Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συλλαλητήριο εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο Σύνταγμα – Διαδήλωσαν μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών

Συλλαλητήριο εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο Σύνταγμα – Διαδήλωσαν μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών
Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ  ξεκίνησαν με πορεία από την Ομόνοια
«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» ήταν το σύνθημα του συλλαλητηρίου που πραγματοποίησαν στο Σύνταγμα το Σάββατο 13/6 οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ  μαζί με ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ διαδήλωσαν μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ ξεκίνησαν με πορεία από την Ομόνοια.
Στο Σύνταγμα τους περίμεναν συνδικάτα και μαζικοί φορείς της Αττικής για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, ενώ μηνύματα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ απέστειλαν δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία από όλη την χώρα.
Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ παρέδωσαν ψήφισμα στη Βουλή.
Στο εν λόγω συλλαλητήριο συμμετείχαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας και  οι βουλευτές του κόμματος Γ. Μαρίνος, Θ. Παφίλης και Χρ. Κατσώτης, καθώς και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ,  Κ. Παπαδάκης. Στην πορεία των σωματείων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα συμμετείχε επίσης ο πρόεδρος της Κ.Ο. και Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης και η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ,  Γ. Μουλκιώτης.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, Ανδρέας Κορέτζελος, παρουσίασε τις δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ και τη σημασία της λειτουργίας της για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, όπως και για τους πέντε νομούς της χώρας (Εύβοια, Βοιωτία, Καστοριά, Κοζάνη τα ορυχεία, Λάρυμνα το εργοστάσιο) που λειτουργούν εργοστάσια και ορυχεία της.
«Δεν ξεχνάμε τους 80 νεκρούς μας», είπε αναφερόμενος στα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.
Ο Π. Πολίτης,  αντιπρόεδρος του ΕΚ Λαμίας, μέλος της Διοίκησης της ΠΟΕΜ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ σημείωσε πως «αυτά που βιώνουμε στη ΛΑΡΚΟ είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής με αυτά που βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους.
Μας θέλουν σκλάβους για να έχουνε ακόμη περισσότερα κέρδη».
Πρόσθεσε  ότι «άλλο δρόμο δεν έχουμε, ή εμείς ή αυτοί.
Από τη μία είναι τα συμφέροντα πού υπερασπίζονται οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη τα συμφέροντα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού», ξεκαθαρίζοντας πως «θα συγκρουστούμε μέχρι το τέλος».
Για «τροπολογία της κυβέρνησης που στέλνει τους εργαζόμενους στην ανεργία και τη συκοφαντική επίθεση στους εργαζόμενους» μίλησε ο Ξενοφώντας Αγγελέτος από το Σωματείο Εργαζομένων στα Μεταλλεία της Εύβοιας, υπογραμμίζοντας ότι «θέλουμε ανοιχτό το εργοστάσιο με όρους υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους και στήριξη της παραγωγής».
«Η απαξιωτική εικόνα της ΛΑΡΚΟ που προβάλλεται από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της είναι στοχευμένη για το ξεπούλημα της», τόνισε ο Δημήτρης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων και του Σωματείου Εργαζομένων στα Μεταλλεία 'Αι Γιάννη, ο οποίος ανέφερε ότι το συλλαλητήριο είναι «η απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ».
«Υψώνουμε τις γροθιές μας και λέμε όχι στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ,» τόνισε ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Έδρας της επιχείρησης, προσθέτοντας πως «η ΛΑΡΚΟ δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους αλλά όλη την κοινωνία».
Τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασαν ο Δημήτρης Τσόκας, πρόεδρος Εργαζομένων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου και ο Μάρκος Κοντιζάς γενικός γραμματέας στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου, ενώ ο  Σωτήρης Πουλικόγιαννης πρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ανέφερε ότι «η επίθεση είναι γενικευμένη στο σύνολο των εργαζομένων του κλάδου και όλη της  χώρας» και πως στην ίδια κατηγορία με τη ΛΑΡΚΟ βρίσκονται και τα ναυπηγεία, καθώς και η ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ.
Σημειώνεται ότι η κινητοποίηση συνεχίστηκε με συναυλία που οργανώθηκε με τη συμβολή του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, οι εκπρόσωποι του οποίου εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης