Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Πραγματική και πολύπλευρη η απειλή παρέμβασης στις ευρωεκλογές του 2019

Κομισιόν: Πραγματική και πολύπλευρη η απειλή παρέμβασης στις ευρωεκλογές του 2019
Έκθεση σχετικά με τη διεξαγωγή των εκλογών του 2019 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσιοποίησε η 
Έκθεση σχετικά με τη διεξαγωγή των εκλογών του 2019 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που δείχνει ότι οι νέοι και οι πρώτοι ψηφοφόροι ανέβασαν τα ποσοστά προσέλευσης, η απειλή παρέμβασης στις εκλογές με χειραγώγηση της γνώμης και της επιλογής των ψηφοφόρων ήταν πραγματική και πολύπλευρη και σειρά άλλων ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων δημοσίευσε σήμερα (19/6) η Κομισιόν.
Αναλυτικά, η έκθεση καταγράφει ότι το 50,66% των Ευρωπαίων που έχουν δικαίωμα ψήφου συμμετείχαν στις εκλογές του 2019, το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε 25 χρόνια.
Η συμμετοχή και η εκπροσώπηση των γυναικών αυξήθηκε, αλλά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι με αναπηρία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρακτικές δυσκολίες όταν συμμετέχουν στις εκλογές.
Σύμφωνα με την έκθεση, η προεκλογική εκστρατεία του 2019 ήταν η πιο ψηφιακή μέχρι σήμερα - σχεδόν οι μισοί από τους πολίτες της ΕΕ βασίζονται πλέον στις διαδικτυακές ειδήσεις ως κύρια πηγή πληροφοριών για την εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική.
Ωστόσο, τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικούς κανόνες όσον αφορά τις ψηφιακές εκστρατείες, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτυακού πολιτικού περιεχομένου επί πληρωμή.
Μια δυναμική ευρωπαϊκή συζήτηση προέκυψε για διάφορα θέματα, δείχνοντας πρόοδο στην ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής διάστασης, ωστόσο, τα εθνικά ζητήματα παραμένουν βασικά για τους υποψηφίους και τους ψηφοφόρους.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες εξέφρασαν αυξημένη ικανοποίηση με τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στην ΕΕ, αλλά απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια για την προστασία της δημοκρατίας από ξένες επεμβάσεις και χειραγώγηση και για την προώθηση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στην Ευρώπη.
Παράλληλα με τα βασικά στοιχεία των ευρωπαϊκών εκλογών του 2019, η έκθεση δίνει επίσης έμφαση στην εφαρμογή του πακέτου μέτρων για την εξασφάλιση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στην Ευρώπη.
Καταγράφεται ότι "μια δυναμική ευρωπαϊκή συζήτηση προέκυψε σχετικά με θέματα όπως η οικονομία, η κλιματική αλλαγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία, ιδιαίτερης σημασίας για τους νέους και για πρώτη φορά ψηφοφόρους".
"Η συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και με τα ενδιαφερόμενα μέρη σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για τη διεξαγωγή ενημερωτικών εκστρατειών και ευαισθητοποίησης ήταν η ισχυρότερη ποτέ".
"Οι δραστηριότητες περιλάμβαναν επίσης για πρώτη φορά μια κορυφαία άσκηση που διοργανώθηκε μεταξύ της Κομισιόν του Κοινοβουλίου, των μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνεργασίας για τις Εκλογές και του Οργανισμού της ΕΕ για την Κυβερνητική Ασφάλεια (ENISA) για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών αντιμετώπισης και των σχεδίων κρίσης".
Ωστόσο, η έκθεση δείχνει ότι οι πολίτες δεν έχουν πάντα επαρκή εργαλεία για να συμμετέχουν ενεργά στη συζήτηση.
Περίπου 14 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ που ζούσαν σε κράτος μέλος διαφορετικό από το κράτος εθνικότητάς τους είχαν δικαίωμα ψήφου.
Σχετικά λίγοι χρησιμοποίησαν τα δικαιώματά τους στην ΕΕ για να ψηφίσουν στο κράτος μέλος στο οποίο ζούσαν και ο αριθμός των μετακινούμενων πολιτών της ΕΕ που κατέβηκαν ως υποψήφιοι μειώθηκε.
Η έκθεση καταγράφει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνεργασίας για τις Εκλογές, για να κάνουν ομαλή την ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών και τις συνολικές εκλογές.
Απαιτούνται μέτρα για τη διατήρηση και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής διάστασης, για παράδειγμα, προωθώντας και υποστηρίζοντας διαφάνεια μεταξύ του ευρωπαϊκού και του εθνικού πολιτικού επιπέδου.
"Η απειλή παρέμβασης στις εκλογές με χειραγώγηση της γνώμης και της επιλογής των ψηφοφόρων ήταν πραγματική και πολύπλευρη, και έτσι ήταν το έργο για την αντιμετώπισή της", αναφέρει η Κομισιόν.
Αναφέρθηκαν μεμονωμένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, θέματα προστασίας δεδομένων και άλλες καταγγελίες που σχετίζονται με τις εκλογές.
Θα απαιτηθούν περαιτέρω εργασίες για την προστασία των εκλογών τόσο από ξένες παρεμβάσεις όσο και από χειρισμούς.
Αυτό το έργο πρέπει να περιλαμβάνει, πιο αποτελεσματικές διασφαλίσεις για τις εκλογές που είναι επίσης κατάλληλες για την ψηφιακή εποχή, μεταξύ άλλων, αναπτύσσοντας τη διαφάνεια των πολιτικών διαφημίσεων και επικοινωνιών και συμβάλλοντας στον εντοπισμό παραποιητικού περιεχομένου.
Επίσης, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να είναι σε καλύτερη θέση για την αποτελεσματική παρακολούθηση και επιβολή των εφαρμοστέων κανόνων.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε τέλος ότι θα υποβάλει ένα σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία έως τα τέλη του 2020 για να βελτιώσει την ανθεκτικότητα των δημοκρατιών και να αντιμετωπίσει τις απειλές εξωτερικών παρεμβολών.
Θα εκδώσει επίσης την έκθεσή του για την ιθαγένεια έως το τέλος του 2020, η οποία θα καθορίζει μελλοντικές συγκεκριμένες δράσεις για την περαιτέρω προώθηση των δικαιωμάτων που συνδέονται με το καθεστώς της ιθαγένειας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της δημοκρατικής συμμετοχής.
Ο διάλογος με διεθνείς εταίρους θα συνεχιστεί, καλύπτοντας την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για ανθεκτικά εκλογικά συστήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης