Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron (Γαλλία): Δεν επιθυμεί να ανοίξει τη συζήτηση για τις εθνοτικές ποσοστώσεις

Macron (Γαλλία): Δεν επιθυμεί να ανοίξει τη συζήτηση για τις εθνοτικές ποσοστώσεις
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως δεν επιθυμεί, στο παρόν στάδιο, να ανοίξει τη συζήτηση για τις εθνοτικές ποσοστώσεις, μία συζήτηση που δεν κατορθώνει να παράξει ομοφωνία στο εσωτερικό της κυβέρνησής του
O Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron είναι «υπέρ συγκεκριμένων ενεργειών» καταπολέμησης των διακρίσεων παρά των εθνοτικών στατιστικών και «θα πάρει πρωτοβουλίες στο προσεχές μέλλον» σε σχέση με τις προκλήσεις αυτές, έγινε σήμερα Δευτέρα 15 Ιουνίου, γνωστό από το περιβάλλον του.
Ο Emmanuel Macron δήλωσε σήμερα στους συμβούλους του πως δεν επιθυμεί "στο παρόν στάδιο" να ανοίξει τη συζήτηση για τις εθνοτικές ποσοστώσεις, μία συζήτηση που δεν κατορθώνει να παράξει ομοφωνία στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, σύμφωνα με το περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.
Ο Macron εμμέσως απαντούσε σε άποψη που είχε διατυπωθεί μέσα από τις στήλες της εφημερίδας Le Monde το Σάββατο από την κυβερνητικό εκπρόσωπο Sibeth Ndiaye, μια άποψη που αμφισβητήθηκε στη συνέχεια από αρκετούς υπουργούς.
Η ίδια επανέλαβε και σήμερα πως βλέπει τις εθνοτικές αυτές ποσοστώσεις--που έως τώρα αποτελούν απαγορευμένο θέμα στη Γαλλία--ως ένα μέσο για την καταπολέμηση «μιας μορφής ανήκουστου ρατσισμού».
Η Γαλλία, σε αντίθεση με τις αγγλοσαξονικές χώρες, απαγορεύει τις στοχευμένες πολιτικές, τις ποσοστώσεις ή τα εθνοτικά στατιστικά μεγέθη, επιμένοντας στην ίση μεταχείριση όλων των πολιτών.
Ο Emmanuel Macron τάσσεται "υπέρ συγκεκριμένων δράσεων για την καταπολέμηση των διακρίσεων, περισσότερο από μια νέα συζήτηση για ένα θέμα που θα είναι δύσκολο να οδηγήσει σε γρήγορα και ορατά αποτελέσματα", δήλωσαν οι σύμβουλοί του στο AFP.
"Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι προσεκτικός στο θέμα των διακρίσεων και είναι αποφασισμένος στον αγώνα για ίσες ευκαιρίες.
Αυτό το θέμα ήταν στο επίκεντρο του προγράμματος του το 2017, μαζί με το θέμα της χειραφέτησης και παραμένει μια ανησυχία στην τρέχουσα συγκυρία, πρόσθεσαν.
Σύμφωνα με τη Sibeth Ndiaye, οι εθνοτικές ποσοστώσεις «ουσιαστικά θα μας επέτρεπαν ενίοτε να συμφιλιώσουμε δύο πτέρυγες της κοινωνίας μας που αιωνίως συγκρούονται.
Αφ' ενός εκείνους που λένε "οι Μαύροι και οι Άραβες, όλοι οι έγχρωμοι δεν έχουν πρόσβαση σε τίποτα' και αφ' ετέρου όσους λένε "δεν προκύπτει κανένα πρόβλημα"", υπογράμμισε η ίδια μιλώντας στο δίκτυο France Inter.
Εν τούτοις, η πρότασή της προκάλεσε αντιδράσεις σε άλλους υπουργούς.
"Παραμένω εναντίον των εθνοτικών ποσοστώσεων, που δεν ανταποκρίνονται στον γαλλικό οικουμενισμό, στο γεγονός ότι ένας Γάλλος είναι Γάλλος και επ' αυτού δεν κοιτάζω ποιά είναι η φυλή του, η καταγωγή του, η θρησκεία του και ούτε καν θέλω να τα κοιτάζω", τόνισε σχετικά ο υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire, μιλώντας στο franceinfo.
"Προσωπικώς θα προτιμούσα μάλλον την πρόταση του Julien Denormamdie (υπουργού Πόλης και Στέγασης), που επικαλείτο τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από τη γεωγραφική κατανομή", πρόσθεσε από την πλευρά του ο υπουργός αρμόδιος για θέματα Προϋπολογισμού Gerald Danmaren μιλώντας στο δίκτυο BFMTV, διότι "όταν προέρχεσαι από μια δύσκολη γειτονιά, λόγω της διεύθυνσής σου, ανεξαρτήτως ποιό είναι το χρώμα του δέρματός σου, είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεις ένα πρόγραμμα, μια πρακτική άσκηση (...)".
Την Κυριακή και η Γαλλική Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επιβεβαίωσε τη δική της αντίθεση προς κάθε εθνοτική ποσόστωση, η οποία --όπως κρίνει αυτή-- "δεν είναι ουδέτερο εργαλείο", εκτιμώντας πως εάν το γαλλικό κράτος αναγνωρίσει εθνικές ή φυλετικές κατηγορίες θα υπάρχει κίνδυνος να τις "ουσιοποιήσει".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης