Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ζαββός: Θετικοί οι φορείς στο ν/σ του ΥΠΟΙΚ για τον θεσμό χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων

Ζαββός: Θετικοί οι φορείς στο ν/σ του ΥΠΟΙΚ για τον θεσμό χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων
"Η κυβέρνηση ικανοποιεί ένα αίτημα δεκαετιών", τόνισε ο Γ. Ζαββός
Θετικοί δήλωσαν οι επαγγελματικοί φορείς με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικοινομικών "Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις" στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
"Σημαντικό που διαπιστώνεται αυτή η συναίνεση από όλους τους κοινωνικούς φορείς και αυτό είναι ένα καλό σημάδι των καιρών…" σχολίασε ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, υπογραμμίζοντας πως "η κυβέρνηση είναι ευτυχής που με το παρόν νομοσχέδιο ικανοποιεί, όπως ακούσαμε, ένα αίτημα δεκαετιών της αγοράς και της κοινωνίας".
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, υπογράμμισε πως οι μικροχρηματοπιστώσεις αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που έρχεται να σταθεί δίπλα και παράλληλα με τον τραπεζικό δανεισμό και θα δώσει ανάσα στην πραγματική αγορά.
Σημείωσε πως "οι μικροπιστώσεις δεν πρέπει να υποκαθιστούν τα τραπεζικά δάνεια, αλλά οφείλουν να λειτουργούν συμπληρωματικά, χωρίς να ισχύουν τα σκληρά τραπεζικά κριτήρια, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν όσες μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα".
Έκρινε ως θετικό ότι αυτές απευθύνονται σε υφιστάμενες, πολύ μικρές επιχειρήσεις, που θα χορηγούνται χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Είναι σημαντικό, είπε, οι πάροχοι θα ελέγχονται από την ΤτΕ και ζήτησε "το πλαίσιο χορήγησης των μικροπιστώσεων να αποδειχθεί λειτουργικό για να μην ακυρωθεί στην πράξη ο θεσμός αυτός, γιατί αυτές οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, χωρίς χρηματοδότηση δεν θα αντέξουν".
Από την πλευρά της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ο διευθυντής και νομικός σύμβουλος, Αντώνης Μεγγούλης, συμφώνησε πως "σαφώς πρόκειται για ένα θετικό νομοσχέδιο και ζήτησε, εάν είναι δυνατόν με μια προσθήκη, να αναλυθούν ορισμένοι τεχνικοί όροι, όπως τι είναι τα μικροπροϊόντα, ώστε το πλαίσιο να γίνει σαφές και να μην επιδέχεται αμφισβητήσεων.
Εξέφρασε τον φόβο μήπως το κόστος των μικροχρηματοδοτήσεων μετακυλύεται από τους παρόχους εξ ολοκλήρου στους δανειολήπτες, ενώ ζήτησε να υπάρξει ένας μηχανισμός ώστε να παραμείνει λογικό το επιτόκιο, για να μην αποτύχει ο θεσμός στην πράξη.
Ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ, Γιώργος Καββαδάς, αναγνώρισε πως το νομοσχέδιο κινείται στην σωστή κατεύθυνση και είπε ότι καθοριστικός ρόλος είναι η εποπτεία αυτών των μικροχρηματοδοτήσεων, ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της αγοράς. Πρότεινε να αυξηθεί το ανώτερο ποσό χορηγήσεων από 25.000 ευρώ σε 50.000 ευρώ, ενώ έκρινε πολύ υψηλό και το αρχικό κεφάλαιο που προβλέπει το νομοσχέδιο για την ίδρυση ενός ιδρύματος μικροχρηματοδοτήσεων και ζήτησε αυτό να είναι στο μισό, στις 250.000 ευρώ. Αναφορικά με τον έλεγχο λειτουργίας αυτών των ιδρυμάτων, είπε ότι απουσιάζει η παρουσία των υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης, ενώ για το επιτόκιο δανεισμού πρότεινε να υπάρξει μια πρόβλεψη, ώστε το τελικό κόστος να μην ξεπερνά το 40% του κεφαλαίου.
Θετικές αναφορές και από τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνο Κόλλια, που υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι θετικό που τα ιδρύματα αυτών των μικροχρηματοδοτήσεων θα εποπτεύονται από την ΤτΕ, δεν θα απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις και θα καλύπτονται δαπάνες που σχετίζονται άμεσα με την εκπαίδευση.
Η διευθύνων σύμβουλος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΑFI, Αναστασία Τσίλογλου, που εδώ και 6 χρόνια παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις με την μορφή μικροπιστώσεων, σε ανθρώπους που έχουν μια επιχειρηματική ιδέα και δεν έχουν πρόσβαση στα αναγκαία κεφάλαια, τόνισε πως "υποδεχόμαστε με χαρά το νομοσχέδιο" και σημείωσε ότι θα ήταν καλό να δοθεί έμφαση και προσοχή στο προφίλ των εταιρειών που θα αδειοδοτηθούν για αυτές τις παροχές, λέγοντας πως θα είναι καλό να έχουμε ένα μείγμα με συμμετοχή φορέων με ευελιξία.
Αναφορικά με το επιτόκιο δανεισμού, είπε ότι και αυτά τα ιδρύματα παροχών θα αντλούν πόρους από την τραπεζική αγορά, άρα δεν είναι εύκολο να είναι πολύ χαμηλό, ενώ πρόσθεσε πως είναι στη σωστή κατεύθυνση η πρόβλεψη των εγγυήσεων και η δέσμευση του δανειολήπτη ότι θα πληρώσει το δάνειό του.
Ο κ. Νεοκλής Στάμκος, Protject Manager της MikroSTARS ανέφερε πως είναι πολύ θετικό ότι η προσπάθεια των μικροχορηγήσεων, που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, ολοκληρώνεται από την επόμενη, δείχνοντας την συνέχεια του κράτους και ζήτησε το αρχικό κεφάλαιο ίδρυσης μιας εταιρείας παροχών να μην είναι τόσο υψηλό, καθώς αποτελεί σημαντικό βάρος σε τέτοιες πρωτοβουλίες, ενώ αναφορικά με την ύπαρξη πλαφόν στο επιτόκιο των χρηματοδοτήσεων, είπε ότι με τέτοιους τρόπους το θέμα αυτό δεν λύνεται. Τέλος, ζήτησε να μάθει εάν θα υπάρχει κόστος για τους παρόχους από την εποπτεία της ΤτΕ και εάν υπάρχει να μην είναι πολύ υψηλό, γιατί αυτό θα επιφέρει ένα βάρος στις χορηγήσεις.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, Ιωάννης Λαγός, ζήτησε να προβλεφθεί να μπορούν με σαφήνεια να ιδρύουν ή να συμμετέχουν σε σχήματα παρόχων και οι εταιρείες Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, κάτι που υπήρχε στο προσχέδιο της διαβούλευσης και σήμερα, στο άρθρο 19 του παρόντος νομοσχεδίου, δεν υπάρχει ρητή αναφορά.
Θέματα που αφορούν την φορολόγηση της εκκαθάρισης των αναδρομικών των συντάξεων, που προβλέπονται σε άρθρο του νομοσχεδίου, έθεσαν ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Νίκος Χατζόπουλος και ο πρόεδρος Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, ευχαρίστησε όλους τους κοινωνικούς φορείς για την θετική τους συμβολή στην διαμόρφωση του νομοσχεδίου, ενώ στα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που έθεσαν οι κοινωνικοί φορείς, απάντησε πως η εποπτεία αυτών των, νέου τύπου, πιστωτικών ιδρυμάτων, επιλέχθηκε να γίνει από την ΤτΕ, καθώς έχει την αναγκαία υποδομή και τεχνογνωσία, αλλά και ένα επιτελικό ρόλο στην εποπτεία και τον έλεγχο αποφυγής "ξεπλύματος χρήματος".
Ανέφερε πως ο έλεγχος προβλέπεται, κατά την αδειοδότηση, να γίνεται στους δύο μετόχους που θα ασχοληθούν με τις μικροπιστώσεις, αλλά διασφαλίζεται η δυνατότητα της ΤτΕ να ελέγχει το σύνολο των συμμετεχόντων, καθώς, ως "εργαλείο" υπάρχει και το Μητρώο Επιχειρήσεων που παρέχει τα στοιχεία όλων όσων θα συμμετέχουν σε μια τέτοια εταιρεία.
Αναφορικά με το αίτημα το ποσό χορηγίας να μην είναι 25.000 ευρώ αλλά 50.000 ευρώ, ο υφυπουργός είπε ότι αυτό είναι το ποσό "πλαφόν" που έχει υιοθετηθεί από τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ. Για τον προσδιορισμό του επιτοκίου, αναγνώρισε πως είναι ένα κρίσιμο θέμα και έδειξε και πάλι, όπως και στην επί της Αρχής συζήτησης του νομοσχεδίου, ανοικτός να ακούσει προτάσεις>.
Τέλος, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι και σε αυτές τις συναλλαγές χορηγήσεων μικροπιστώσεων ισχύουν πλήρως όλοι οι καταναλωτικοί κανόνες για την προστασία του καταναλωτή και δεν θα υπάρξει καμία παρέκκλιση στο θέμα αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης