Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτός …του σκανδιναβικού μπλοκ η Σουηδία λόγω της στρατηγικής της για τον κορωνοϊό

Εκτός …του σκανδιναβικού μπλοκ η Σουηδία λόγω της στρατηγικής της για τον κορωνοϊό
Η Σουηδία αποκλείστηκε από την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών που αποφάσισαν Φινλανδία, Δανία και Νορβηγία
Εκτός του σκανδιναβικού μπλοκ που προβλέπει την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και την ελεύθερη μετακίνηση από τη μια χώρα στην άλλη έμεινε η Σουηδία λόγω της στρατηγικής που ακολούθησε για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Από την περασμένη Δευτέρα 15/6 οι κάτοικοι της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Δανίας μπορούν να κυκλοφορούν και πάλι ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς από τη μια χώρα στην άλλη είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για ψυχαγωγία.
Ωστόσο, οι Σουηδοί αποκλείστηκαν από αυτό το μπλοκ κυρίως λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων και θανάτων από τον κορωνοϊό που καταγράφει η Σουηδία σε σύγκριση με τους Σκανδιναβούς γείτονες της.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο αποκλεισμός αυτός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη σουηδική κυβέρνηση.
Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Ann Linde έκανε λόγο για μια απόφαση που «δημιουργεί πληγές που θα χρειαστούν χρόνο για να επουλωθούν» ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κίνηση αυτή να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις της Σουηδίας με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες.
«Από τη μια πλευρά είχαμε μια φανταστική συνεργασία με τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες όσον αφορά τον επαναπατρισμό των Σουηδών πολιτών.
Στη Σουηδία επέστρεψαν 8.600 Σουηδοί από όλο τον κόσμο με τη βοήθεια των σκανδιναβών φίλων μας, ενώ και εμείς παραλάβαμε 1.500 μη Σουηδούς.
Ήταν μια φανταστική σκανδιναβική συνεργασία.
Από την άλλη, οι άνθρωποι αυτοί που είχαν συνηθίσει να εργάζονται σαν να μην υπάρχουν σύνορα, ξαφνικά βλέπουν ότι διαφορετικά έθνη αντιμετωπίζονται διαφορετικά και αυτό θα δημιουργήσει πληγές που δύσκολα θα επουλωθούν.
Δεν ανησυχώ γενικά για το μέλλον των σκανδιναβικών σχέσεων, αλλά ανησυχώ ότι η κίνηση αυτή δημιούργησε πληγές που δύσκολα θα επουλωθούν, ειδικά στη συνοριακή γραμμή» τόνισε η Linde.
Υπενθυμίζεται πως η Σουηδία σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης – και του πλανήτη – δεν προχώρησε στην επιβολή lockdown για να περιορίσει τη διασπορά του ιού ούτε έκλεισε επιχειρήσεις, σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, αντιθέτως επέβαλλε περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις και σε επισκέψεις σε χώρους φροντίδας ηλικιωμένων και συνέστησε στους πολίτες της να τηρούν τις αποστάσεις, να εργάζονται από το σπίτι και να τηρούν καλή προσωπική υγιεινή.
Πάντως, η στρατηγική της «ανοσίας της αγέλης» δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αν και η Σουηδία υποστηρίζει ότι ναι μεν δεν επέβαλε lockdown και δεν ανάγκασε τους πολίτες τους με υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι τους, αλλά συνέστησε ξεκάθαρα στους πολίτες της την ανάγκη τήρησης των μέτρων αυτοπροστασίας, την αποφυγή μετακινήσεων, την χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και της εργασίας από το σπίτι.
Η Σουηδία μετρά σήμερα περισσότερα από 52.000 κρούσματα και 4.939 θανάτους τη στιγμή που Νορβηγία, Δανία και Φινλανδία έχουν καταγράψει πολύ λιγότερους θανάτους και κρούσματος.
Για παράδειγμα η Δανία κάνει λόγο για 12.450 κρούσματα και για 598 θανάτους, ενώ ακόμα χαμηλότερους αριθμούς αναφέρουν Νορβηγία και Φινλανδία.
Ωστόσο, οι αρμόδιοι Σουηδοί επιδημιολόγοι υποστηρίζουν πως η κατάσταση βελτιώνεται στην χώρα καθώς οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία και στις εντατικές καθώς και ο αριθμός των θυμάτων εμφανίζουν τάση σταθεροποίησης και μείωσης, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι σύντομα θα αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και ο ... αποκλεισμός της Σουηδίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης