Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η Πολωνία απειλεί με νομισματικό πόλεμο Aνατολική Ευρώπη και Ασία

Rabobank: Η Πολωνία απειλεί με νομισματικό πόλεμο Aνατολική Ευρώπη και Ασία
Το «υπερτιμημένο ζλότι» βάζει φωτιές στην αγορά συναλλάγματος, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank
Μια προειδοποίηση της πολωνικής κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να αποτελέσει τη σπίθα που θα πυροδοτούσε έναν πόλεμο συναλλάγματος μεταξύ κρατών μελών της ανατολικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και κατά ασιατικών χωρών, υποστηρίζει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Ειδικότερα, η δήλωση πως το υπερτιμημένο ζλότι απειλεί την οικονομική ανάκαμψη της Πολωνίας εξέπληξε παράγοντες της αγοράς ενώ είναι πιθανό να προκαλέσει παρεμβάσεις σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής.
«Η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουγγαρία βρίσκονται στο χείλος ενός νομισματικού πολέμου μεταξύ τους, αλλά με χώρες από άλλες περιοχές, κυρίως από την Ασία» είπε.
Τα έθνη «θα προσπαθήσουν να προστατεύσουν το μερίδιό τους στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού μεταμορφώνονται στη μετά τον Covid-19 εποχή» επισημαίνει η Rabobank.
Να σημειωθεί πως τα νομίσματα της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας αποτελούν τους μεγάλους «κερδισμένους» των αναδυόμενων αγορών.
Το φιορίνι της Ουγγαρίας σημείωσε άνοδο 5,9% έναντι του δολαρίου και +4,1% έναντι του ευρώ.
Και ενώ το rebound, προς το παρόν, κρίνεται ευπρόσδεκτο, η ανατίμηση μπορεί να συνεχιστεί.
Η πανδημία προκάλεσε αναταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού, δίνοντας στους κόμβους παραγωγής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μια πολύτιμη ευκαιρία να αυξήσουν το εμπορικό μερίδιό τους εις βάρος της Ασίας, σύμφωνα με τη Rabobank.
Η πολωνική κεντρική τράπεζα δεν είναι μοναδική που προτιμά ένα αδύναμο νόμισμα, καθώς και άλλοι κεντρικές τράπεζες, ειδικά εκείνες των οποίων τα νομίσματα είναι σχετικά λιγότερο ανταγωνιστικά, θα προχωρήσουν σε παρεμβάσεις.
Currency rebound could hurt Eastern European trade edge

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης