Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η πανδημία θα διπλασιάσει τις ανάγκες χρηματοδότησης για τις χώρες Μ. Ανατολής και Αφρικής

Fitch: Η πανδημία θα διπλασιάσει τις ανάγκες χρηματοδότησης για τις χώρες Μ. Ανατολής και Αφρικής
Έκθεση της Fitch Ratings για χώρες Μ. Ανατολής και Αφρικής 
Η πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις οικονομίες Μέσης Ανατολής και Αφρικής και να διπλασιάσει σχεδόν τις χρηματοδοτικές ανάγκες των κρατών την περίοδο 2020-2021, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Επισημαίνεται πως η έκθεση αφορά τα 26 κράτη που ο αμερικανικός οίκος αξιολογεί στη «junk» περιοχή (κερδοσκοπική, μη επενδυτική κλίμακα) πιστοληπτικής ικανότητας.
Ως αποτέλεσμα λοιπόν, το χρέος των παραπάνω κρατών αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά για την ίδια χρονική περίοδο.
Υπενθυμίζεται πως, από τις 16 Ιουνίου 2020, το ΔΝΤ έχει ανακοινώσει επείγουσα υποστήριξη ισοζυγίου πληρωμών ύψους 11,9 δισεκ. δολαρίων ΗΠΑ για αυτά τα κράτη, ισοδύναμο με περίπου 7% της εκτίμησης της Fitch για τις συνολικές ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησής τους το 2020.
«Οι μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες θα ασκήσουν πίεση στα διεθνή αποθεματικά παρά την επίσημη υποστήριξη των πιστωτών, ιδίως δεδομένης της επικράτησης των άκαμπτων καθεστώτων συναλλαγματικών ισοτιμιών στην περιοχή.
Προβλέπουμε ότι τα αποθεματικά θα μειωθούν σημαντικά στις περισσότερες χώρες το 2020.
Το χειρότερο πλήγμα αναμένεται στο Ιράκ, τη Νιγηρία, τη Δημοκρατία του Κονγκό και τις Σεϋχέλλες -πτώση άνω του 30%», σχολιάζει ο οίκος.

Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης