Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Το 57% των τιτλοποιήσεων NPLs στη Ιταλία έχει επιδεινωθεί - Στα 135 δισ. τα προβληματικά δάνεια

Scope: Το 57% των τιτλοποιήσεων NPLs στη Ιταλία έχει επιδεινωθεί - Στα 135 δισ. τα προβληματικά δάνεια
Η απόδοση του 57% των ιταλικών τιτλοποιήσεων NPLs έχει επιδεινωθεί από το πρώτο τρίμηνο του 2020, αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings
Η απόδοση του 57% των ιταλικών τιτλοποιήσεων NPLs έχει επιδεινωθεί από το πρώτο τρίμηνο του 2020, αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, στην οποία τονίζει ότι η τάση αυτή θα επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19.
Η Scope ανέλυσε 21 από τις 25 ιταλικές τιτλοποιήσεις NPLs που έχει αξιολογήσει από το 2017 αξίας συνολικά 73 δισ. ευρώ.
Η Scope εκτιμάει ότι 14 από τις 21 τιτλοποιήσεις που έχει αναλύσει θα έχουν χαμηλή απόδοση το 2020.
Αυτό θα οδηγούσε σε μέση χαμηλή απόδοση -25% για το 2020, έναντι των αρχικών προβλέψεων -13% που έχει καταγραφεί έως το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης εκτιμάει πως η επιλογή των σωστών στρατηγικών από τις τράπεζες θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση της απόδοσης ευθυγραμμισμένη με τις αρχικές προβλέψεις, συμβάλλοντας στη μείωση του αντίκτυπου της πανδημίας.
Το Covid-19 επηρέασε τις μηνιαίες συλλογές από τον Απρίλιο, προκαλώντας πτώση 46% έναντι των μέσων όρων Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, η Scope δεν αναμένει ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας θα αντικατοπτρίζεται πλήρως στην απόδοση μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Tα δεδομένα πραγματικής απόδοσης δείχνουν ότι 12 από τις 21 συναλλαγές έχουν χαμηλή απόδοση έναντι των αρχικών στόχων.
Οι servicers θα μπορούσαν να επιταχύνουν τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με υψηλότερες εκπτώσεις για να διατηρήσουν τον όγκο των συλλογών.
Από το τελευταίο τρίμηνο του 2015, τα NPEs στους ισολογισμούς των ιταλικών τραπεζών έχουν μειωθεί σημαντικά (κατά 60%), από 340 δισεκατομμύρια ευρώ σε 135 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2019.
H Scope δεν αναμένει πως λόγω της πανδημίας θα υπάρξει άμεσο κύμα NPLs, αλλά αναμένει ότι νέες στάσεις πληρωμών θα αρχίσουν από το 2021 μόλις τελειώσουν τα έκτακτα προγράμματα βοήθειας και καθώς η οικονομική συρρίκνωση μεταφράζεται σε υψηλότερη ανεργία.
Η Scope αναμένει νέα NPLs 30 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2021.
Η επιδημία Covid-19 προκάλεσε επιβράδυνση στην έκδοση τιτλοποιήσεων NPLs.
H Scope αναμένει  μείωση κατά 50% -70% στις τιτλοποιήσεις ιταλικών NPLs το 2020 σε σχέση με το 2019, καθώς οι τράπεζες θέτουν σε αναστολή σχέδια απομόχλευσης ενώ περιμένουν καλύτερες συνθήκες της αγοράς.
Αναμένει ότι η δραστηριότητα τιτλοποιήσεων θα αυξηθεί το 2021, ειδικά κατά το πρώτο εξάμηνο, λόγω της λήξης του καθεστώτος εγγυήσεων GACS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης