Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενώ η ΤτΕ απευθύνεται σε ορκωτούς ελεγκτές για την bad bank… η κυβέρνηση πιέζει τις τράπεζες για δάνεια που θα είναι… καταστροφή για τους μετόχους

Ενώ η ΤτΕ απευθύνεται σε ορκωτούς ελεγκτές για την bad bank… η κυβέρνηση πιέζει τις τράπεζες για δάνεια που θα είναι… καταστροφή για τους μετόχους
Η πιστωτική επέκταση εν μέσω ύφεσης μπορεί να επιφέρει μεγάλες ζημίες στις τράπεζες
Ένας ακραίος παραλογισμός λαμβάνει χώρα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά όχι αυτή την φορά με ευθύνη των διοικήσεων.
Ποιος είναι ο παραλογισμός;
Στην Ευρώπη τα αρμόδια θεσμικά όργανα πιέζουν τις τράπεζες να μην δώσουν μερίσματα, να πάρουν πρόσθετες προβλέψεις για τα νέα κόκκινα δάνεια που θα προκύψουν λόγω της μεγάλης ύφεσης, απαγορεύουν τις επαναγορές ιδίων μετοχών.
Ζητούν τα αρμόδια εποπτικά όργανα από τις τράπεζες να λάβουν προληπτικά μέτρα ώστε να στηρίξουν τους ισολογισμούς τους.
Υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις για τα NPEs στην Ευρώπη.
Μάλλον είναι υπερφίαλη η εκτίμηση ότι θα φθάσουν πάλι στο 1 τρισεκ. ευρώ από 580 δισεκ. NPEs της τρέχουσας περιόδου με την Ιταλία να εμφανίζει 212 δισεκ. και η Ελλάδα 71 δισεκ. ευρώ συνολικά προβληματικά δάνεια.
Με βάση το μοντέλο του Γερμανικού οίκου Scope εάν η Ιταλία σημειώσει αύξηση 30 δισεκ. ευρώ στα προβληματικά δάνεια δηλαδή αύξηση 14% αυτό σημαίνει ότι συνολικά θα δημιουργηθούν περίπου 80 με 120 δισεκ. νέα προβληματικά δάνεια στην Ευρώπη λόγω της ύφεσης ποσοστό και ποσό που θεωρείται ελεγχόμενο.
Τα 80 με 120 δισεκ. περιλαμβάνουν την παραδοχή ότι τα κεφάλαια που έχουν δαπανήσει τα κράτη για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις – ακόμη και της zombie – μετά την απόσυρση των ελαστικών κριτηρίων δεν θα επιτρέψουν έκρηξη προβληματικών δανείων.
Χωρίς τα μέτρα στήριξης θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και 250 δισεκ. νέα προβληματικά δάνεια ή και περισσότερα.
Στην Ελλάδα λοιπόν καταγράφεται ένας παραλογισμός.
Από την μια η ΤτΕ ζητάει από εταιρίες ορκωτών ελεγκτών και ορισμένους επενδυτικούς οίκους στοιχεία για την bad bank παρ΄ ότι σε εθνικό επίπεδο δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Όμως το γεγονός ότι επιμένει στο ζήτημα σηματοδοτεί μια ανησυχία για την πορεία των προβληματικών ανοιγμάτων στην Ελλάδα που έχουν φθάσει στα 71 δισεκ. με προοπτική 77 με 78 δισεκ. ευρώ δηλαδή επιδείνωση.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν την οικονομία και να χορηγήσουν δάνεια.
Μάλιστα ασκούνται πιέσεις για τον σκοπό αυτό με την Πειραιώς και Eurobank να επιταχύνουν.
Να σημειωθεί ότι στην Γενική Συνέλευση της Πειραιώς θα επικυρωθεί η ανανέωση της θητείας του Χρήστου Μεγάλου ως διευθύνοντος συμβούλου εξέλιξη θετική και ένδειξη σταθερότητας.
Οι τράπεζες όμως από την πλευρά τους ανησυχούν ακόμη και για τα δάνεια που χορηγούν με την εγγύηση του δημοσίου θεωρούν ότι θα καταπέσουν και θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση μεγάλων ζημιών.
Μπορεί να φανεί οξύμωρο αλλά το παρελθόν είναι διδακτικό.
Όσα δάνεια χορηγήθηκαν εν μέσω ύφεσης στην Ελλάδα και διεθνώς εμφάνισαν μεγάλα ποσοστά επιδείνωσης που στο τέλος κατέληξαν να είναι προβληματικά.
Όσες τράπεζες χορηγούν δάνεια σε αυτή την συγκυρία χωρίς πολύ αυστηρά κριτήρια χρηματοδότησης παίρνουν τεράστια ρίσκα για τους μετόχους και τα κεφάλαια τους.
Ο κίνδυνος πολλά από τα δάνεια που χορηγούνται να μετατραπούν σε προβληματικά είναι μεγάλος και προφανώς θα πληρώσουν πανάκριβα την πιστωτική επέκταση οι μέτοχοι και τα ήδη ταλαιπωρημένα και αδύναμα κεφάλαια τους.
Η πιστωτική επέκταση εν μέσω ύφεσης μπορεί να επιφέρει μεγάλες ζημίες στις τράπεζες.
Οι ιδιώτες μέτοχοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε αυξήσεις κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης