Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τράπεζες να μην παρασύρονται από την κυβέρνηση στην χορήγηση δανείων – Στο τέλος θα πληρώσουν οι ίδιες την ζημία, όχι το κράτος... και ο ηθικός κίνδυνος

Οι τράπεζες να μην παρασύρονται από την κυβέρνηση στην χορήγηση δανείων – Στο τέλος θα πληρώσουν οι ίδιες την ζημία, όχι το κράτος... και ο ηθικός κίνδυνος
Η κυβέρνηση εξήγγειλε πολλά αλλά έως τώρα έχει πράξει πολύ λίγα με τα πραγματικά χρήματα που έχουν φθάσει στην οικονομία να προσεγγίζουν τα 5-6 δισεκ. μόλις 3,5% του ΑΕΠ
Το τελευταίο διάστημα κυβερνητικοί παράγοντες ασκούν πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες για να χορηγήσουν δάνεια.
Το κράτος πιέζει τις τράπεζες με προφανή σκοπό, οι τράπεζες να καλύψουν το χάσμα ανάγκης ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί λόγω της ύφεσης.
Η κυβέρνηση εξήγγειλε πολλά αλλά έως τώρα έχει πράξει πολύ λίγα με τα πραγματικά χρήματα που έχουν φθάσει στην οικονομία να προσεγγίζουν τα 5-6 δισεκ. μόλις 3,5% του ΑΕΠ όταν το πρόβλημα στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων είναι ορατό και υπαρκτό.
Η κυβέρνηση εξήγγειλε πολλά, έχοντας όντως καλή πρόθεση να στηρίξει την οικονομία αλλά στην πράξη δεν είχε τα εφόδια δηλαδή ρευστότητα και κεφάλαια ώστε να διοχετεύσει τα αναγκαία κονδύλια στην οικονομία.
Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να καλύψει το κενό των υποσχέσεων πιέζει τις τράπεζες να χορηγήσουν δάνεια.
Ήδη στο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ υποβλήθηκαν 99 χιλιάδες αιτήσεις αιτούμενου ποσού 10,2 δισεκ. ευρώ αλλά οι τράπεζες χορήγησαν 1,29 δισεκ.
Στο Ταμείο Εγγυοδοσίας έχουν υποβληθεί αιτήσεις που αφορούν δάνεια 3,55 δισεκ.
Η κυβέρνηση πιέζει τις τράπεζες για να καλύψουν το κενό που η ίδια δημιούργησε.
Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν αύριο προκύψουν νέες ζημίες το ελληνικό δημόσιο δεν θα τους καλύψει, οι μέτοχοι θα διαμαρτύρονται και ταυτόχρονα οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι θα υποβαθμίζουν τον κλάδο επειδή χορήγησαν δάνεια χωρίς κριτήρια.
Οι τράπεζες βέβαια δεν πρέπει να χορηγήσουν δάνεια;
Πρέπει αλλά με πολύ αυστηρά πιστοδοτικά κριτήρια, τα οποία θα μετριάζουν τον μελλοντικό πιστωτικό κίνδυνο, μόνο αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο.
Στην πράξη όμως όπως αποδεικνύεται

1)Από τις 3 τελευταίες υφέσεις, όταν οι τράπεζες χορηγούν δάνεια εν μέσω ύφεσης ο κίνδυνος να καταλήξουν προβληματικά είναι μεγάλος.

2)Το παρελθόν του ελληνικού δημοσίου που έχει αθετήσει ουκ ολίγες φορές τις κρατικές εγγυήσεις

3)Εν μέσω προβλημάτων ρευστότητας, οι εταιρίες που αναζητούν ρευστότητα έχουν και τα περισσότερα προβλήματα.
Με βάση τραπεζικά στελέχη, συνήθως στις 100 περιπτώσεις εταιριών που αναζητούν ρευστότητα σχεδόν το 70% είναι εταιρίες που και πριν την κρίση είχαν προβλήματα πάσης φύσεως και 30% είναι υγιείς εταιρίες που θέλουν να βελτιώσουν την ρευστότητα τους.

4)Η εμπειρία του παρελθόντος ειδικά της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 απέδειξε ότι δάνεια που χορηγούνται σε μερικώς υγιείς επιχειρήσεις, ενέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εξελιχθούν σε προβληματικό δάνειο.

5)Το δημόσιο παρέχει εγγυήσεις περίπου 7 δισεκ.
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι στην πράξη το ελληνικό δημόσιο δεν εγγυάται στην τράπεζα το 100% του δανείου αλλά ένα ποσοστό που μεσοσταθμικά φθάνει το 50%.
Σε περίπτωση που ένα χορηγούμενο δάνειο εξελιχθεί σε NPLs σε προβληματικό και η τράπεζα και το κράτος θα επωμιστούν την ζημία.

6)Οι τράπεζες για το μη εγγυημένο σκέλος του δανείου ζητούν ή δεν ζητούν εξασφαλίσεις;
Εάν μια τράπεζα δεν πάρει εξασφαλίσεις αυξάνει το ρίσκο στον ισολογισμό της.

7)Πως οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν την οικονομία με 25 δισεκ. όταν ακόμη δεν έχουν λύσει πρόβλημα κόκκινων δανείων 68 δισεκ. που θα απαιτήσει 8-10 δισεκ. νέα κεφάλαια;

8)Οι τράπεζες ποιες εταιρίες πρέπει να χρηματοδοτήσουν;
Αυτές που έχουν ανάγκη.
Οι τράπεζες θέλουν να χρηματοδοτήσουν μόνο αυτές που έχουν υψηλή πιστοληπτική ικανότητα, υψηλό ταμείο και ισχυρό ισολογισμό.
Οι τράπεζες θέλουν να χρηματοδοτήσουν τις εταιρίες που δεν τα έχουν ανάγκη σε αντίθεση με αυτές τις εταιρίες που ενώ έχουν ανάγκη δεν πληρούν τα κριτήρια των τραπεζών.

9)Υπάρχει ένα ζήτημα ηθικού κινδύνου moral hazard.
Γιατί πάντα πρέπει το κράτος να στηρίζει τις εταιρίες που έχουν πρόβλημα δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι αυτών που είναι υγιείς και δεν θα πάρουν καμία άμεση ή έμμεση κρατική βοήθεια;
Γιατί πάντα πρέπει να στηρίζεται ο λιγότερο ισχυρός έναντι αυτού που προνόησε να είναι ισχυρός;
Γιατί πρέπει πάντα να υποστηρίζονται οι προβληματικές εταιρίες ή οι ημιθανείς εταιρίες εις βάρος των υγιών;
Γιατί δεν πρέπει να υποστηριχθούν οι περισσότερο υγιείς εταιρίες που αποτελούν και την ατμομηχανή των κλάδων της εθνικής οικονομίας;


Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι με βάση τις εκτιμήσεις π.χ. οίκων αξιολόγησης όπως της Scope ο κίνδυνος τα δάνεια που θα χορηγηθούν εν μέσω οικονομικής ύφεσης να δημιουργήσουν νέα προβληματικά δάνεια είναι μεγάλος.
Στο παρελθόν η Moody’s είχε αναφέρει με άλλες παραδοχές ότι στα 100 δολάρια που χορηγούνται μέσω δανείου σε καιρό ύφεσης τα 15 έχουν μεγάλη πιθανότητα να εξελιχθούν σε προβληματικό δάνειο.
Δηλαδή στην Ελλάδα τα 25 δισεκ. θα μπορούσαν να δημιουργήσουν 3,6 με 4 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Όμως έχοντας 71 δισεκ. προβληματικά δάνεια άλυτο πρόβλημα, 6 με 7 δισεκ. νέα προβληματικά που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και 3,6 δισεκ. με 4 δισεκ. που επίσης θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από τα να δάνεια που θα χορηγηθούν δημιουργεί ένα άθροισμα 82 δισεκ. που θα αντιστοιχεί σε 45% του συνόλου των δανείων που θα έχουν φθάσει στα 180 δισεκ. – μαζί με τα 25 δισεκ. ευρώ νέα δάνεια –
Την ίδια στιγμή τα συνολικά κεφάλαια είναι 28,8 δισεκ. και τα tangible book κεφάλαια 23,8 δισεκ. και η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 16,2 δισεκ. ευρώ.
Τι μας λένε οι αριθμοί;
Απλά τα κεφάλαια των τραπεζών δεν φθάνουν, δεν επαρκούν να καλύψουν την ζημία από τα προβληματικά δάνεια και ταυτόχρονα να χορηγήσουν νέα δάνεια.
To σύστημα θα έχει σοβαρό πρόβλημα.
Όπως ορθώς υποστηρίζει η Γερμανική Scope, οι τράπεζες είναι υβρίδια, είναι ιδιωτικές με οιονεί δημόσιο ρόλο, εξέλιξη που αυξάνει το ρίσκο λόγω των NPEs και εκ των πραγμάτων φέρνει σε δεύτερη μοίρα τους ιδιώτες μετόχους.

Τι είχε αναφέρει το bankingnews στις 4 Ιουνίου 2020;
Η κυβέρνηση εξωθεί τις ελληνικές τράπεζες στο μοιραίο λάθος – Κόκκινα έως και το 50% των εγγυημένων δανείων – Τα NPEs θα φθάσουν 77 δισ

Η ελληνική κυβέρνηση πιέζει τις τράπεζες να χορηγήσουν δάνεια.
Με τα προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί, τις εγγυήσεις των 7 δισεκ. και τους εγγυοδοτικούς μηχανισμούς αλλά και τα χαλαρά κριτήρια στον ορισμό ενός δανείων ως προβληματικό, η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι τράπεζες δεν επιτελούν το έργο τους δηλαδή να χρηματοδοτούν την οικονομία.
Όμως οι τραπεζίτες ανησυχούν και ανησυχούν εύλογα.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι εκ των χιλιάδων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί πολλοί αιτούντες ή δυνητικά δανειολήπτες ακόμη και στα δάνεια που εγγυάται το κράτος θα ανακύψουν πολύ σοβαρά προβλήματα.
Με βάση τραπεζικές πηγές υπάρχουν πολλοί που εκμεταλλευόμενοι την συγκυρία ζητούν να τους χορηγηθεί δάνειο έχοντας ως στόχο να μην το πληρώσουν.
Υπάρχουν εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι από τα 7 δισεκ. εγγυήσεων και επιπλέον 2,5 – 3 δισεκ. πρόσθετων εγγυήσεων που προϋπήρχαν προ του κορωνοιού το 40% με 50% μπορεί να μετατραπεί σε κόκκινο δάνειο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε σύνολο πάσης φύσεως εγγυημένων δανείων ύψους 10 δισεκ. τα 4 με 5 δισεκ. θα μετατραπούν σε προβληματικό δάνειο.
Οι τράπεζες έχουν εντάξει στο πλαίσιο αναστολής δόσεων περίπου 16,3 δισεκ. ευρώ που αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πολλά εξ αυτών να μετατραπούν σε προβληματικά.
Προ κορωνοιού υπήρχαν περίπου 41 δισεκ. δάνεια που είχαν ρυθμιστεί ενήμερα 14 δισεκ. και μη εξυπηρετούμενα 27 δισεκ.  
Με τον κορωνοιό οι ρυθμίσεις έφθασαν στα 47 δισεκ. συμπεριλαμβανομένων και των 16,3 δισεκ..
Να αναφερθεί ότι τα 16,3 δισεκ. δάνεια που έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο αναστολής δόσεων περιλαμβάνονται δάνεια πολλά δάνεια που βρίσκονταν σε καθεστώς ρύθμισης προ κορωνοιού.

Οι τραπεζίτες προειδοποιούν

Τα χαλαρά κριτήρια παροχής δανείων, οι εγγυήσεις του κράτους που αντιμετωπίζονται από πολλούς ως ευκαιρία να πάρουν δάνειο χωρίς να το πληρώσουν, το πλαίσιο αναστολής δόσεων που φθάνει τα 16,2 δισεκ. και η επιδείνωση του προφίλ των προβληματικών ανοιγμάτων που από 68,8 δισεκ. έχουν διαμορφωθεί στα 71 δισεκ. τον Μάρτιο 2020 με προοπτική 76 με 77 δισεκ. – εκτίμηση τραπεζιτών – οδηγούν στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών θα πληγούν καίρια.
Οι κρατικές εγγυήσεις των 7 δισεκ. που η κυβέρνηση τις παρέχει στις τράπεζες για να χορηγήσουν δάνεια φαίνεται να αποτελούν… μοιραίο λάθος.
Γιατί;
Οι τράπεζες αντιλαμβάνονται από το προφίλ των υποψηφίων δανειοληπτών ότι
-Υπάρχουν πολλοί της κατηγορίας zombie company που δράττουν την ευκαιρία να επιβιώσουν εις βάρος των υγιών εταιριών
-Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι το κράτος εγγυάται οπότε η τράπεζα πρέπει να χορηγήσει τα δάνεια καθώς την ζημία θα την επωμιστεί το κράτος ο εγγυητής.
-Υπάρχουν πολλοί δανειολήπτες που έχουν σαφή στρατηγική δηλαδή να πάρουν δάνειο χωρίς να το πληρώσουν.
Έχουν εμφανιστεί πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές στο τραπεζικό σύστημα και ζητούν δάνεια.  
-Οι τράπεζες ανησυχούν ότι παρά το πιο αποσαφηνισμένο πλαίσιο για τις εγγυήσεις… στο τέλος θα καταπέσουν οπότε θα επωμιστούν την ζημία και το κράτος δεν θα τηρήσει… τις εγγυήσεις που παράσχει.  
-Με βάση ένα ρεαλιστικό σενάριο οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι τα νέα NPEs που θα δημιουργηθούν θα είναι 7-8 δισεκ. ευρώ δηλαδή με βάση σύγκρισης τα 68,8 δισεκ. θα αναρριχηθούν στα 77 δισεκ. ευρώ
-Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι όταν θα αποσυρθούν τα ελαστικά κριτήρια και το πλαίσιο αναστολής δόσεων θα ξεσπάσει ένα κύμα προβλημάτων για τις τράπεζες και θα κληθούν να πληρώσουν ζημίες που τις γνωρίζουν εκ των προτέρων.
Όταν γνωρίζεις εκ των προτέρων τι θα συμβεί και κάνεις το μοιραίο λάθος αυτό αποτελεί πράξη ποινικά κολάσιμη.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να χορηγήσουν δάνεια, μπορεί για επικοινωνιακούς λόγους να τονίζουν ότι στηρίζουν την οικονομία, ότι χορηγούν δάνεια αλλά στην πράξη ανησυχούν πολύ σοβαρά ότι θα υποστούν μεγάλες ζημίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης