Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Παρέμβαση από ΕΣΗΕΑ για τα δεδουλευμένα της Ελευθεροτυπίας - Ζητά συνάντηση με τον Ψάλτη της Alpha Bank

Παρέμβαση από ΕΣΗΕΑ για τα δεδουλευμένα της Ελευθεροτυπίας - Ζητά συνάντηση με τον Ψάλτη της Alpha Bank
Οι ανακοπές Alpha και Πειραιώς μπλόκαραν τη διανομή των χρημάτων του πλειστηριασμού στην Ελευθεροτυπία
Το συντομότερο δυνατό συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη, ζητά η ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να συζητηθεί το μείζον θέμα των συναδέλφων πρώην εργαζομένων στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».
Η ΕΣΗΕΑ, στη σχετική της ανακοίνωση, υπενθυμίζει ότι «οι πρώην εργαζόμενοι στην πτωχεύσασα εταιρεία Χ.Κ. Τεγόπουλος («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»), πασχίζουν πάνω από 10 χρόνια να εισπράξουν μέρος των αποζημιώσεων και των δεδουλευμένων τους και η προγραμματισμένη για τις 17 Ιουλίου καταβολή των χρημάτων τους παρεμποδίζεται από την ανακοπή που άσκησαν οι Τράπεζες "Alpha Bank" και "Πειραιώς"» στον πίνακα διανομής».

Τo bankingnews.gr μετέδιδε χθες (17/6/2020):

Όλη η αλήθεια για τις ανακοπές Alpha και Πειραιώς που μπλόκαραν τη διανομή των χρημάτων του πλειστηριασμού στην Ελευθεροτυπία

Η Ελευθεροτυπία σταμάτησε να κυκλοφορεί στο τέλος του 2011 αλλά ο Γολγοθάς των εργαζομένων που διεκδικούν αποζημιώσεις και δεδουλευμένα δεν έχει τέλος.
Η Χ Κ Τεγόπουλος κηρύχθηκε σε πτώχευση το 2014 και μόλις πέρυσι βγήκε στο σφυρί το ιστορικό ακίνητο του Νέου Κόσμου και ο σύνδικος πτώχευσης κατάρτισε τον πίνακα διανομής του τιμήματος με τους εργαζόμενους να αναμένουν να λάβουν κάποια από τα οφειλόμενα μαζί και με άλλους φυσικά πιστωτές μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν οι τράπεζες και το δημόσιο.
Όμως όταν πτώχευσε η Χ Κ Τεγόπουλος ίσχυε ο προηγούμενος πτωχευτικός νόμος και είχαν προνόμιο οι εργαζόμενοι οι οποίοι τέθηκαν στην πυρά των απαιτήσεων με το μεταγενέστερο πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015.
Ο πίνακας πιστωτών καταρτίστηκε με βάση τον προηγούμενο πτωχευτικό νόμο αλλά ξαφνικά οι τράπεζες Alpha και Τράπεζα Πειραιώς προχώρησαν σε ανακοπή.
Με τον τρόπο αυτό πάγωσε η διαδικασία διανομής του τιμήματος και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να περιμένουν να τελεσιδικήσει αν φτάσει Άρειο Πάγο ίσως και πέντε χρόνια ενώ περίμεναν στις 17 Ιουλίου αν τους διανεμηθεί το τίμημα.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εφετειακές αποφάσεις σε ανακοπές που έκαναν πιστωτές με την ίδια επιδίωξη.
Η Alpha Bank κατέθεσε ανακοπή στον πίνακα διανομής διεκδικώντας το 65% του προς διανομή ποσού με βάση τις διατάξεις του νόμου 4335/2015 ενώ το ίδιο έκανε και η Πειραιώς η οποία όμως δεν είναι ενέγγυος πιστωτής καθώς το ακίνητο του Νέου Κόσμου που εκπλειστηριάστηκε  ήταν προσημειωμένο από την Alpha.
Μπορεί βέβαια η κίνηση της Πειραιώς να φαντάζει ακατανόητη καθώς το οικονομικό αντικείμενο των επιδιώξεών της είναι κάτω των 100.000 ευρώ αλλά στην ουσία δεν είναι.
Η Πειραιώς ποντάρει σε μια θετική απόφαση επί της ανακοπής καθώς έχει προσημείωση στο ακίνητο (πιεστήρια) της Χ Κ. Τεγόπουλος στο Κορωπί το οποίο δεν έχει ακόμα βγει στο σφυρί.
Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι Τράπεζες προέβησαν σε αυτή την ενέργεια με επιχειρήματα ότι πρέπει να προστατέψουν με κάθε τρόπο τα συμφέροντά τους για τις απαιτήσεις που έχουν αλλά και γιατί όπως ισχυρίζονται κύκλοι τους υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις που αυξάνουν την πιθανότητα δικαίωσής τους γεγονός που σημαίνει ότι θα περιορίσουν τη ζημία που έχουν υποστεί από τα δάνεια που είχαν χορηγήσει στην Ελευθεροτυπία.
Από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι οι τράπεζες δεν έχουν λάβει υπό όψιν τους τις νομικές θέσεις της Γενικής Γραμματέως της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κας Χαρούλας Απαλλαγάκη η οποία στο βιβλίο «Εργατικές Διαφορές και Νέες Διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας» Εκδόσεις Σάκουλα 2016 αναφέρει στις σελίδες 91 και 92 « οι διατάξεις για την αναγκαστική εκτέλεση εφαρμόζονται σε πτωχεύσεις που κηρύσσονται μετά την έναρξη ισχύος του…».
Η έναρξη ισχύος του νόμου ήταν η 1-1-2016 και η απόφαση του δικαστηρίου περί κήρυξης πτώχευσης δημοσιεύτηκε την 31/5/2014.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν κάνουν πίσω παρά τη δημόσια κατακραυγή αλλά και τη θέση του δημοσίου που δεν προχώρησε σε ανακοπή (ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι αυτό δεν θα γίνει ) στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πρέπει να περιμένουν έως το 2021.
Και αυτό γιατί στις αρχές του 2021 θα θα δικαστεί στον Άρειο Πάγο πανομοιότυπη περίπτωση που αφορά την πτωχευμένη ΔΙΕΚΑΤ. Αν ο Άρειος Πάγος πει ότι και το Εφετείο, δηλαδή ότι οι εργαζόμενοι έχουν το προνόμιο που ίσχυε προ της 1-1-2-16 η Πειραιώς θα παραιτηθούν των δικογράφων γιατί θα υπάρχει δεδικασμένο που δεν ανατρέπεται και η συνέχιση διαδικασιών από μέρους τους θα τις επιβαρύνει με άσκοπες δικαστικές δαπάνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης