Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bank of England: Επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, επιφυλακτική για τα αρνητικά επιτόκια

Bank of England: Επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, επιφυλακτική για τα αρνητικά επιτόκια
Τη συνέχιση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αναμένεται να ανακοινώσει η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας
Τη συνέχιση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αναμένεται να ανακοινώσει η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη 19 Ιουνίου, ωστόσο δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά το εύρος του επιτοκίου, παρότι οι αναλυτές έκαναν λόγο για υιοθέτηση αρνητικού προσήμου.
Οι αποφάσεις των υπευθύνων χάραξης νομισματικής πολιτικής ελήφθησαν στον απόηχο της άνευ προηγουμένου ύφεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο -25%, για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020.
Και παρά την ήπια ανάκαμψη που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα, οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αναλάβει περισσότερη δράση.
Να σημειωθεί πως, με το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, η Bank of England περιέκοψε το βασικό επιτόκιο αναφορά από το 0,75% στο 0,1%, ενώ ανακοίνωσε μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 200 δισεκατομμυρίων λιρών, ανεβάζοντας τις συνολικές αγορές ομολόγων στα 645 δισεκατομμύρια λίρες.
Σε ό,τι αφορά τα αρνητικά επιτόκια, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, ανέφερε σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή στα τέλη Μαΐου ότι πιθανότητα η Βρετανία θα εξετάσει το ζήτημα.
Και παρότι δεν αναμένεται αλλαγή των επιτοκίων την τρέχουσα εβδομάδα, η εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής έχει ισχυρά ερείσματα.
Τα αρνητικά επιτόκια είναι αποτελεσματικά για την αγορά, ενώ τιμωρούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη διακράτηση μετρητών – ενέργειες που βοηθούν την οικονομία να αναπτυχθεί.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία τα έχει ήδη υιοθετήσει, με τις ΗΠΑ ακόμη να αντιστέκονται.

www.bankingnews

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης