Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση A- για την Ισπανία - Σταθερό το outlook

Fitch: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση A- για την Ισπανία - Σταθερό το outlook
Fitch: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση A- για την Ισπανία - Σταθερό το outlook
Στην επιβεβαίωση της αξιολόγησης A- για την Ισπανία προχώρησε σήμερα 12/6 ο οίκος αξιολόγησης Fitch με σταθερό το outlook.
Η επιβεβαίωση του ισπανικού IDR και του σταθερού outlook αντικατοπτρίζει όπως αναφέρει η Fitch τη σχετική οικονομική και εξωτερική ανθεκτικότητα της οικονομίας στο σοκ του κορωνοϊού, που βασίστηκε στα τελευταία χρόνια της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, της εξισορρόπησης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Τα χαμηλότερα δημόσια ελλείμματα που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια δίνουν κάποια εμπιστοσύνη ότι το χρέος της κυβέρνησης θα ξαναρχίσει μια πτωτική πορεία μεσοπρόθεσμα, μετά την υποχώρηση του κορωνοϊού.
Η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν από τον Μάρτιο για τον περιορισμό της εξάπλωσής της οδήγησαν σε μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία ήταν από τις πιο σοβαρές στην ευρωζώνη.
Το ΑΕΠ του β’ τριμήνου του 2020 θα παρουσιάσει ακόμη πιο έντονη συρρίκνωση από το α΄ τρίμηνο του 2020, όταν το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 5,2%. Ένα σχέδιο αποκλιμάκωσης εγκρίθηκε στις αρχές Μαΐου, επιτρέποντας τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών. Αυτό θα διευκολύνει την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Για το 2020 στο σύνολό του, η Fitch προβλέπει πτώση 9,6% στο πραγματικό ΑΕΠ, ακολουθούμενη από ανάκαμψη 4,4% το 2021.
Εν τω μεταξύ, η ανεργία άρχισε να αυξάνεται και πάλι μετά από σταθερή πτώση από το αποκορύφωμά της το 2013, και η Fitch αναμένει ότι το ποσοστό ανεργίας θα είναι κατά μέσο όρο 21,5% το 2020.
Η Firch αναμένει απότομη αύξηση του δημόσιου ελλείμματος, από 2,8% του ΑΕΠ το 2019 σε 11,1% το 2020.
Το έλλειμμα αναμένεται στη συνέχεια να μειωθεί στο 8,1% το 2021.
Ωστόσο, η ισπανική οικονομία φαίνεται πιο ανθεκτική από την άποψη των εσωτερικών χρηματοοικονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών από ό, τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Τα χρέη των εταιρειών και των νοικοκυριών έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και οι λόγοι τόσο των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών όσο και του χρέους / του ΑΕΠ των νοικοκυριών είναι τώρα χαμηλότεροι από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
 Αυτά τα πλεονάσματα μεταφράστηκαν σε μείωση του εξωτερικού χρέους. Το καθαρό εξωτερικό χρέος παραμένει πολύ υψηλό, εκτιμάται στο 74,2% του ΑΕΠ στα τέλη του 2019 και η  Fitch αναμένει ότι ο καθαρός δείκτης εξωτερικού χρέους θα αυξηθεί περαιτέρω, κατά μέσο όρο 81% τα επόμενα δύο χρόνια .
Ωστόσο, περίπου το ένα τέταρτο του αποθέματος των ακαθάριστων εξωτερικών υποχρεώσεων αντιπροσωπεύεται από την Banco de España (BdE). Αυτά αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό την ανακύκλωση της ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας του Ευρωσυστήματος σε επενδύσεις στο εξωτερικό από τον ιδιωτικό τομέα, και έτσι εμφανίζονται ως υπόλοιπα TARGET, αντί να δείχνουν αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης