Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι απώλειες 2,5 τρισεκ. δολ. από τα συνταξιοδοτικά ταμεία (pension funds) υποχρέωσαν τις Κεντρικές Τράπεζες σε μεγάλες παρεμβάσεις

Οι απώλειες 2,5 τρισεκ. δολ. από τα συνταξιοδοτικά ταμεία (pension funds) υποχρέωσαν τις Κεντρικές Τράπεζες σε μεγάλες παρεμβάσεις
Τα συνταξιοδοτικά ταμεία των ΗΠΑ στο τέλος του 2019 κατείχαν 18,8 τρισ. δολ σε διάφορες επενδύσεις, ακολουθούμενα από το Ηνωμένο Βασίλειο 3,6 τρισ. δολ και την Αυστραλία 1,8 τρισ. δολ.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση που δείχνει πώς τα συνταξιοδοτικά ταμεία στις χώρες του ΟΟΣΑ κατέγραψαν τεράστια απώλεια περίπου 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης του χρηματιστηρίου τον Φεβρουάριο έως τα τέλη Μαρτίου.
Μετά από αυτό το σοκ οι κεντρικές τράπεζες παρενέβησαν με νομισματικά μέσα για τη διάσωση χρηματιστηριακών αγορών και άλλων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων για να αποφευχθούν οι ζημίες στα συνταξιοδοτικά Ταμεία.
Η εξάπλωση του COVID-19 παγκοσμίως και οι επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 οδήγησαν σε απώλειες.
Οι πρώτες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία των συνταξιοδοτικών ταμείων στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020 θα μπορούσαν να μειωθούν στα 29,8 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, μειωμένα κατά 8% σε σύγκριση με το τέλος του 2019 ή απώλεια περίπου 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η πτώση στις αποδόσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων προήλθε από τη μείωση των μετοχικών αγορών το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Οι αποδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων ήταν αρνητικές στον παγκόσμιο δείκτη MSCI το πρώτο τρίμηνο του 2020 (-20%) , και μεταξύ -11% και -24% στον Δείκτη MSCI για Αυστραλία, Καναδά, Ιαπωνία, Ολλανδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες.
Η αύξηση των τιμών των κρατικών ομολόγων που κατέχουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα μπορούσε εν μέρει να αντισταθμίσει μερικές από τις απώλειες που αντιμετώπισαν τα συνταξιοδοτικά ταμεία στις αγορές μετοχών το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Ορισμένες κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, μείωσαν τα επιτόκια το 2020 για να στηρίξουν την οικονομία.
Η πτώση των επιτοκίων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των κρατικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των συνταξιοδοτικών ταμείων καθώς οι αποδόσεις των νέων ομολόγων μειώνονται.
Μετά το κραχ των χρηματιστηριακών αγορών η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες υιοθέτησαν ιστορικών διαστάσεων νομισματικά κίνητρα για να αποτρέψουν το χάος και να μετριάσουν τις ζημίες σε πλήθος επενδυτών κυρίως των ασφαλιστικών ταμείων
Όσον αφορά την κατανομή περιουσιακών στοιχείων των συνταξιοδοτικών ταμείων, είχαν επενδύσει σε μετοχές και ομόλογα στο τέλος του 2019.
Τα συνταξιοδοτικά ταμεία κατείχαν περισσότερο από το 75% των χαρτοφυλακίων τους σε μετοχές και ομόλογα σε περίπου τις μισές χώρες του ΟΟΣΑ.
Αρκετά συνταξιοδοτικά ταμεία, σε χώρες όπως η Λιθουανία και Πολωνία, διέθεταν μετοχές άνω του 50% των συνολικών επενδύσεων.
Τα ασφαλιστικά ταμεία χωρών του ΟΟΣΑ είχαν συνολικές επενδύσεις  32,3 τρισεκατομμύρια δολάρια
Τα συνταξιοδοτικά ταμεία των ΗΠΑ στο τέλος του 2019 κατείχαν 18,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε διάφορες επενδύσεις, ακολουθούμενα από το Ηνωμένο Βασίλειο 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια και την Αυστραλία 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Το μέγεθος των συνταξιοδοτικών ταμείων σε σχέση με το ΑΕΠ μιας χώρας είναι λίγο ανησυχητικό.
Οι επενδύσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων υπερέβησαν το μέγεθος της εγχώριας οικονομίας σε πέντε χώρες: Αυστραλία (132%), Ισλανδία (167,6%), Κάτω Χώρες (191,4%), Ελβετία (141,1%) και Ηνωμένο Βασίλειο (123,3%).
Αντίθετα, τα περιουσιακά στοιχεία των συνταξιοδοτικών ταμείων ήταν κάτω από το 20% του ΑΕΠ σε 44 από τις 66 χώρες.
Στην Ελλάδα πάντως τα συνταξιοδοτικά ταμεία είχαν μόλις 1,75 δισεκ. επενδύσεις που αναλογούσαν στο 0,8% του ΑΕΠ.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/oecd%20fig%203.jpg?itok=s9RUbS6e
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/table%201_0.png?itok=3u_XtQzh
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/oecd%20v%20_0.jpg?itok=D1BPqQ-5
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης