Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia: Η σύγκρουση Ινδίας - Κίνας είναι ο κορυφαίος γεωπολιτικός κίνδυνος στην Ασία

Eurasia: Η σύγκρουση Ινδίας - Κίνας είναι ο κορυφαίος γεωπολιτικός κίνδυνος στην Ασία
Η σύγκρουση Ινδίας - Κίνας θα μπορούσε να είναι ο κορυφαίος γεωπολιτικός κίνδυνος στην Ασία αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την Eurasia Group
Η σύγκρουση Ινδίας - Κίνας θα μπορούσε να είναι ο κορυφαίος γεωπολιτικός κίνδυνος στην Ασία αυτή τη στιγμή αναφέρει σε report της η Eurasia Group
Οι εντάσεις ξέσπασαν μεταξύ Ινδίας και Κίνας αυτή την εβδομάδα μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων κατά μήκος των συνόρων τους.
Τουλάχιστον 20 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια σύγκρουση μεταξύ κινεζικών στρατευμάτων, προκαλώντας φόβους για περισσότερες συγκρούσεις.
Η αψιμαχία θα μπορούσε να ωθήσει την αλλαγή στην οικονομία της Ινδίας και τη γεωπολιτική στην περιοχή, σύμφωνα με την Eurasia.
«Αυτό είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου, αυτό που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή.
Συνήθως, περίπου αυτήν την περίοδο του χρόνου βλέπουμε τέτοιου είδους αψιμαχίες, αλλά αυτό που κάνει αυτήν την αψιμαχία πολύ διαφορετική, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν θάνατοι», τονίζει η Eurasia Group.
Η περιοχή, που ονομάζεται Aksai Chin, δεν είχαν υπάρξει θάνατοι από τη σύγκρουση από το 1975.
Σε αυτήν την αντιπαράθεση, και οι δύο χώρες ισχυρίστηκαν ότι τα στρατεύματα των άλλων είχαν μετακινηθεί και υπερέβησαν τα όρια.
Η Eurasia Group αναφέρει ότι δύο λόγοι θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τη σύγκρουση.
Ο πρώτος είναι η κατασκευή υποδομών της Ινδίας κατά μήκος της γραμμής του πραγματικού ελέγχου, η περιοχή που οριοθετεί τα σύνορα της Κίνας και της Ινδίας.
«Οι Κινέζοι έκαναν λόγο για την κατασκευή αυτού, επειδή αυτό θα επέτρεπε στην Ινδία να κινητοποιήσει ταχύτερα στρατεύματα» τονίζει η Eurasia Group.
«Ο δεύτερος λόγος είναι όταν η Ινδία ακύρωσε το άρθρο 370 το 2019, ο Ινδός υπουργός Εσωτερικών Amit Shah είπε ότι θεωρούν ότι την περιοχή Aksai Chin μέρος του εδάφους της Ινδίας. Αυτό φυσικά εγείρει ανησυχίες με τους Κινέζους».
Η Ινδία τείνει περισσότερο προς μια προστατευτική φύση ως απάντηση στο εμπορικό της έλλειμμα με την Κίνα.
Έχουμε δει τους δασμούς να αυξάνονται σε ορισμένα ηλεκτρονικά προϊόντα τα τελευταία χρόνια, κυρίως για την καταπολέμηση του εμπορικού ελλείμματος της Ινδίας, το οποίο είναι περίπου 57 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με την Eurasia Group η μείωση της εξάρτησης της Ινδίας από την Κίνα αποτελεί μακροπρόθεσμη προσπάθεια.
Η φαρμακευτική βιομηχανία στην Ινδία, για παράδειγμα, εξαρτάται κατά 70% από τις εισαγωγές δραστικών συστατικών από την Κίνα.
Αντί της Κίνας, η Eurasia Group αναμένει από την Ινδία να ενισχύσει τις σχέσεις της με το «τετράγωνο» - τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης