Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εν αναμονή ανασχηματισμού – Τα τρία σενάρια για τον χρόνο που θα γίνουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και τι αναμένεται

Εν αναμονή ανασχηματισμού  – Τα τρία σενάρια για τον χρόνο που θα γίνουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και τι αναμένεται
Δεν αναμένεται να είναι σαρωτικές οι αναμενόμενες αλλαγές, αλλά διορθωτικές
Οι εκλογές απομακρύνονται, όπως ο ανασχηματισμός πλησιάζει.
Μπορεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να διέψευσε τρεις φορές την εβδομάδα που μας πέρασε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές  και μάλιστα διαδοχικά, κλείνοντας την πόρτα των εκλογών, ωστόσο αυτή του ανασχηματισμού αυτομάτως ανοίγει.
Πάνω στο τραπέζι αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, είναι τρία τα σενάρια ως πιθανά χρονικά σημεία που μπορεί να επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Τα τρία σενάρια - Οι πιθανές ημερομηνίες

Πρώτον, πριν από τη ΔΕΘ, αφού οι εισηγητές αυτής της επιλογής αναφέρουν πως είναι καλύτερα να «βγει» όλο το καλοκαίρι, να φανεί πού θα έχει σταματήσει και η μπίλια του τουρισμού και ακολούθως, δεδομένου ότι η Έκθεση της Θεσσαλονίκης αποτελεί παραδοσιακά την «εκκίνηση» κάθε πολιτικής σεζόν, τότε να γίνουν οι διορθωτικές κινήσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα,  το μειονέκτημα  αυτής της επιλογής είναι ότι ο ανασχηματισμός ως μία δράση, δημιουργεί και αντίδραση από εκείνους που είτε αντικαταστάθηκαν, είτε δεν αξιοποιήθηκαν, γεγονός που μπορεί να επισκιάσει  το μήνυμα που θέλει να περάσει ο πρωθυπουργός στις αρχές Σεπτεμβρίου για τη «νέα χρονιά».
Δεύτερο χρονικό διάστημα που εξετάζεται για ανασχηματισμό είναι τα μέσα Ιουλίου.
Έτσι και αλλιώς είναι κομβικό σημείο για την κυβέρνηση η συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού θα έχει χαρακτήρα σημειολογικής επανεκκίνησης.
Πολλοί μάλιστα εισηγούνται να συνδυαστεί και με αλλαγές στην κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα αποτελούσε την επικρατέστερη ημερομηνία για  διορθωτικές κινήσεις, όμως διαψεύστηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου τα σχετικά δημοσιεύματα, καθώς κρίθηκε σκόπιμο να σταματήσει η συζήτηση περί ανασχηματισμού, αφού πολλοί υπουργού θα κατέβαζαν πρώιμα τα μολύβια τους.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι η ημερομηνία κοντά στις 7 Ιουλίου δεν έπαψε ποτέ να είναι στο τραπέζι.
Τρίτον, η ημερομηνία που εξετάζεται είναι νωρίτερα του Ιουλίου, εντός των επόμενων ημερών.
Η λογική που στηρίζεται η εν λόγω σκέψη είναι ότι υπάρχει πλέον ξεκάθαρη εικόνα για τον τρόπο που λειτούργησε το κυβερνητικό σχήμα όλο το διάστημα που προηγήθηκε και βέβαια εντός της υγειονομικής κρίσης, τόσο για τα θετικά, όσο και για τις αδυναμίες, τις αρρυθμίες και τις εσωτερικές αντιπαλότητες εντός που κυοφορούνται των υπουργείων.
Έτσι, η αναβολή για αργότερα ενός ανασχηματισμού, παρατείνει τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, επιχείρημα που είναι ιδιαίτερα ισχυρό εντός του Μαξίμου και κάνει πιο πιθανό το σενάριο των άμεσων αλλαγών.
Άλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση έδειξε και ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στον χρόνο του ανασχηματισμού εντός της εβδομάδας, μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Γεραπετρίτης δεν αρνήθηκε ότι οι αλλαγές είναι στις προθέσεις, λέγοντας μάλιστα πως «διορθώνουμε τα λάθη μας με μεγάλη ταχύτητα, αλλά πρέπει να αξιολογούμαστε τακτικά» και  πως «πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, αλλά σε πιο ουδέτερο χρόνο βέβαια, όχι τώρα μέσα στην κρίση».
Η φράση περί «ουδέτερου χρόνου» του υπουργού Επικρατείας, φαίνεται ότι απομακρύνει το ενδεχόμενο  ανασχηματισμού στα τέλη Αυγούστου ή αρχές του Σεπτεμβρίου, αφού τότε, ενόψει ΔΕΘ, ο χρόνος μόνο ουδέτερος δεν θεωρείται δεδομένου ότι μιλάμε για την έναρξη της «νέας χρονιάς».

Αναμένονται διορθωτικές αλλαγές - Σενάρια για σπάσιμο υπουργείων  

Δεν πρόκειται να είναι σαρωτικές οι αναμενόμενες αλλαγές, αλλά διορθωτικές, που σημαίνει ότι θα αφορούν υπουργεία που είτε έχουν καταγραφεί αρρυθμίες, είτε χρειάζεται να υπάρξει περαιτέρω ώθηση.
Βέβαιο θεωρείται,  σύμφωνα με το δημοσίευμα, πως θα δούμε ανασχηματισμό με «αναπτυξιακό και οικονομικό πρόσημο», που θα σηματοδοτεί την «επόμενη μέρα» μετά την υγειονομική κρίση.
Μάλιστα, δεν αποκλείει ο χαρακτηρισμός  «διορθωτικός» αλλαγές σε υπουργεία που θεωρούνται «κορυφαία», είτε με αντικατάσταση υπουργών, είτε με μετακινήσεις.
Μέσα στα ισχυρά σενάρια είναι και το σπάσιμο των υπουργείων, όπως αυτό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Παρόμοια σκέψη υπάρχει και για το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο οποίο σήμερα υπάγονται  τα θέματα Εμπορίου και Βιομηχανίας, που θα μπορούσαν να αποκτήσουν αυτονομία.
Εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο είναι η ποσόστωση που θα  επιλέξει ο Κ. Μητσοτάκης μεταξύ εξωκοινοβουλευτικών στελεχών και μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Είναι δεδομένο ότι πολλοί εξωκοινοβουλευτικοί  υφυπουργοί δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και έτσι, θα δούμε στο κυβερνητικό σχήμα να εισέρχονται και μέλη της Κ.Ο., χωρίς όμως να διαταράσσεται το τεχνοκρατικό προφίλ που αποτελεί σήμα κατατεθέν του πρωθυπουργού.
Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν περισσότερες γυναίκες, ενώ θα συνεχιστεί το άνοιγμα στον κεντρώο χώρο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης