσης των κερδών, την έγκριση των αμοιβών και αποζημιώσεων που έλαβαν τα μέλη του ΔΣ το 2019 αλλά και τις προκαταβολές των αμοιβών και των αποζημιώσεων τους για το 2020, την εκλογή ορκωτών ελεγκτών για τη χρήση 2020.

Καθαρά κέρδη 73,45 εκατ. το 2018

Σημειώνεται ότι το 2018 έκλεισε με καθαρά κέρδη χρήσης για τον ΔΕΣΦΑ ύψους 73,450 εκατ. ευρώ, έναντι 85.636 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους και σύνολο πωλήσεων 199,485 εκατ. ευρώ, από 268,697 εκατ. ευρώ το 2017. Τα αποτελέσματα του 2019 αναμένεται να είναι βελτιωμένα λόγω της αυξημένης χρήσης του φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ, που ολοκληρώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 2018, ανήλθε σε 535 εκατ. ευρώ και για τους δύο, μέχρι τότε βασικούς μετόχους, τα ΕΛΠΕ που πούλησαν το σύνολο της συμμετοχής τους, το 35% και το δημόσιο που διέθεσε το 31%. Μεγάλο μέρος του τιμήματος καλύφθηκε με τραπεζικό δανεισμό non recourse (δηλαδή χωρίς αναγωγή στην κοινοπραξία) και συγκεκριμένα με την έκδοση διμερούς κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 350 εκατ. ευρώ, διάρκειας μεγαλύτερης των 10 ετών, με την αποκλειστική και πλήρη ανάληψη αυτού από την Εθνική Τράπεζα.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης