Διεθνή

Η εικονική πραγματικότητα από 25 τρισ. των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών - Φόβοι για τη νέα φούσκα της zombie αγοράς που θα σκάσει

tags :
Η εικονική πραγματικότητα από 25 τρισ. των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών - Φόβοι για τη νέα φούσκα της zombie αγοράς που θα σκάσει
Πολλοί έχουν πιστώσει την άνευ προηγουμένου αύξηση της ρευστότητας στην εξαιρετικά γρήγορη ανάκαμψη των κεφαλαιαγορών
Έχοντας θέσει σε εφαρμογή ένα ιστορικό οπλοστάσιο μέτρων τόνωσης τους τελευταίους τρεις μήνες, οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν διπλασιάσει, ή ακόμη και τριπλασιάσει τις αγορές τίτλων, προκειμένου να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία από την πρωτοφανή ύφεση που προκάλεσε η κρίση του κορωνοϊού.
Μάλιστα, οι ανησυχίες δεν λείπουν, καθώς πολλοί έχουν πιστώσει την άνευ προηγουμένου αύξηση της ρευστότητας στην εξαιρετικά γρήγορη ανάκαμψη των κεφαλαιαγορών - αλλά με εκατομμύρια εργαζόμενους και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων να μην μπορούν να επωφεληθούν άμεσα από τέτοια προγράμματα.
Έτσι, η περισσότερη δράση θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω το χάσμα μεταξύ χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και της πραγματικής οικονομίας.
Συνολικά, οι τέσσερις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου - η Fed, η ΕΚΤ, η BOJ και η PBOC - έχουν ήδη αυξήσει στα 23,3 τρισ. δολάρια στους ισολογισμούς τους, σύμφωνα με στοιχεία των Haver Analytics και Yardeni Research.
Image
Αν συμπεριληφθούν και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες από την Αγγλία, την Αυστραλία και τον Καναδά, ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε περίπου 25 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America.
Αλλά αυτή η εκθετική αύξηση δεν θα σταματήσει εδώ.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs και άλλων μεγάλων επενδυτικών τραπεζών αναμένουν από την Fed να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα ελέγχου της καμπύλης απόδοσης τους επόμενους μήνες αγοράζοντας όσα κυβερνητικά ομόλογα των ΗΠΑ είναι απαραίτητο για να διατηρήσει τις αποδόσεις του Υπουργείου Οικονομικών στο επιθυμητό επίπεδο.
Επίσης, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας συνεχίζει το πρόγραμμα αντίστροφης repo για την παροχή κεφαλαίων στις τράπεζες, ενώ θα εισαγάγει 11 χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων κινήτρων για τις εμπορικές τράπεζες να παρέχουν χρηματοδότηση σε μικρότερες επιχειρήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε πρόσφατα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της σε περίπου 1,1 τρισ. ευρώ και επέκτεινε το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης (PEPP) σε 1,35 τρισ. ευρώ, επεκτείνοντάς το έως τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2021.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τις αγορές ETF και άλλων επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών ομολόγων, και δημιουργεί ένα νέο πρόγραμμα για την επέκταση μηδενικού επιτοκίου σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Image
Σημειωτέον: Η δημοσιονομική πολιτική αναμένεται επίσης να επεκταθεί φέτος, ακόμη και μετά από μέτρα των τελευταίων τριών μηνών που η Fitch Ratings εκτιμά ότι ανήλθε στο 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ή περίπου διπλάσιο του συνολικού κόστους που δαπανήθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης