Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Credit positive το Ταμείο Ανάκαμψης για τα κράτη της ΕΕ - Στους μεγάλους κερδισμένους η Ελλάδα

Fitch: Credit positive το Ταμείο Ανάκαμψης για τα κράτη της ΕΕ - Στους μεγάλους κερδισμένους η Ελλάδα
Credit positive το Ταμείο Ανάκαμψης για τα κράτη της ΕΕ, σύμφωνα με τη Fitch Ratings
Το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, θα επιδράσει θετικά στην πιστοληπτική ικανότητα των κρατών της ΕΕ και την οικονομία της Ευρωζώνης γενικότερα, εκτιμά σε ανάλυσή της η Fitch Ratings.
Μάλιστα, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων με βάση το μερίδιο που δικαιούται από το Ταμείο και των καθαρών συνεισφορών στον προϋπολογισμό του μπλοκ.
Σε αντίθετο κλίμα, χαμένοι σε πρωτογενές στάδιο θα είναι η Γερμανία, η Γαλλία και οι υπόλοιπες ισχυρές οικονομίες, καθώς οι συνεισφορές ξεπερνούν τα κεφάλαια που δικαιούνται.
«Το Ταμείο, το οποίο σχεδιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν στην πανδημία, θα αποτελείται από 750 δισεκ. ευρώ (5,4% του ΑΕΠ της ΕΕ) που δανείστηκε η Επιτροπή χρησιμοποιώντας τον προϋπολογισμό της ΕΕ ως εγγύηση.
Τα περισσότερα από αυτά χρηματοδοτούν επιχορηγήσεις και δάνεια σε κράτη - μέλη για τη στήριξη μέτρων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Τα κεφάλαια θα διατεθούν σύμφωνα με το μέγεθος της οικονομίας του κάθε κράτους - μέλους, του πληθυσμού, του ποσοστού ανεργίας και τα ανώτατα όρια θα στοχεύουν "στην αποφυγή υπερβολικής συγκέντρωσης πόρων", χρησιμοποιώντας έναν τύπο που στοχεύει να κάνει τις χώρες που θα χτυπηθούν περισσότερο από τον ιό κύριους δικαιούχους.
Οι επιπτώσεις για κάθε κράτος θα εξαρτηθούν από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης στα δημόσια οικονομικά, την ανάπτυξη και τα θεσμικά θεμέλια της Ευρωζώνης. (…)
Οι μικρότεροι, φτωχότεροι καθαροί δικαιούχοι θα μπορούσαν να δουν μεγαλύτερο δημόσιο οικονομικό όφελος σε σύγκριση τους μεγαλύτερους, όπως η Ισπανία ή η Ιταλία. (…)
Η άμεση δημοσιονομική επίπτωση θα ήταν αρνητική για τους καθαρούς συνεισφέροντες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, αν και ο αντίκτυπος στο γενικό δημόσιο χρέος δεν θα γινόταν αισθητός μέχρι την έναρξη της αποπληρωμής του χρέους της ΕΕ το 2028», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος , προσθέτοντας:
«Η συγκέντρωση περισσότερων χρημάτων μέσω νέων φόρων που προορίζονται για τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα αποτελούσε σημαντικό βήμα προς τη βαθύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση.
Η διασφάλιση της υποστήριξης από όλα τα κράτη - μέλη μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση και οι τελικές λεπτομέρειες μπορεί να διαφέρουν από την τρέχουσα πρόταση, η οποία από μόνη της απέχει πολύ από την πλήρη δημοσιονομική ένωση.
Ωστόσο, θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο και έναν μηχανισμό που θα αναπαράγεται σε μελλοντικές κρίσεις και δεν θα εκπλαγούμε αν το πλαίσιο γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό των θεσμικών ρυθμίσεων της ΕΕ. (…)
Το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την αγορά πανδημίας της ΕΚΤ, που πρόσφατα αυξήθηκε σε 1,35 τρισεκ. ευρώ, υποστηρίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ευρωζώνης στο εγγύς μέλλον, μειώνοντας τους πιθανούς κινδύνους αναχρηματοδότησης και απορροφώντας ομόλογα που εκδίδονται για τη χρηματοδότηση δημοσιονομικών κινήτρων».

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης