Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στις 17/9 η έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας – Έως τέλη 2020 προετοιμασία προϊόντος demand-response

tags :
Στις 17/9 η έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας – Έως τέλη 2020 προετοιμασία προϊόντος demand-response
Στη χθεσινή (11/6) online σύσκεψη παρουσίασης των κοινών δοκιμών των συστημάτων των αγορών, ο υφυπουργός Ενέργειας Γ.Θωμάς ζήτησε επίσης την ολοκλήρωση του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας μέχρι το τέλος του έτους
Οριστική θα πρέπει να θεωρείται η έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στις 17 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με όσα διημείφθησαν σε χθεσινή (11/6) ευρεία online σύσκεψη, στην οποία έλαβαν μέρος ο υφυπουργός Ενέργειας Γ.Θωμάς, οι Διαχειριστές των νέων αγορών (ΕΧΕ και ΑΔΜΗΕ), καθώς και οι φορείς από τον κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας.
Θέμα της σύσκεψης ήταν η παρουσίαση των επικείμενων κοινών δοκιμών συστημάτων των αγορών, ενώ με βάση πληροφορίες σε αυτήν διαφάνηκε πως στην επικαιροποιημένη υπουργική απόφαση για το χρονοδιάγραμμα έναρξης του Target Model, το ΥΠΕΝ θα υιοθετήσει τη σχετική εισήγηση από τους δύο Διαχειριστές. Εισήγηση η οποία θα ορίζει τις 17/9 ως «πρεμιέρα» των νέων αγορών.
Με βάση την ίδια εισήγηση, στις 22 Ιουνίου θα ξεκινήσουν τα κοινά τεστ των συστημάτων ΕΧΕ και ΑΔΜΗΕ. Τη σκυτάλη θα πάρει από τις 3 Αυγούστου το dry run, δηλαδή οι δοκιμές συνεχούς προσομοίωσης της παραγωγικής λειτουργίας όλων των πλατφόρμων των νέων χονδρεμπορικών αγορών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στη μετάβαση στο καινούριο καθεστώς στα μέσα του επόμενου μήνα.

Εναρμόνιση με την υπόλοιπη Ευρώπη

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υφυπουργός Ενέργειας τόνισε εμφατικά τη σημασία τήρησης του επικαιροποιημένου χρονοδιαγράμματος, έπειτα από την εμπλοκή που προκάλεσε η κρίση του κορωνοϊού. Έτσι, η χώρα μας θα εναρμονισθεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ θα μπορέσει να επιτευχθεί και το επόμενο σημαντικό βήμα, δηλαδή η έναρξη σύζευξης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με αυτές των όμορων κρατών.
Παράλληλα, ο κ. Θωμάς ζήτησε από τους εμπλεκόμενους φορείς να αναλάβουν τη δέσμευση ώστε έως το τέλος του έτους να έχει προετοιμαστεί ο Μόνιμος Μηχανισμός Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM), που πρόκειται να διαδεχθεί τον Μεταβατικό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευέλικτης Ισχύος. Ανάλογη δέσμευση ζήτησε και για την ανάπτυξη προϊόντων demand-response, ώστε το πρώτο να είναι έτοιμο και πάλι έως το τέλος 2020.

Από τον ΑΔΜΗΕ το πρώτο σὐστημα του Target Model σε παραγωγική λειτουργία

Από την πλευρά των Διαχειριστών, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, Γιώργος Ιωάννου, υπογράμμισε τον ρόλο που θα παίξει το Target Model στη διαμόρφωση μίας πιο διαφανούς και ανταγωνιστικής αγοράς. Όπως συμπλήρωσε, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, η προετοιμασία του συνεχίστηκε αδιάλειπτα από τους δύο φορείς.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, επισήμανε πως ήδη είναι καθ’ όλα έτοιμα το Σύστημα ενεργειακών υπολογισμών, καθώς και το Σὐστημα διαχείρισης διασυνοριακών συναλλαγών (XBMS). Μάλιστα, το XBMS θα είναι το πρώτο σύστημα του Target Model που θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία, στις 22 Ιουνίου. Παράλληλα, επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο που καλούνται να παίξουν οι "παίκτες" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με τη συμμετοχή στις δοκιμές. 
Από την πλευρά των ιδιωτών παραγωγών, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες υπογράμμισε τη σημασία των εργαλείων παρακολούθησης των νέων χονδρεμπορικών αγορών από τη ΡΑΕ, για την αποτροπή καταχρηστικών συμπεριφορών. Τέλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γ.Στάσσης, ανέφερε πως η εταιρεία στοιχίζεται στη μετάβαση στο Target Model, εκτιμώντας πως θα πρέπει να δοθεί μία ικανή περίοδος για το dry run.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr
πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης