Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Κρήτη ενεργειακός κόμβος – Η hi-tech παρουσίαση του ΑΔΜΗΕ και τα οφέλη από τη μείωση των ΥΚΩ

Η Κρήτη ενεργειακός κόμβος – Η hi-tech παρουσίαση του ΑΔΜΗΕ και τα οφέλη από τη μείωση των ΥΚΩ
Διαπραγμάτευση με εταιρείες που έχουν μεγάλες άδειες και υποχρέωση διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα
«Έπεσαν» στις 10 Ιουνίου 2020 οι υπογραφές για την έναρξη του έργου της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.
Με την πανδημία του Covid-19 η τεχνολογία έδωσε την ευκαιρία για μία εξαιρετική διαδικτυακή παρουσίαση προκειμένου να τηρηθούν οι αποστάσεις και να μην υπάρξει συγχρωτισμός στην αίθουσα του Ηρακλείου Κρήτης, όπου έγινε η παρουσίαση.
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε πως πρέπει να είμαστε περήφανοι οι Κρητικοί γι΄αυτό το έργο, το οποίο μειώνει τις εκπομπές ρύπων.
«Κάνουμε προσπάθειες να μην υπάρχει κανένα παράπονο από το δήμο Μαλεβιζίου.
Θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη από ΑΔΜΗΕ και πράσινο ταμείο ύψους 9 εκατ. ευρώ».
Ο υπουργός μίλησε και για τις μικρές αντιδράσεις που υπάρχουν πλέον σημειώνοντας πως «στις περιοχές που γίνεται απολιγνιτοποίηση είμαι αντιμέτωπος με διαμαρτυρίες κατά της απολιγνιτοποίησης και εδώ είχα κάποιες αντιδράσεις κατά της πράσινης ενέργειας.
Πρέπει να πάμε μπροστά και να ακολουθήσουμε την Ευρώπη που αλλάζει.
Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα δρόμο ευρωπαϊκό και αυτό το έργο κινείται μπροστά».
Ο πρόεδρος  του ΑΔΜΗΕ Και της Αριάδνη Interconnection ανέφερε πως πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που γίνονται αυτή την περίοδο στη χώρα.
«Θα κάνουμε τα πάντα για να γίνει στην ώρα του και θα είναι έτοιμο το 2023.
Το πρώτο βήμα γίνεται ήδη και έχει να κάνει τη σύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο και εκτιμούμε ότι θα ηλεκτρίσουμε το καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος στο τέλος του έτους.
Το 30-40% των αναγκών του νησιού θα καλύπτεται από αυτό το καλώδιο».  
Αναφορικά με τις αντιδράσεις που υπήρχαν ακόμα και από κάποιους δήμους ο κ.Μανουσάκης είπε πως ο ΑΔΜΗΕ έχει την άποψη ότι όταν πας να κάνεις ένα έργο, ακούς αυτούς που βρίσκονται εκεί.
« Έτσι ακούσαμε τους κατοίκους και κάναμε βελτιώσεις, οι οποίες αύξησαν κατά 35 εκατ. ευρώ το κόστος του έργου. Παράλληλα θα κάνουμε πολλές δράσεις ως αντισταθμιστικά οφέλη σε δήμους (αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, βελτίωση οδοστρωμάτων, ανακαίνιση σχολείων κ.α.)».
Με το έργο αυτό η Κρήτη γίνεται ενεργειακός κόμβος.  
Χαιρετισμό από τη Γερμανία απεύθυναν οι εκπρόσωποι της Siemens ως ανάδοχος του έργου αλλά και των άλλων ομίλων που συμμετέχουν (Prysmian, Nexans) επίσης από το εξωτερικό (Νορβηγία, Σουηδία).
Σημειώνεται πως η υπογραφή των συμβάσεων έγινε ψηφιακά.

Πότε θα μειωθούν οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ)

Όπως ειπώθηκε οι χρεώσεις αυτές υπολογίζονται σε ετήσια βάση.
Μόλις γίνει και η δεύτερη διασύνδεση θα υπολογιστούν ξανά και θα αρχίσουν να μειώνονται.
Σημειώνεται πως σε περίπου 400 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ΥΚΩ στην Κρήτη.
Αναφορικά με το σταθμό παραγωγής στα Ελληνοπεράματα, ο κ.Χατζηδάκης είπε πως την  ίδια μέρα που θα γίνει η σύνδεση, δηλαδή το 2023 θα κλείσει το εργοστάσιο.
Θα ληφθούν όλες οι προβλέψεις για τους εργαζομένους.
«Ό,τι ακολουθείται στις περιοχές που γίνεται απολιγνιτοποίηση θα γίνει και εδώ», είπε ο κ.Χατζηδάκης, αλλά τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει μία εφεδρεία.
«Θα γίνουν μελέτες και προφανώς δε θα χρειαστούμε όλες τις μονάδες.
Θα γίνουν μελέτες επιστημονικές για να δούμε τι θα γίνουν και ποιες θα μείνουν».

Έργα ΑΠΕ – Διαπραγματεύσεις με όσους έχουν άδεια και υποχρέωση διασύνδεσης

Μία από τις βασικές διαμαρτυρίες των κατοίκων του Ηρακλείου ήταν πως είχαν εκδοθεί μεγάλες άδειες για ΑΠΕ, οι οποίες είχαν υποχρέωση διασύνδεσης και μετά την ανάληψη του έργου και την υλοποίησή του από τον ΑΔΜΗΕ, οι κάτοικοι ήθελαν να ανακληθούν οι άδειες, ώστε να γίνει νέος διαγωνισμός με τα νέα δεδομένα και άρα να πάρουν μερίδιο στα έργα ΑΠΕ και άλλες εταιρείες ή ιδιώτες.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν έγινε επικαιροποίηση της μελέτης για τη δυναμικότητα του αιολικού δυναμικού στην Κρήτη και κατατέθηκε στη ΡΑΕ.
Η Κρήτη δέχεται μέχρι 2,5 χιλ. MW και δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα από πλευράς υποδομών.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς γίνονται διαπραγματεύσεις και από τους κατόχους των 2 αδειών που είχαν υποχρέωση διασύνδεσης.
Ανέφερε πως εξετάζεται ο πιο προσοδοφόρος τρόπος για να προχωρήσουν τα έργα ΑΠΕ και πως θα γίνει η χρησιμοποίηση του καλωδίου από εταιρείες που έχουν άδεια και υποχρέωση να κάνουν επενδύσεις διασύνδεσης.
Ωστόσο όπως είπε επειδή υπάρχει διαπραγμάτευση αυτή την περίοδο δεν θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Σημειώνεται πως η Τέρνα Ενεργειακή και ο Όμιλος Κοπελούζου, έχουν σημαντικές άδειες με υποχρέωση για ανεξάρτητη διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης