Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman: Στις 19/6 λήγουν options 1,8 τρισ. στον δείκτη S&P 500, απαιτείται προσοχή

tags :
Goldman: Στις 19/6 λήγουν options 1,8 τρισ. στον δείκτη S&P 500, απαιτείται προσοχή
Η μέγιστη συγκέντρωση των option κυμαίνεται στο εύρος 2.800-2.900 μονάδων του δείκτη S&P 500
Με τη ρευστότητα της αγοράς να υποχωρεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα ανά τακτά χρονικά διαστήματα (πράγμα που επιτρέπει στις συναλλαγές λιανικών επενδυτών να έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην ευρύτερη αγορά), οι επόμενες δύο εβδομάδες φαίνεται να προμηνύουν σημαντική αστάθεια, εκτιμά η Goldman Sachs.
Και αυτό, όπως εξηγεί, θα γίνει για δύο λόγους:
- πρώτον, υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος όγκος option λήξης για αυτήν την Παρασκευή,
- δεύτερον, λόγω και της λήξης του τριμήνου, αντιμετωπίζουμε αυτό που φαίνεται να είναι ένα από τις μεγαλύτερες πτώσης των συνταξιοδοτικών ταμείων στην ιστορία.

Ξεκινώντας με το Op-Ex της Παρασκευής, η Goldman αναφέρει ότι από καθαρά προοπτική τάσης, η λήξη του Ιουνίου είναι τεράστια με 1,8 τρισ. δολάρια σε option του SPX λήγουν στις 19 Ιουνίου, καθιστώντας την την τρίτη μεγαλύτερη καταληκτική ημερομηνία μετά τον Δεκέμβριο.
Ως αποτέλεσμα της λήξης που ξεκινάει την Παρασκευή, η ακαθάριστη έκθεση στους δείκτες gamma είναι σχετικά μέτρια.

Σύμφωνα με τη Goldman, το ακαθάριστο gamma του SPX ύψους 80 δισ. δολαρίων είναι σχετικά μικρό, επειδή τα περισσότερα τα option SPX που λήγουν τον Ιούνιο απέχουν πολύ από το τρέχον επίπεδο δείκτη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν απότομες αναταράξεις στην αγορά.
Επιπλέον, ο Ιούνιος έχει το μικρότερο ανοιχτό επιτόκιο εντός του 10% από την πρόσφατη τριμηνιαία λήξη.
Σημειώστε επίσης, ότι το μεγαλύτερο μέρος του ανοιχτού επιτοκίου του Ιουνίου είναι πολύ χαμηλότερο από το τρέχον επίπεδο spot.

Η μέγιστη συγκέντρωση κυμαίνεται στο εύρος 2.800-2.900 μονάδων.
Μια πιο αναλυτική ματιά στη σύνθεση του opex, εν μέσω του πρόσφατου ισχυρού όγκου, ο Ιούνιος έχει υψηλότερο ποσοστό option από μια τυπική λήξη σύμφωνα με τη Goldman, ο οποίος επισημαίνει ότι ο όγκος των επιλογών έχει ενισχυθεί τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στο ράλι των τελευταίων ημερών.

Η απότομη πτώση του SPX υποδηλώνει ότι οι επενδυτές αγοράζουν κυρίως options.
Το ανοιχτό επιτόκιο για τον Ιούνιο είναι στο 43% των option, υψηλότερο από το 35-40% που είναι τυπικό, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της αυξημένης δραστηριότητας option έχει τη μορφή μετρητών (αφού οι επενδυτές κυνηγούσαν το ράλι αγοράζοντας option).

Ως αποτέλεσμα αυτού, ο όγκος των option που πρόκειται να λήξει σύντομα αναμένεται να εκραγεί: κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου του 2020, σημειώθηκε επιτάχυνση της τελευταίας ημέρας διαπραγμάτευσης των επιλογών SPX που λήγουν κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.

Οι περισσότερες τέτοιες λήξεις είχαν πάνω από 100 δισ. δολάρια πλασματικό trading την τελευταία ημέρα τους, "καθιστώντας τους μια δυνητικά μεγάλη, αλλά δύσκολο να εντοπιστεί, πηγή gamma".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης