Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Δεν είναι δυνατό να κληθούν ως ύποπτοι μη πολιτικά πρόσωπα

Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Δεν είναι δυνατό να κληθούν ως ύποπτοι μη πολιτικά πρόσωπα
Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής γνωμοδότησε ότι δεν μπορεί η προανακριτική επιτροπή να καλέσει μη πολιτικά πρόσωπα ως ύποπτους
Με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, θα κλείσει, πιθανότατα, τις εργασίες της η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης και στη συνέχεια θα προχωρήσει στη σύνταξη πορίσματος.
Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, γνωμοδότησε ότι δεν μπορεί η προανακριτική επιτροπή να καλέσει μη πολιτικά πρόσωπα ως ύποπτους.
Πηγές της ΝΔ στην επιτροπή ανέφεραν πως με βάση τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, τα μη πολιτικά πρόσωπα δεν είναι δυνατό ούτε ως μάρτυρες να κληθούν, κι αυτό γιατί όπως επισημαίνεται (στη γνωμοδότηση) δεν επιτρέπεται σε σχέση με τα μη πολιτικά πρόσωπα και καμία ανακριτική πράξη.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν, εξάλλου, πως στην περίπτωση που ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου (σ.σ. πόρισμα της επιτροπής και έγκρισή του από την Ολομέλεια για παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο), υποχρεωτικά ασκείται δίωξη και στους τυχόν συμμετόχους-μη πολιτικά πρόσωπα.
Επίσης, υπογραμμίζουν ότι στην περίπτωση που υπάρχει ανοιχτή έρευνα από τη δικαιοσύνη για τα μη πολιτικά πρόσωπα, για την ίδια υπόθεση, αν αποφασιστεί παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου σταματά η έρευνα από τη δικαιοσύνη για τα μη πολιτικά πρόσωπα και αυτά εξετάζονται μαζί με τον κ. Παπαγγελόπουλο.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αν για μη πολιτικά πρόσωπα η ίδια υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί, σε περίπτωση που ασκηθεί δίωξη σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου αυτή η υπόθεση ανασύρεται.
Τέλος, αναφορικά με το πότε θα έπρεπε να κληθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος για εξηγήσεις ενώπιον της ειδικής επιτροπής, πηγές από τη ΝΔ σημειώνουν ότι με βάση τη γνωμοδότηση εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της επιτροπής πότε θα τον καλέσει.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη, πηγές της ΝΔ θεωρούν πιθανότατο να μην κληθούν ούτε ως μάρτυρες οι κ.κ. Φιλιππάκης, Τάρκας και η κ. Παπαδάκου.
Ούτε, όμως, και οι εισαγγελείς της Εισαγγελίας Διαφθοράς που χειρίστηκαν την υπόθεση Novartis, Τουλουπάκη, Ντζούρας και Μανώλης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης