Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Η bad bank στην ευρωζώνη είναι ασαφής, κερδοσκοπική και δεν οδηγεί πουθενά, στο μέλλον ίσως συνδράμει θετικά στις τράπεζες

Scope: Η bad bank στην ευρωζώνη είναι ασαφής, κερδοσκοπική και δεν οδηγεί πουθενά, στο μέλλον ίσως συνδράμει θετικά στις τράπεζες
Η άποψη της Scope Ratings για τη δημιουργία μίας «bad bank» για την Ευρωζώνη
Η δημιουργία μίας «bad bank» για την Ευρωζώνη θα οδηγούσε σε βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων για τις τράπεζες και, ταυτόχρονα, θα καθησύχαζε το επενδυτικό κοινό, εκτιμά σε σχόλιό της η Scope Ratings.
Προς το παρόν, υπογραμμίζει ο γερμανικός οίκος, η έννοια της bad bank για το νομισματικό μπλοκ είναι «ασαφής, κερδοσκοπική και ενδέχεται να μην οδηγεί πουθενά».
«Οι παρατηρητές επισημαίνουν μια παρόμοια πρόταση των αρχών πριν από τρία χρόνια.
Το εν λόγω σχέδιο δεν εφαρμόστηκε, κυρίως λόγω πολιτικών, νομικών, επιχειρησιακών και οικονομικών εμποδίων.
Ωστόσο, αυτή τη φορά, η έννοια μιας bad bank στην Ευρωζώνη ενδέχεται να έχει μεγαλύτερη αξία εφόσον σχετίζεται με δάνεια που επηρεάζονται από την οικονομική κρίση που σχετίζεται με την πανδημία και όχι με το απόθεμα ανοιγμάτων που προέρχονται από την τελευταία κρίση.
Τα χαρακτηριστικά των αναμενόμενων προβλημάτων ποιότητας περιουσιακών στοιχείων είναι διαφορετικά, οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν περιορίζονται σε μερικές χώρες και το συνολικό πολιτικό και ρυθμιστικό τοπίο φαίνεται να διαφέρει από τις προηγούμενες κρίσεις.
Το να εξεταστεί η πρόταση τώρα και όχι αργότερα, θα ήταν ωφέλιμο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Scope, υπογραμμίζοντας ότι το κύριο εμπόδιο για μία bad bank είναι κυρίως πολιτικό.
«Σε προηγούμενες κρίσεις, τα προβλήματα ποιότητας περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών προέκυψαν γενικά από τμήματα δανεισμού όπου είχαν εκραγεί οδηγώντας σε φούσκες.
Τράπεζες και επόπτες αναγκάστηκαν να συμμετάσχουν σε εκ των υστέρων μάχες για να σταματήσουν την αυξανόμενη παλίρροια -απότομα υψηλότερες προβλέψεις, αναγκαστικές ανακεφαλαιοποιήσεις, αναδιαρθρώσεις κ.λπ.
Αυτή τη φορά, δεν είναι τα λάθη στον δανεισμό των τραπεζών που οδηγούν σε προβλήματα (αν και υπάρχουν ακόμη εταιρείες - ζόμπι).
Οι τράπεζες πρόκειται να αντιμετωπίσουν προβλήματα ποιότητας περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από τομείς που, πριν από την πανδημία, δεν ήταν απαραίτητα πιο επικίνδυνοι από άλλους -όπως αεροπορικές εταιρείες, εστίαση, τουρισμός, μεταφορές ή ενέργεια.
Οι μαζικές διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και το παγκόσμιο εμπόριο, οι χρεοκοπίες των επιχειρήσεων ή η αύξηση της ανεργίας δεν θα εμφανίζονταν τόσο απότομα, αν δεν λάμβανε χώρα η πανδημία.
Η δημιουργία μιας ξεχωριστής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων σε επίπεδο Ευρωζώνης ως ένα λογικό βήμα για τη διαχείριση των αυξανόμενων προβλημάτων ποιότητας περιουσιακών στοιχείων, θα ταιριάζει στο συνολικό κανονιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του οικονομικού σοκ που προκαλείται από την πανδημία.
Ομοίως, οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία που προκαλείται από την πανδημία δεν περιορίζονται σε ένα σύνολο χωρών, όπως η περιφερειακή της Ευρωζώνης στην τελευταία κρίση.
Η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα πλήττονται, αλλά και η Γαλλία, η Γερμανία.
Μια bad bank θα βοηθούσε επίσης στην ανακούφιση των επενδυτών όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης.
Σε αντίθεση με την πρόταση της EBA το 2017, η οποία στόχευε σε ολόκληρη την ΕΕ και συνεπώς θα είχαν εμπλακεί πολλές εποπτικές αρχές, μια νέα bad bank θα επικεντρωνόταν αποκλειστικά στις τράπεζες της Ευρωζώνης».
«Στο τέλος, η απάντηση πρέπει να είναι πολιτική», καταλήγει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης