Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σημάδια ανάκαμψης δείχνει το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη

Σημάδια ανάκαμψης δείχνει το οικονομικό κλίμα στην  Ευρωζώνη

H οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει, ωστόσο απέχει παρασάγγας από τα προπανδημικά επίπεδα
Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης δείχνει το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Μάιο, σε συνδυασμό με αύξηση των προσδοκιών απασχόλησης.
Η οικονομία της Ευρωζώνης επανεκκινήθηκε ξανά τον Μάιο, έπειτα από δύο μήνες δρακόντειων περιοριστικών μέτρων σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις.
Σημάδια οικονομικής βελτίωσης εμφανίζονται ήδη στα διαγράμματα και είναι καιρός οι οικονομολόγοι και οι έμποροι να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα νέα δεδομένα.
Με τις οικονομίες κλειστές δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει ανάκαμψη.
Άλλωστε, ένας από τους πυλώνες στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ελεύθερη κυκλοφορία του εργατικού δυναμικού και των κεφαλαίων – κάτι που δεν κατέστη δυνατό κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.
Πλέον, τα σύνορα ανοίγουν και η Ευρώπη προετοιμάζεται για το καλοκαίρι, που σημαίνει διακοπές.
Ωστόσο, αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.
Η νέα πραγματικότητα που καθορίστηκε από το πρώτο κύμα μολύνσεων από τον κορωνοϊό είναι πιθανό να αποκλίνει πάρα πολύ από αυτό που είχαμε συνηθίσει έως τώρα.
Ως εκ τούτου, τα οικονομικά στοιχεία ενδέχεται να απογοητεύσουν σε σύγκριση με τα επιτεύξιμα οικονομικά μεγέθη που διαπιστώνονταν προ κορωνοϊού.
Σε κάθε περίπτωση, τα πρώτα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους…
Για παράδειγμα, ο δείκτης ZEW του οικονομικού κλίματος για τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 12,4 μονάδες από τον προηγούμενο μήνα.
Έφτασε τις 63,4 μονάδες τον Ιούνιο – στα υψηλότερα επίπεδα από το πρώτο τρίμηνο του 2006.
Οι τάσεις κινητικότητας τόσο για το λιανικό εμπόριο όσο και για την αναψυχή άρχισαν να αντιστρέφουν την πτωτική τάση – ένα σημάδι ότι οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να κινούνται και οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούν πελάτες.
Ακόμη και τα χιλιόμετρα των φορτηγών στη Γερμανία έχουν ανακάμψει θεαματικά.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Γερμανία, από ό,τι φαίνεται, έχει εγκαταλείψει τις πολιτικές της λιτότητας και έχει ανοίξει τις «βρύσες» των δημοσιονομικών δαπανών, ούσα σε πλήρη ευθυγράμμιση με το αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για πιο επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές.
Όμως, η οικονομική δραστηριότητα απέχει παρασάγγας ακόμη από επίπεδα στα οποία βρισκόταν προ κορωνοϊού.
Το μόνο θετικό είναι ότι όταν κανείς φτάσει στον πάτο, μόνο προς τα πάνω μπορεί να κατευθυνθεί.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης