Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ορισμένες ενδείξεις προκαλούν ανησυχίες – Η αποσύνδεση των οικονομιών από τα χρηματιστήρια και η επιθετική είσοδος μικρομετόχων

Ορισμένες ενδείξεις προκαλούν ανησυχίες – Η αποσύνδεση των οικονομιών από τα χρηματιστήρια και η επιθετική είσοδος μικρομετόχων
Η αποσύνδεση των οικονομιών από τις χρηματιστηριακές αγορές είναι βασική πηγή προβληματισμού
Μετά το πρόσφατο ανοδικό ράλι στις διεθνείς αγορές μετοχών εσχάτως σημειώνεται μια ελεγχόμενης μορφής διόρθωση.
Μπορεί ορισμένοι να επικαλούνται τα νέα κρούσματα κορωνοιού αλλά στην πράξη οι λόγοι είναι βαθύτεροι.
Όλοι έχουν κατανοήσει ότι ήταν λάθος τα lockdowns στις οικονομίες.
Π.χ. στην Ελλάδα δια της στάσης της η κυβέρνηση το αναγνωρίζει, την ίδια ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα διεθνώς η ελληνική κυβέρνηση καλεί τους ξένους τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχει ανησυχία για κορωνοιό ή για αύξηση κρουσμάτων και εάν δεν υπάρχει… γιατί η οικονομία μπήκε σε καραντίνα το προηγούμενο διάστημα;
Προφανώς σε πολλές χώρες στον κόσμο τίθενται τα ίδια ερωτήματα, όλο και περισσότεροι τάσσονται κατά της λανθασμένης επιλογής των lockdowns.
Όμως η ελεγχόμενη διόρθωση στις αγορές δεν πρέπει να συνδεθεί με το δεύτερο κύμα κορωνοιού, μπορεί να αναφέρεται ως αφορμή αλλά όχι ως αιτία.
Υπάρχουν τρία στοιχεία που χρήζουν προσοχής.

1)Η αποσύνδεση των οικονομιών από τις χρηματιστηριακές αγορές είναι βασική πηγή προβληματισμού.
Η αποσύνδεση των χρηματιστηρίων από τα δραματικά επιδεινούμενα οικονομικά μεγέθη των εταιριών, το κλείσιμο καταστημάτων και τις χιλιάδες απολύσεις.
Η αποσύνδεση αυτή ούτε τεκμηριώνεται, ούτε δικαιολογείται.  
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η αποσύνδεση των οικονομιών με τα χρηματιστήρια ενέχει τεράστιο ρίσκο.
Άλλοι θέλοντας να δικαιολογήσουν αυτό το φαινόμενο υποστηρίζουν ότι τα χρηματιστήρια ανακάμπτουν γιατί στηρίζονται στα 13,5 τρισεκ. δολάρια δημοσιονομικών κινήτρων από τις κυβερνήσεις και νομισματικών παρεμβάσεων από τις κεντρικές τράπεζες.
Όμως όταν ανακοινώνουν ζημίες ρεκόρ οι εταιρίες ή απολύουν κατά χιλιάδες εργαζομένους, αυτή η νέα ζοφερή πραγματικότητα δεν μπορεί να αναπληρωθεί με την προσδοκία ότι το 2021 η ανάκαμψη στις οικονομίες θα είναι τύπου V.

2)Goldman Sachs: Η εκδίκηση του μικρομετόχου με 14 εκατ κωδικούς συντηρούν την Wall - Εμφανίζουν υψηλότερες αποδόσεις από τα VIP hedge funds

Πάνω από 14 εκατ μικροεπενδυτές συντηρούν την άνοδο της Wall Street με αποδόσεις καλύτερες από τα hedge funds.
Πράγματι, όπως τόνισε η Goldman στα τέλη Μαΐου, ως αποτέλεσμα δωρεάν κυβερνητικών χρημάτων, συναλλαγών μηδενικού κόστους και εκατομμύρια «ανέργων από το σπίτι» υπήρξε σχεδόν τριπλασιασμός στη δραστηριότητα των μικροεπενδυτών το 2020.
Οι κωδικοί μικρών επενδυτών στις μετοχές S&P 500 αυξήθηκε από 4 εκατομμύρια στις αρχές του 2020 σε 5 εκατομμύρια στην κορυφή της αγοράς το Φεβρουάριο, 7 εκατομμύρια τον Μάρτιο και 12 εκατομμύρια στα τέλη Μαΐου και 14 εκατ στα μέσα Ιουνίου 2020.
 Αυτή η απότομη αύξηση των μικροεπενδυτών εν μέσω της αβέβαιης αύξησης των αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου σε μια πολύ ρευστή αγορά, συνέβαλλε στο εξής φαινόμενο οι αποδόσεις των μικρών επενδυτών να είναι καλύτερες από ορισμένα θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Την τελευταία φορά που οι μικρομέτοχοι ξεπέρασαν σε αποδόσεις τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου 2020 και τότε είχε τονιστεί ότι οι μικροεπενδυτές έχουν ξεπεράσει σε αποδόσεις τα υψηλού ρίσκου hedge funds, αλλά αυτή η απόκλιση δεν είναι βέβαιο ότι θα διαρκέσει.
Μετά από λίγες ημέρες η Wall Street κατέρρευσε.
Το παράδοξο είναι ότι παρά το κραχ της Wall τον Μάρτιο οι μικρομέτοχοι δεν αποθαρρύνθηκαν και επιτυγχάνουν αποδόσεις 20% σε ετήσια βάση σε σχέση με την αρνητική απόδοση του δείκτη S&P 500.
Παραδόξως το καλάθι μετοχών των VIP Hedge Fund είναι σχεδόν αμετάβλητο σε ετήσια βάση.
Οι μικρομέτοχοι πάντως καταγράφουν τις υψηλότερες αποδόσεις μεταξύ των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην Wall Street και αυτό το φαινόμενο είχε να συμβεί εδώ και 10ετίες.
Αυτή η αποσύνδεση μεταξύ των επιδόσεων των μικρομετόχων και των hedge funds ετέθη στο μικροσκόπιο των πελατών της Goldman - οι οποίοι πληρώνουν υψηλές προμήθειες για να έχουν τις καλύτερες αποδόσεις αλλά τώρα βλέπουν τους μικρομετόχους να τους ξεπερνούν.
Σε αντίθεση με τους τελευταίους τρεις μήνες, όταν πολλές από τις συζητήσεις πελατών της Goldman επικεντρώθηκαν στην αποσύνδεση μεταξύ χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και της οικονομίας, καθώς οι περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές έχουν σοκαριστεί από την απότομη συρρίκνωση του ΑΕΠ την ίδια στιγμή κατεγράφη ένα ράλι στις μετοχές 36%.
Από τα χαμηλά της 23ης Μαρτίου, ένα καλάθι μετοχών των Hedge Fund VIP (GSTHHVIP) και Αμοιβαίου Κεφαλαίου Overweight (GSTHMFOW) σημείωσαν αποδόσεις 45%, ξεπερνώντας το ράλι 36% του δείκτη βαρόμετρου S&P 500.
ωστόσο, ένα καλάθι με τις πιο δημοφιλείς μετοχές των μικροεπενδυτών κατέγραψε αποδόσεις 61%.

Γιατί οι πελάτες της Goldman είναι θυμωμένοι;

Γιατί πληρώνουν στην Goldman προμήθεια 2-3% για να έχουν χαμηλότερες αποδόσεις από τους μεμονωμένους μικρομετόχους;
Οι μικρομέτοχοι έγκαιρα είδαν το πράσινο φως της Fed και αγοράζουν τα πάντα, καθώς πιστεύουν ότι η Fed δεν θα επιτρέψει στην Wall Street να διορθώσει.
Κατά την Goldman Sachs η αύξηση της δραστηριότητας των μικρομετόχων ενίσχυσε τις κυκλικές και τις μετοχές αξίας.
Οι μετοχές υψηλής ποιότητας σημείωσαν υψηλότερες επιδόσεις κατά την πτώση της αγοράς και συνέχισαν να οδηγούν τις πρώτες εβδομάδες της ανάκαμψης, σε αντίθεση με τις προηγούμενες περιόδους bear market.
Από τα μέσα Μαΐου, ωστόσο, ο παράγοντας Momentum έχει μειωθεί κατά 19%, καθώς οι μικρομέτοχοι στράφηκαν και σε άλλες μετοχές χαμηλότερης ποιότητας.  Τον Μάιο 2020, το χάσμα στις αποτιμήσεις μεταξύ των μετοχών υψηλότερης και χαμηλότερης αποτίμησης κατέγραψε το υψηλότερο ρεκόρ πλην της περιόδου της έκρηξης των μετοχών νέας τεχνολογίας - Tech Bubble –
Κατά την Goldman Sachs οι μικροί επενδυτές θα πρέπει να προσέξουν από εδώ και πέρα καθώς υπάρχουν αποτιμήσεις στην Wall που μπορεί να θεωρούνται υπερτιμημένες.
Οι εταιρίες νέων τεχνολογιών συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των μικρομετόχων
Ο τομέας της τεχνολογίας των πληροφοριών ήδη εμφανίζει θετική απόδοση από τιε αρχές του 2020.
Καθώς η αγορά διόρθωνε, ο τομέας υποστηρίχθηκε από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, όπως ισχυρούς ισολογισμούς και υψηλά περιθώρια κέρδους, καθώς και την ανθεκτικότητα των κερδών.
Πάντως η FED για την ώρα δεν κάνει κάτι για να σταματήσει αυτήν την καταστροφική κοροϊδία στην Wall Street αντιθέτως μοιράζει τρισεκατομμύρια και τυπώνει χρήματα στηρίζοντας τις φούσκες.
Η Fed δεν πιστεύει, και δεν πρέπει να πιστεύει, ότι μπορεί να προβλέψει το χρηματιστήριο και επομένως να αναγνωρίσει μια φούσκα σε πραγματικό χρόνο δήλωσε ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, Άλαν Μπλέντερ, πρώην αντιπρόεδρος της Fed, σε μια συνέντευξη στο Bloomberg.
Είναι πολύ εύκολο να αναγνωριστούν οι φούσκες μετά το σκάσιμο.
Όμως, σε πραγματικό χρόνο, με προβλέψιμο τρόπο, είναι σχεδόν αδύνατο.
Εν τω μεταξύ, οι μικρομέτοχοι - που είναι βέβαιοι ότι δεν μπορούν ποτέ να χάσουν - και σίγουρα το δικαιολογούν οι αποδόσεις τους μέχρι σήμερα, στοιχηματίζουν όλο και πιο επιθετικά στην αγορά, με επιθετικά trading.
Η Bianco Research αναφέρει ότι όλα εξαρτώνται από τη μοναδική εντολή της Fed: να μην επιτρέψουμε ξανά πτώση των μετοχών.
Γι 'αυτό βλέπουμε μια μεγάλη βιασύνη των μικρομετόχων και όλων των άλλων στην αγορά.
Όταν τοποθετήστε στην αγορά, συνήθως αγοράζετε τις πιο ριψοκίνδυνες μετοχές  όπως zombie εταιρείες, αγοράζετε αεροπορικές εταιρείες, αγοράζετε εταιρίες με κρουαζιερόπλοια, αγοράζετε λιανεμπόριο επειδή θα επωφεληθούν περισσότερο από τα μέτρα της FED και τα δημοσιονομικά κίνητρα Trump.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/securities%20trades%20spending_5.jpg?itok=NXdBSIxE

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/HF%20vs%20retail%20may%202020_2.jpg?itok=lYYRcP9y
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/indexed%20retail%20return.jpg?itok=FssyLv3d

Οι απώλειες 2,5 τρισεκ. δολ. από τα συνταξιοδοτικά ταμεία (pension funds) υποχρέωσαν τις Κεντρικές Τράπεζες σε μεγάλες παρεμβάσεις

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση που δείχνει πώς τα συνταξιοδοτικά ταμεία στις χώρες του ΟΟΣΑ κατέγραψαν τεράστια απώλεια περίπου 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης του χρηματιστηρίου τον Φεβρουάριο έως τα τέλη Μαρτίου.
Μετά από αυτό το σοκ οι κεντρικές τράπεζες παρενέβησαν με νομισματικά μέσα για τη διάσωση χρηματιστηριακών αγορών και άλλων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων για να αποφευχθούν οι ζημίες στα συνταξιοδοτικά Ταμεία.
Η εξάπλωση του COVID-19 παγκοσμίως και οι επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 οδήγησαν σε απώλειες.
Οι πρώτες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία των συνταξιοδοτικών ταμείων στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020 θα μπορούσαν να μειωθούν στα 29,8 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, μειωμένα κατά 8% σε σύγκριση με το τέλος του 2019 ή απώλεια περίπου 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η πτώση στις αποδόσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων προήλθε από τη μείωση των μετοχικών αγορών το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Οι αποδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων ήταν αρνητικές στον παγκόσμιο δείκτη MSCI το πρώτο τρίμηνο του 2020 (-20%) , και μεταξύ -11% και -24% στον Δείκτη MSCI για Αυστραλία, Καναδά, Ιαπωνία, Ολλανδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες.
Η αύξηση των τιμών των κρατικών ομολόγων που κατέχουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα μπορούσε εν μέρει να αντισταθμίσει μερικές από τις απώλειες που αντιμετώπισαν τα συνταξιοδοτικά ταμεία στις αγορές μετοχών το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Ορισμένες κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, μείωσαν τα επιτόκια το 2020 για να στηρίξουν την οικονομία.
Η πτώση των επιτοκίων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των κρατικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των συνταξιοδοτικών ταμείων καθώς οι αποδόσεις των νέων ομολόγων μειώνονται.
Μετά το κραχ των χρηματιστηριακών αγορών η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες υιοθέτησαν ιστορικών διαστάσεων νομισματικά κίνητρα για να αποτρέψουν το χάος και να μετριάσουν τις ζημίες σε πλήθος επενδυτών κυρίως των ασφαλιστικών ταμείων
Όσον αφορά την κατανομή περιουσιακών στοιχείων των συνταξιοδοτικών ταμείων, είχαν επενδύσει σε μετοχές και ομόλογα στο τέλος του 2019.
Τα συνταξιοδοτικά ταμεία κατείχαν περισσότερο από το 75% των χαρτοφυλακίων τους σε μετοχές και ομόλογα σε περίπου τις μισές χώρες του ΟΟΣΑ.
Αρκετά συνταξιοδοτικά ταμεία, σε χώρες όπως η Λιθουανία και Πολωνία, διέθεταν μετοχές άνω του 50% των συνολικών επενδύσεων.
Τα ασφαλιστικά ταμεία χωρών του ΟΟΣΑ είχαν συνολικές επενδύσεις  32,3 τρισεκατομμύρια δολάρια
Τα συνταξιοδοτικά ταμεία των ΗΠΑ στο τέλος του 2019 κατείχαν 18,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε διάφορες επενδύσεις, ακολουθούμενα από το Ηνωμένο Βασίλειο 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια και την Αυστραλία 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Το μέγεθος των συνταξιοδοτικών ταμείων σε σχέση με το ΑΕΠ μιας χώρας είναι λίγο ανησυχητικό.
Οι επενδύσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων υπερέβησαν το μέγεθος της εγχώριας οικονομίας σε πέντε χώρες: Αυστραλία (132%), Ισλανδία (167,6%), Κάτω Χώρες (191,4%), Ελβετία (141,1%) και Ηνωμένο Βασίλειο (123,3%).
Αντίθετα, τα περιουσιακά στοιχεία των συνταξιοδοτικών ταμείων ήταν κάτω από το 20% του ΑΕΠ σε 44 από τις 66 χώρες.
Στην Ελλάδα πάντως τα συνταξιοδοτικά ταμεία είχαν μόλις 1,75 δισεκ. επενδύσεις που αναλογούσαν στο 0,8% του ΑΕΠ.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/oecd%20fig%203.jpg?itok=s9RUbS6e
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/table%201_0.png?itok=3u_XtQzh
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/oecd%20v%20_0.jpg?itok=D1BPqQ-5

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης