Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Περαιτέρω πίεση στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών το β’ τρίμηνο 2020

Fitch: Περαιτέρω πίεση στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών το β’ τρίμηνο 2020
Η Fitch Ratings αναμένει νέα πτώση στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών
Η ήδη πιεσμένη κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών θα δεχθεί νέο πλήγμα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, εκτιμά σε έκθεσή της η Fitch Ratings, επικαλούμενη κυρίως τις υψηλότερες απαιτήσεις -με βάση τα IFRS 9- εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, οι τράπεζες της ΕΕ θα βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων του δευτέρου τριμήνου 2020, καθώς οι επιπτώσεις των μέτρων περιορισμού και των απαντήσεων της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής γίνονται σαφέστερες, με απότομες μειώσεις του ΑΕΠ και αδύναμες οικονομικές προβλέψεις.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις των τραπεζών θα παραμείνουν σημαντικοί, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με το σχήμα και τη διάρκεια της ανάκαμψης, αλλά και τον κίνδυνο επανεμφάνισης του ιού.
«Οι 20 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες άρχισαν να προβλέπουν αναμενόμενες πιστωτικές απώλειες (ECL) το α’ τρίμηνο 2020.
Οι χρεώσεις απομείωσης δανείων (LIC) σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση, σε περίπου 24 δισεκ. ευρώ, που ισοδυναμούν με περίπου 95bp των ακαθάριστων δανείων σε ετήσια βάση, με εύρος από 20bp έως 260bp.
Εκτιμούμε ότι περίπου το ήμισυ των LIC προέκυψαν από αναμενόμενες πιστωτικές απώλειες εν μέσω ασθενέστερων μακροοικονομικών προβλέψεων και διαχειριστικών επικαλύψεων σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια δανείων με κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευάλωτων εταιρικών τομέων και της μη εξασφαλισμένης χρηματοδότησης των καταναλωτών.
Οι τράπεζες που ήταν πιο συντηρητικές στην αναγνώριση υψηλών προβλέψεων για ECL πιθανότατα βλέπουν μείωση των LIC στο δεύτερο τρίμηνο του, ενώ άλλες ενδέχεται να αναφέρουν σημαντική αύξηση των προβλέψεων.
Τα LIC του α’ τριμήνου 2020 κατανάλωσαν περισσότερο από το 55% των λειτουργικών κερδών πριν από την απομείωση (σε σύγκριση με λιγότερο από 20% το 2019), οδηγώντας σε μείωση του μέσου ετήσιου ROE σε 4% από 7% το 2019.
Πέντε από τις μεγάλες τράπεζες σημείωσαν καθαρές ζημίες το τρίμηνο και πιστεύουμε ότι και άλλες θα μπορούσαν να γίνουν ζημιογόνες στο δεύτερο τρίμηνο, πριν ανακάμψουν το τρίτο τρίμηνο.
Οι δείκτες κεφαλαίου θα συνεχίσουν να μειώνονται το 2ο τρίμηνο για πολλές τράπεζες. Αναμένουμε όμως οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες να διατηρήσουν επαρκή αποθέματα ασφαλείας πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις, οι οποίες έχουν χαλαρώσει λόγω της κρίσης.
Οι αδύναμες προοπτικές των τραπεζών για το 2020 αντικατοπτρίζονται στις προοπτικές των αξιολογήσεων.
Από τις 20 τράπεζες, οι 16 βρίσκονται στο Rating Watch Negative ή έχουν αρνητικό outlook», σημειώνει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης