Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Βροχή ομολόγων 140 δισ. δολ. από κράτη και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Scope: Βροχή ομολόγων 140 δισ. δολ. από κράτη και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
«Mέχρι στιγμής υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης χρέους, αλλά ως πότε;» αναρωτιούνται οι αναλυτές της Scope Ratings
Βροχή ομολόγων 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα παγκοσμίως, εκ των οποίων το 70% εξέδωσαν κράτη της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, ένα ποσοστό αφορά επιχειρήσεις, ενώ το 14% εξέδωσαν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Μάλιστα, η έκδοση στην οποία προσανατολίστηκαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι κατά πολύ μικρότερη από όσες είχαν προηγηθεί.
Σε γενικές γραμμές, η ζήτηση υπερκαλύφθηκε και τα βιβλία προσφορών επιβεβαίωσαν τις θετικές προσδοκίες.
Τα ευρωπαϊκά κράτη έλαβαν τη μερίδα του λέοντος.
Το Ηνωμένο Βασίλειο άντλησε για το 30ετές ομόλογο 9 δισεκατομμύρια λίρες, η Γερμανία 6 δισεκατομμύρια ευρώ, η Ελλάδα, μέσω 10ετούς ομολόγου, 3 δισεκατομμύρια ευρώ, η Ιρλανδία 6 δισεκατομμύρια ευρώ (10ετές), η Ισπανία 12 δισεκατομμύρια ευρώ (20ετές) και η Φινλανδία 3 δισεκατομμύρια ευρώ (20ετές).
Το εκπληκτικό είναι ότι τα βιβλία προσφορών καλύφθηκαν κατά 8 φορές.
Τη μεγαλύτερη κάλυψη πέτυχαν η Φινλανδία και η Ιρλανδία (x10,3 και x11,5, αντίστοιχα).
Σε ό,τι αφορά τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, το βάθος της ζήτησης είναι μεγάλο, καθώς τα κουπόνια, ενδεικτικά, έφτασαν στο εύρος του 5%-6% (π.χ. ΑΒΝ, CommerzBank).
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα συνεχίστηκε η προσφορά εταιρικών ομολόγων, προεξαρχουσών των Volkswagen και Deutsche Börse.
Παρά τα ευοίωνα νέα, πάντως, από την αγορά χρέους, οι αγορές τη Δευτέρα 15 Ιουνίου παρουσίασαν μεταβλητότητα, πλήρως εναρμονισμένες με τη νευρικότητα που παρουσίασαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Ανησυχητική είναι η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την ύφεση να φτάνει στο -20,4% τον Απρίλιο και στο -10,3% για το α’ τρίμηνο.
Ο φόβος για το δεύτερο κύμα κρουσμάτων λόγω της πανδημικής κρίσης παρέσυρε επίσης την Ασία και την Αμερική, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell να δηλώνει η οικονομική δραστηριότητα θα χρειαστεί χρόνο για να επανέλθει πλήρως.
Πέρα από τα παραπάνω, ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η έλλειψη συγχρονισμού της χρηματαγοράς με την πραγματική οικονομία.
Οι δείκτες γνωρίζουν ιστορικά υψηλά, ενώ τα μάκρο ξύνουν πάτο, στην κυριολεξία.
Η χρηματιστηριακή άνοδος και η διάρκειά της αποτελούν, ως εκ τούτου, πεδίου ιδιαίτερου προβληματισμού, σύμφωνα με τους αναλυτές της Scope Ratings, oι οποίοι επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης χρέους, αλλά ως πότε…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης