Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ένα εκατομμύριο πελάτες των ελληνικών τραπεζών έχουν δάνεια σε moratorium λόγω ύφεσης - Τι κατέγραψαν τα road shows Wood και Χρηματιστηρίου

Ένα εκατομμύριο πελάτες των ελληνικών τραπεζών έχουν δάνεια σε moratorium λόγω ύφεσης - Τι κατέγραψαν τα road shows Wood και Χρηματιστηρίου
Το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν αξιόλογο και οι ερωτήσεις σχετίζονταν κυρίως με θέματα κεφαλαιακά και NPEs στα road shows των ξένων
Περίπου 1 εκατ πελάτες τραπεζών έχουν εντάξει τα δάνεια τους σε moratorium είναι το συμπέρασμα των παρουσιάσεων των ελληνικών τραπεζών σε road shows της Wood και του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Tα moratorium και πως αυτά θα εξελιχθούν βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων της Wood με τις ελληνικές τράπεζες.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν αξιόλογο και οι ερωτήσεις σχετίζονταν κυρίως με θέματα κεφαλαιακά και NPEs.

-Η εξέλιξη αυτών των δανείων που βρίσκονται σε moratorium με βάση τα στοιχεία που μαζεύουν οι διεθνείς επενδυτές ανέρχονται για τη χώρα μας σε κάτι παραπάνω από 16 δισ. ευρώ και αφορούν 1 περίπου εκατομμύρια πελάτες των συστημικών τραπεζών.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί την κύρια αγωνία των ξένων επενδυτών καθώς επιθυμούν να δουν πόσα από αυτά τα δάνεια θα γυρίσων σε non performing μετά τη λήξη των moratorium σημείωναν τραπεζικοί παράγοντες.

-Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ξένοι επενδυτές πως θα γίνουν οι για το 2020 οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις NPEs των ελληνικών τραπεζών ενώ επίμονα ρωτήθηκαν οι τράπεζες για τον Ηρακλή και την Bad Bank.
Οι ελληνικές τράπεζες αποτύπωσαν τα σχέδιά τους για την ένταξή τους στον Ηρακλή μέχρι το τέλος του 2020.

-Με επίκεντρο τον SSM και πότε αυτός θα αυξήσει εκ νέου τις κεφαλαιακές απαιτήσεις κινήθηκαν οι συζητήσεις με τις ελληνικές τράπεζες.
Η απάντηση προς τους ξένους επενδυτές ήταν συγκεκριμένη και στηριζόταν στις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του SSM ο οποίος είπε πως η επαναφορά των δεικτών θα γίνει σταδιακά και θα δοθεί ο σχετικός στις τράπεζες χρόνος ενώ το μείζον στην παρούσα φάση είναι η στήριξη της οικονομία.
Τα περισσότερα funds που συμμετείχαν ήταν credit funds.

-Οι ξένοι επενδυτές που  στην πλειοψηφία τους είναι εγκατεστημένοι στην Αγγλία εξέφρασαν το θαυμασμό τους για το success story της Ελλάδας σε ότι αφορά την πανδημία ωστόσο επέμειναν σε ότι αφορά τους επιμέρους κλάδους και κυρίως τον τουρισμό σε μια προσπάθεια να αποκρυπτογραφήσουν την εξέλιξη της αγοράς αν και αυτό δε φαίνεται να αποτελεί κάτι τόσο απλό ούτε για τους Ελληνες ούτε για τους ξένους.

Roadshow Χρηματιστηρίου

Σήμερα 16 Ιουνίου 2020 εξάλλου αναμένεται να ξεκινήσουν τα ένα προς ένα συναντήσεις του 9ου επενδυτικού forum της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη που διενεργείται διαδικτυακά.
Χθες στο Forum μετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου  Σωκράτης Λαζαρίδης, ο πρόεδρος κ. Γιώργος Χατζηνικολάου, η πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς κα Βασιλική Λαζαράκου, ο Αμερικανός Πρέσβης Geoffrey Pyatt, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Αλεξ Πατέλης, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου κ. Νίκος Μπακατσέλος ενώ κεντρικοί ομιλητές από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνης Γεωργιάδης.
Σε 28 ανέρχεται ο αριθμός των εταιριών που μετέχουν στο συνέδριο. Πρόκειται για τις ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, EΥΔΑΠ,  Cenergy Holding, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ,  EFG Eurobank, Φουρλής, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Ικτίνος, JUMBO, Κρι Κρι, Lamda , Motor Oil, Μυτιληναίος, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Σαράντης, Ομιλος Θράκη, Τιτάν, ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης