Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FED και ΕΚΤ πλημμυρίζουν τις αγορές με ρευστότητα... και αυτή κατευθύνεται σε junk ομόλογα αναδυόμενων αγορών, λόγω υψηλών αποδόσεων

tags :
FED και ΕΚΤ πλημμυρίζουν τις αγορές με ρευστότητα... και αυτή κατευθύνεται σε junk ομόλογα αναδυόμενων αγορών, λόγω υψηλών αποδόσεων
Οι παγκόσμιες πράξεις ρευστότητας δεν παραμένουν εντός των συνόρων - διαχέονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο, σύμφωνα με την Morgan Stanley
Μπορεί η Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δίνουν αγώνα να στηρίξουν τη ρευστότητα στις οικονομίες τους, λόγω της κρίσης που δημιούργησαν τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία των ξένων επενδυτικών τραπεζών, τα κεφάλαια αυτά αναλώνονται σε αγορές ομολόγων αναδυόμενων οικονομιών.
Οι επενδυτές ομολόγων αναδυόμενων αγορών στοιχηματίζουν ήδη σε ένα ράλι των τίτλων από τα χαμηλά του Μαρτίου, καθώς οι προσπάθειες τόνωσης των κεντρικών τραπεζών διαχέονται πέρα από τα σύνορα των αναπτυγμένων οικονομιών.
Πάνω από 12 κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές έχουν αγοράσει κρατικά ομόλογα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία τοπικού νομίσματος ως μέρος ειδικών προγραμμάτων για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας, της Πολωνίας και των Φιλιππίνων.
Οι χώρες με πιο αδύναμη οικονομική βάση, όπως η Νότια Αφρική και η Τουρκία, το έχουν κάνει επίσης.
Σύμφωνα με τη UBS Global Wealth Management, τέτοιες αγορές διέφεραν ελαφρώς από τα προγράμματα «ποσοτικής χαλάρωσης» που χρησιμοποιήθηκαν μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε πολλές από τις συμμετέχουσες χώρες, τα επιτόκια δεν ήταν ακόμη στο μηδέν και οι σχετικά μικρές επιχειρήσεις δεν είχαν σταθερούς στόχους για τις αγορές.
Ωστόσο, αυτή η πολιτική, εάν χρησιμοποιηθεί με σύνεση, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση των χωρών που στοχεύουν στη «διασφάλιση της λειτουργίας των εγχώριων αγορών ομολόγων».
Οι προσπάθειες που μοιάζουν με QE σε όλο τον κόσμο «υποστήριξαν την αγορά και… μείωσαν το κόστος χρηματοδότησης», δήλωσε ο Paul Greer, διευθυντής χαρτοφυλακίου αναδυόμενων αγορών της Fidelity International.
Τα κρατικά ομόλογα στο δείκτη αναφοράς JPMorgan EMBI Global Diversified έχουν αυξηθεί σχεδόν 20% από τις 23 Μαρτίου, ενώ η επιπλέον απόδοση που απαιτείται από τους επενδυτές να διατηρήσουν το χρέος έναντι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 30% από τα χαμηλά του Μαρτίου.
Οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες μπόρεσαν επίσης να έχουν πρόσβαση σε διεθνείς κεφαλαιαγορές από τον Απρίλιο, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 83 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών.
Line chart of JPMorgan EMBI Global Diversified index showing Emerging market sovereign bonds rebound from March lows
Σύμφωνα με τον κ. Greer, η καμπή στα τέλη Μαρτίου ήρθε όταν η Fed ανακοίνωσε το «mega QE και ουσιαστικά έθεσε ένα πάτωμα στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου», καθώς δεσμεύτηκε να αγοράσει εταιρικά ομόλογα και απεριόριστη ποσότητα δημόσιου χρέους, μεταξύ άλλων μέτρων.
Πριν από αυτήν την επίδειξη υποστήριξης, η οποία ήρθε παράλληλα με πακέτα επιπλέον δαπανών από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, η Fed είχε μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν, άνοιξε γραμμές ανταλλαγής με 14 κεντρικές τράπεζες για να μειώσει το κόστος των δολαρίων διεθνώς και να δημιουργήσει προγράμματα ώστε να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες και τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στην πίστωση.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα έκτοτε εισήγαγε περισσότερα μέτρα έκτακτης ανάγκης και υποσχέθηκε να κάνει περισσότερα εάν είναι απαραίτητο.
"Αυτές οι παγκόσμιες πράξεις ρευστότητας δεν παραμένουν εντός των συνόρων - διαχέονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο", δήλωσε ο Eric Baurmeister, επικεφαλής των αναδυόμενων αγορών σταθερού εισοδήματος στη Morgan Stanley Investment Management.
Το sell off του Μαρτίου, σε συνδυασμό με την δράση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής παγκοσμίως, δημιούργησε αυτό που λέει ο Uday Patnaik της LGIM, μια από τις καλύτερες ευκαιρίες για αύξηση της έκθεσης στις αναδυόμενες αγορές που είχε δει στα 30 χρόνια εμπειρίας του.
«Αν θέλετε να το κάνετε, τώρα είναι η ώρα», είπε ο Patnaik, δηλώνοντας ότι η εταιρεία αύξησε σημαντικά τις επενδύσεις της σε κρατικά ομόλογα εκφρασμένα σε δολάρια που εκδόθηκαν από την Ινδία, τις Φιλιππίνες και τον Παναμά το τελευταίο τρίμηνο.
Επίσης, βλέπει σημαντικά περιθώρια για πρόσθετα κέρδη στην Αίγυπτο και το Κατάρ.
Ο Kevin Daly, ένας διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Aberdeen Asset Management, από την πλευρά του, επισήμανε τη Νιγηρία, τη Γκάνα και την Κένυα ως τίτλους με αξία.
Πολλοί επενδυτές φαίνεται να είναι καθησυχασμένοι σχετικά με τις επιπτώσεις του ιού.
Η Capital Economics σημείωσε πρόσφατα ότι ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων λοιμώξεων στην Ινδία, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τη Λατινική Αμερική και την υποσαχάρια Αφρική ήταν σχεδόν ισοδύναμος με αυτόν για τον υπόλοιπο κόσμο.
Ωστόσο, πολλές από αυτές τις περιοχές προχωρούν με σχέδια να ανοίξουν σταδιακά.
Θα ακολουθήσουν περισσότερες περιπτώσεις Covid-19, αλλά οι επενδυτές λένε ότι μπορεί να είναι λιγότερο οικονομικά επιβλαβείς από το να διατηρούν αυστηρά lockdowns.
"Τελικά, κάθε χώρα του αναδυόμενου κόσμου έχει συνειδητοποιήσει ότι μια παύση στο άνοιγμα είναι απαγορευτική", δήλωσε η Polina Kurdyavko, επικεφαλής των αναδυόμενων αγορών της BlueBay Asset Management.
Πέρα από τον κίνδυνο επιδεινούμενης πανδημίας, ο Greer της Fidelity αναφέρει ότι η τρέχουσα κρίση και οι κυβερνητικές δαπάνες που έχουν αναληφθεί για την καταπολέμησή της, θα δημιουργήσουν ένα νέο σύνολο τρωτών σημείων.
Η JPMorgan βλέπει ήδη ένα ποσοστό χρεοκοπιών της τάξεως του 16% τους επόμενους 18 μήνες, με βάση τη μελέτη της σε 41 επικίνδυνες χώρες αναδυόμενων αγορών, καθώς τα επίπεδα χρέους προς το ΑΕΠ για περισσότερες από το ένα τρίτο των χωρών φτάνουν περίπου το 80% ή υψηλότερο.
Μέχρι το τέλος του 2021, η τράπεζα αναμένει ότι το επιτόκιο για αυτές τις χώρες θα αυξηθεί στο 34%.
«Η όλη ιδέα του υψηλού χρέους δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σήμερα ή αύριο», δήλωσε ο Greer.
Παρόλα αυτά, είπε ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τις αναδυόμενες αγορές ήταν «θετικές», εν μέρει εξαιτίας των δράσεων από τις κεντρικές τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης