Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι μικρομέτοχοι κρίνουν το ποσοστό του νέου επενδυτή της Pasal – Τι αναφέρει το ενημερωτικό

tags :
Οι μικρομέτοχοι κρίνουν το ποσοστό του νέου επενδυτή της Pasal – Τι αναφέρει το ενημερωτικό
Ξεκινάει η αύξηση κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ – Με περιορισμένο αριθμό ακινήτων και λειτουργικές ροές μετά την αύξηση
Οι αποφάσεις των μικροεπενδυτών που κατέχουν το 37,16% του μετοχικού κεφαλαίου της Pasal θα κρίνει το ποσοστό του στρατηγικού επενδυτή (Sterner Stenhus Greece) και το τελικό ποσοστό που θα κατέχει μετά την αύξηση κεφαλαίου στην εταιρεία.
Σημειώνεται πως ξεκινάει η αύξηση κεφαλαίου, η οποία αν καλυφθεί πλήρως θα αντληθούν κεφάλαια 10 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση γίνεται με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων της Εταιρείας με αναλογία 8 νέες για κάθε 1 παλαιά μετοχή, με την έκδοση και διάθεση μέσω δημόσιας προσφοράς 14.967.936 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ εκάστη και τιμή διάθεσης 0,67 ευρώ.

Image
Όπως φαίνεται και στους σχετικούς πίνακες οι βασικοί μέτοχοι (Γεώργιος και Σωτήριος Θεοδωρίδης) δε θα έχουν συμμετοχή βάσει και σχετικών δηλώσεων, ενώ αν οι λοιποί μέτοχοι με ποσοστό 37,16% δε καλύψουν τα δικαιώματά τους τότε το ποσοστό τους θα υποχωρήσει στο 4,14% και της Sterner Stenhus Greece θα διαμορφωθεί στο 88,86%.

Image
Αν οι μικροεπενδυτές καλύψουν το ποσοστό τους και το διατηρήσουν στο 37,16% τότε το ποσοστό του στρατηγικού επενδυτή θα είναι 55,86% και επομένως θα υπάρχει καλύτερη διασπορά.

Image
Σημειώνεται πως ο επενδυτής έχει δεσμευτεί πως θα καλύψει οποιοδήποτε ποσό δε καλυφθεί από την άσκηση των δικαιωμάτων έως του ποσού των 10 εκατ. ευρώ.
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα κατευθυνθούν στη μείωση του δανείου της Alpha Bank.
Τα δάνεια προς την Alpha Bank ρυθμίζονται με βάση τη Συμφωνία Εξυγίανσης και τη Σύμβαση Επενδυτή, μέρος των οποίων και συγκεκριμένα ποσό 24,628 εκατ. ευρώ διεγράφη από την Εταιρεία στις 31.12.2019 και το υπόλοιπο ποσό ύψους 23,685 εκατ. ευρώ αναμένεται να αποπληρωθεί από τα κεφάλαια της Αύξησης και το Νέο Δάνειο.
Σημειώνεται ότι, η Αlpha Bank σύμφωνα με την από 30.04.2020 σύμβαση μεταβίβασης, εκχώρησε και μεταβίβασε στην εταιρεία ειδικού σκοπού τιτλοποίησης με την επωνυμία «Galaxy IV Funding DAC», η οποία αποτελεί 100% θυγατρική της, τις απαιτήσεις της εκ των δανείων της Εταιρείας.
Με την αύξηση κεφαλαίου και το νέο δάνειο, όπως αναφέρεται και στο ενημερωτικό δελτίο θα καλυφθεί και η επάρκεια κεφαλαίου.
Κατά την άποψή της διοίκησης της εταιρείας, το κεφάλαιο κίνησης δεν επαρκεί για τη χρηματοδότηση των τρεχουσών δραστηριοτήτων του Ομίλου για τους επόμενους δώδεκα μήνες και εκτιμά ότι θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 25 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το υπολογισθέν έλλειμμα κεφαλαίου κίνησης δεν λαμβάνει υπόψιν στοιχεία του ενεργητικού κατεχόμενα προς πώληση και τις υποχρεώσεις σχετιζόμενες με στοιχεία ενεργητικού προς πώληση, τα οποία αφορούν στις διακοπείσες δραστηριότητες της εταιρείας DORECO και της 100% θυγατρικής αυτής SIBO A.E.
Πάντως στην περίπτωση που όλα κυλίσουν ομαλά και ο επενδυτής βάλει 10 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, ο όμιλος θα έχει περιορισμένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων προς διαχείριση και ανάπτυξη και περιορισμένες λειτουργικές ροές.
Για την υλοποίηση του στόχου για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων και την επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας, ακόμα και στην περίπτωση υλοποίησης της Σύμβασης Επενδυτή, ενδέχεται η Εταιρεία να προχωρήσει σε νέα χρηματοδότηση ή/και νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά ή/και εισφορές ακινήτων από τρίτους επενδυτές και συγχωνεύσεων με υφιστάμενες εταιρείες ακινήτων συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων του Επενδυτή στην Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει όμως βεβαιότητα ότι η Εταιρεία θα μπορέσει να εξεύρει τα απαιτούμενα κεφάλαια ή/και ακίνητα, ή αν θα είναι ευνοϊκοί οι όροι στην περίπτωση δανεισμού.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα (19/6) γίνεται η αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης για την αύξηση κεφαλαίου και προσαρμόζεται η τιμή.
Η έναρξη διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων θα γίνει στις 24 Ιουνίου και θα διαπραγματεύονται μέχρι 2/7.
Οι νέες μετοχές υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στις 15/7.

Γιώργος Κατικάς
george,katikas@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης