Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλαγή σκυτάλης στο Eurogroup - Οι 3 ΥΠΟΙΚ που ενδιαφέρονται για τη θέση του Centeno

Αλλαγή σκυτάλης στο Eurogroup - Οι 3 ΥΠΟΙΚ που ενδιαφέρονται για τη θέση του Centeno
Πριν καν εκκινήσει η επίσημη διαδικασία Ισπανία, Λουξεμβούργο και Ιρλανδία έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την προεδρία του Eurogroup
Σε αναζήτηση νέου επικεφαλής είναι το Eurogroup τη στιγμή που είναι εξέλιξη οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ που έχει προτείνει η Κομισιόν.
Μετά την παραίτηση του Mario Centeno από το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας ανοίγει ο δρόμος για την αλλαγή σκυτάλης στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Πρόκειται για μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στις 9 Ιουλίου.
Ωστόσο, πριν εκκινήσει η επίσημη διαδικασία, έχουν ήδη ακουστεί τρία ονόματα ως πιθανοί διάδοχοι του Centeno: Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Nadia Calvino, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Pierre Gramegna αλλά και ο ΥΠΟΙΚ της Ιρλανδίας, Paschal Donohoe.

Οι συζητήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ανεξαρτήτως, όμως, από το ποιος θα διεκδικήσει τη θέση του Centeno, η απόφαση λαμβάνεται σε μια στιγμή της διχόνοιας εντός της περιοχής.
Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν για την προώθηση τολμηρών και πρωτοφανών μέτρων τόνωσης της οικονομίας, ενώ άλλες αρνούνται να λάβουν τόσο μεγάλο ρίσκο.
Αυτή η διαμάχη είναι εμφανής στη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ (500 δισ. ευρώ θα διατεθούν υπό μορφή επιχορηγήσεων και 250 δισ. ευρώ υπό τη μορφή δανείων) που έχει προτείνει η Κομισιόν.
Ένας αξιωματούχος της ΕΕ, δήλωσε πρόσφατα στο CNBC, ότι έπειτα από μια αρχική συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, κάποιες χώρες αμφισβητούν το κατά πόσο η Κομισιόν καλύπτεται νομικά ώστε να αξιοποιήσει τις αγορές σε τέτοια μεγάλης κλίμακας.
Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι υπάρχουν διαφωνίες ως προς το μέγεθος της παρέμβασης στην αγορά, πόσα πρέπει να διανεμηθούν σε κάθε χώρα, τι είδους προϋποθέσεις πρέπει να συνδέονται με τις μελλοντικές εκταμιεύσεις, καθώς και πόσο θα πρέπει να διαρκέσουν τα μέτρα.
Το τελικό λόγο σχετικά με αυτές τις λεπτομέρειες έχουν οι ηγέτες, που στις 19 Ιουνίου θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης