Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

H ώρα των μεγάλων αλλαγών στους δείκτες FTSE – Χαμένοι και κερδισμένοι από τις αλλαγές στις σταθμίσεις

tags :
H ώρα των μεγάλων αλλαγών στους δείκτες FTSE – Χαμένοι και κερδισμένοι από τις αλλαγές στις σταθμίσεις
Tην Παρασκευή όπου θα είναι η τελευταία ημέρα ισχύς του δείκτη με την τρέχουσα σύνθεση, είναι ημέρα τριπλής λήξης στο χρηματιστήριο παραγώγων
Πλησιάζει η ώρα των μεγάλων αλλαγών στους δείκτες FTSE, με την αγορά να προσπαθήσει να ανιχνεύσει τις πιθανές επιπτώσεις από τις αλλαγές στις σταθμίσεις την ερχόμενη Παρασκευή 19/6.
Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 22 Ιουνίου.
Η μεγάλη χαμένη είναι η Coca Cola καθώς η στάθμισή της θα μειωθεί από το 23,1% στο 10%, ενώ και ο ΟΤΕ θα δει τη στάθμισή του να μειώνεται από 15% περίπου σε 10%.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως οι ροές κεφαλαίων δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια, αλλά θα είναι σίγουρα μικρότερες έκτασης σε σύγκριση με τις ροές που υπάρχουν όταν γίνονται αλλαγές στους δείκτες MSCI.
Υπενθυμίζεται πως μπαίνει πλαφόν 10% στη στάθμιση των μετοχών και με αυτόν τον τρόπο μπαίνει τέλος σε ένα αίτημα ετών προς τη διοίκηση του ΧΑ, αφού η μεγάλη στάθμιση της Coca Cola συχνά δημιουργούσε στρεβλώσεις στην πορεία του δείκτη.
Συχνά είχε παρατηρηθεί η αγορά να ενισχύεται για παράδειγμα σημαντικά αλλά να υποχωρεί η Coca Cola και έτσι ο δείκτης να καταγράφει μικρή άνοδο λόγω της βαρύτητας της μετοχής ή και το αντίθετο, να υποχωρεί δηλαδή η αγορά αλλά να ενισχύεται η Coca Cola και να «κρατιέται» ο δείκτης FTSE 25.
Κερδισμένες θα βγουν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25, οι οποίες θα αυξήσουν τη στάθμισή τους.
Ο ΟΠΑΠ θα πάει στο 10%, όπως και η Jumbo.
Η Eurobank θα πάει λίγο πάνω από το 6,5% και η Alpha Bank λίγο πάνω από το 6%..
Οι τραπεζικές μετοχές σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε δημοσιεύσει το ΧΑ στις αρχές Μαρτίου θα έχουν συνολική στάθμιση 20,5%..
Το ΧΑ προχθές (15/6) ενημέρωσε πως ο νέος συντελεστής στάθμισης (capping) της Coca Cola θα είναι 0,3133690, του ΟΤΕ 0,5028290, του ΟΠΑΠ 0,8217020 και της Jumbo 0,8859970.
Επιπλέον σημειώνεται πως σταματάει η διαπραγμάτευση του δείκτη FTSE Διεθνούς Δραστηριοποίησης όπως και του FTSE Large Cap Net Total Return, ενώ έχει δημιουργηθεί δείκτης FTSE υψηλής μερισματικής απόδοσης.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως την Παρασκευή όπου θα είναι η τελευταία ημέρα ισχύς του δείκτη με την τρέχουσα σύνθεση, είναι ημέρα τριπλής λήξης στο χρηματιστήριο παραγώγων άρα δεν αποκλείεται η μεταβλητότητα να αυξηθεί περαιτέρω.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης