Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προς μείωση των επιτοκίων η Ρωσία - Ελάχιστα τα οφέλη για την οικονομία - Οι εταιρείες δεν ζητούν δάνεια για επενδύσεις

Προς μείωση των επιτοκίων η Ρωσία - Ελάχιστα τα οφέλη για την οικονομία - Οι εταιρείες δεν ζητούν δάνεια για επενδύσεις
Κάποιοι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ρωσική κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει την Παρασκευή (19/6/2020) σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η μείωση των επιτοκίων από τη ρωσική κεντρική τράπεζα την Παρασκευή (19/6/2020).
Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, τα ρωσικά επιτόκια θα υποχωρήσουν στο χαμηλότερο επίπεδο μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας στη Ρωσία, Elvira Nabiullina, επεσήμανε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο χαμηλότερος πληθωρισμός κατά τους πρώτους πένες μήνες του έτους έχει ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNBC, οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι ως προς το μέγεθος της μείωσης, με κάποιους να αναμένουν μείωση κατά 50 μονάδες βάσης, στο 5%, έπειτα από αντίστοιχη μείωση τον Απρίλιο.
Στον αντίποδα, άλλοι οικονομολόγοι αναμένουν μείωση κατά 100 μονάδες βάσης.
Ωστόσο, υπάρχει έντονος σκεπτικισμός σχετικά με τα οφέλη της μείωσης των επιτοκίων στη ρωσική οικονομία, που παραμένει δέσμια της μικρής ζήτησης για πίστωση και επενδύσεις από επιχειρήσεις λόγω διάφορων διαρθρωτικών ζητημάτων.
Ο Vladimir Tikhomirov, επικεφαλής οικονομολόγος της BCS Financial Group, δήλωσε στο CNBC ότι η έλλειψη ζήτησης για νέα δάνεια για επενδύσεις σημαίνει ότι η ρωσική οικονομία είχε αρχίσει να επιβραδύνει πριν την πανδημία του κορωνοϊού, κυρίως στους τομείς που βασίζονται στις εξαγωγές και που αποτελούν σημαντικό κομμάτι του ρωσικού ΑΕΠ.
«Η καλύτερη επιβεβαίωση αυτής της τάσης είναι ότι πολλές ρωσικές εταιρείες έχουν αυξήσει σημαντικά τις πληρωμές μερισμάτων προς τους μετόχους αντί να αυξήσουν το αποθεματικό για επενδύσεις» εξήγησε ο Tikhomirov.
«Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα και δεν θα εξαφανιστεί.
Δεν είναι πρόβλημα της Ρωσίας, καθώς βλέπουμε πολλές κεντρικές τράπεζες να μειώνουν σημαντικά τα επιτόκια ελπίζοντας σε αύξηση της ζήτησης για δάνεια και κατά συνέπεια σε περισσότερες επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας και τελικά σε ανάπτυξη.
Αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι οι επενδύσεις αυξάνονται και ότι ζήτηση για πίστωση, κυρίως από την πλευρά των εταιρειών, αυξάνεται» υποστηρίζει ο ίδιος.
Μεγάλες οικονομίες όπως η Ιαπωνία και η ευρωζώνη έχουν υποστεί από καιρό οικονομική στασιμότητα παρά τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια σε μια προσπάθεια ενθάρρυνσης του δανεισμού/
Ο Tikhomirov πρότεινε ότι η αύξηση των κυβερνητικών δαπανών για συντάξεις, μισθούς ή επιδοτήσεις ή επενδύσεις σε έργα υποδομής για την προώθηση της ζήτησης, θα αποτελούσε αποτελεσματικότερο μέσο αναζωογόνησης της οικονομίας μετά την κρίση.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης