Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πώς θα ενισχυθούν τα κεφάλαια των τραπεζών - Έξι κρίσιμες αποφάσεις στις 19 Ιουνίου για χαλάρωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων

Πώς θα ενισχυθούν τα κεφάλαια των τραπεζών - Έξι κρίσιμες αποφάσεις στις 19 Ιουνίου για χαλάρωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων
Εν αναμονή σημαντικών αποφάσεων οι οποίες σχετίζονται με μέτρα χαλάρωσης που στόχο έχουν να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες την ελληνική οικονομία .
Με το βλέμμα στραμμένο στις 19 Ιουνίου όπου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  θα εξετάσει την τροποποίηση του Κανονισμού Κεφαλαιακών Απαιτήσεων των τραπεζών  βρίσκονται και οι ελληνικές τράπεζες,  καθώς τα κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων μολονότι αυτήν τη στιγμή δεν είναι θέμα πρώτης γραμμής αποτελεί ωστόσο το ζήτημα που θα απασχολήσει εκ νέου τα πιστωτικά ιδρύματα αμέσως μετά την πανδημία.
Με ιδιαίτερη μέριμνα σε ότι αφορά  στην κεφαλαιακή τους επάρκεια  κινούνται λοιπόν και οι ελληνικές τράπεζες μολονότι το θέμα των κεφαλαίων τους δεν είναι κάτι που θα τις απασχολήσει άμεσα.
Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα λοιπόν προετοιμάζονται για  τη 19η Ιουνίου  καθώς στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα κριθούν πολλά από εκείνα που αφορούν τη χαλάρωση του Κανονισμού Κεφαλαιακών Απαιτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη.

Μια σειρά σημαντικών αποφάσεων αναμένεται να ληφθούν από το Ευρωκοινοβούλιο οι οποίες σχετίζονται με μέτρα χαλάρωσης που στόχο έχουν να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες την ελληνική οικονομία .

Στην ατζέντα περιλαμβάνονται και αφορούν τις ελληνικές τράπεζες:

A.  Η παράταση για δύο χρόνια, των μεταβατικών ρυθμίσεων για τα διεθνή λογιστικά πρότυπα  IFRS 9  σε συνδιασμό  με τη λήψη περαιτέρω μέτρων ανακούφισης. Τέτοια μέτρα είναι: Oι προβλέψεις για τα μη ενήμερα δάνεια  stage 1 και stage 2 μετά την 1.1.20  να λαμβάνονται σταδιακά και όχι άμεσα στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών. H απόφαση αυτή θα βοηθήσει τις τράπεζες να μπορούν να παρέχουν περαιτέρω πίστωση στην πραγματική οικονομία.

B. Η ευθυγράμμιση των ελάχιστων απαιτήσεων κάλυψης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εγγυάται ο δημόσιος τομέας  με εκείνα που είναι εγγυημένα από επίσημους οργανισμούς εξαγωγικών πιστώσεων. Αυτό σημαίνει επέκταση των εγγυήσεων για τις τράπεζες.

Γ. Η αναβολή της εφαρμογής του ρυθμιστικού δείκτη μόχλευσης (ο δείκτης μόχλευσης είναι ο λόγος μεταξύ του κεφαλαίου μιας τράπεζας και των ανοιγμάτων της) κατά ένα έτος έως τον Ιανουάριο του 2023 - Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επιτραπεί στις τράπεζες να αυξήσουν το ποσό των κεφαλαίων που θα μπορούσαν να δανειστούν.

Δ. Η ελαστικότερη  προληπτική αντιμετώπιση των δανείων για ανθρώπους με σταθερό εισόδημα όπως υπαλλήλους με μόνιμη σύμβαση ή συνταξιούχους .
 Επίσης

Ε. Οι τράπεζες δεν θα απαιτείται πλέον να αφαιρούν ορισμένα περιουσιακά στοιχεία λογισμικού από το κεφάλαιό τους, υποστηρίζοντας την ταχεία ψηφιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Ζ. Τα μέτρα ρευστότητας που παρέχονται από τις κεντρικές τράπεζες σε ένα πλαίσιο κρίσης θα διοχετεύονται αποτελεσματικά από τις τράπεζες στην οικονομία.

Εν τω μεταξύ οι ελληνικές  τράπεζες προετοιμάζουν τις γενικές τους συνελεύσεις.
Στις 26 Ιουνίου έχει ανακοινωθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς και στις 28 της Εθνικής Τράπεζας, συνέλευση, η πρόσκληση της οποίας  δημιούργησε θόρυβο και σχόλια με τις εξουσιοδοτήσεις που έβαλε στην ατζέντα προκειμένου να εξαντλήσει τις πιθανότητες για αύξηση κεφαλαίου ή έκδοση ομολογιακού δανείου της τράπεζας όποτε τελικώς η τράπεζα το χρειαστεί.
Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι προσκλήσεις των άλλων δύο πιστωτικών ιδρυμάτων Alpha Bank και Eurobank.
Η εκτίμηση είναι πως οι τράπεζες δεν πρόκειται να χρειαστούν κεφάλαια μέσα στην τρέχουσα χρήση και πιθανότατα ούτε και μέσα στο 2021.
Ομως τότε θα κριθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών αφού μέσα στο 2021 αναμένεται η διενέργεια νέων stress tests.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης