Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγκρατημένη αισιοδοξία για θεραπεία του κορωνοϊού - Στο κόκκινο Κίνα, ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία, στους 455 χιλ. οι νεκροί, 8,5 εκατ. τα κρούσματα

Συγκρατημένη αισιοδοξία για θεραπεία του κορωνοϊού - Στο κόκκινο Κίνα, ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία, στους 455 χιλ. οι νεκροί, 8,5 εκατ. τα κρούσματα
Οι ΗΠΑ δεν θα χρειαστούν άλλα lockdowns υποστηρίζει ο κορυφαίος Αμερικάνος επιδημιολόγος Anthony Fauci - Νέα lockdowns στην Ινδία, περιορισμοί στην Κίνα
Συγκρατημένη παραμένει η αισιοδοξία, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που διατυπώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόσο για την ανάπτυξη επαρκών δόσεων ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού εντός του 2020, όσο και για το φάρμακο δεξαμεθαζόνη, το οποίο φαίνεται ότι μπορεί να διασώσει βαριά ασθενείς, καθώς ο ιός όχι μόνο διασπείρεται ταχύτατα σε όλο τον πλανήτη, αλλά εξακολουθεί να μολύνει και να αφήνει πίσω του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς σε ημερήσια βάση.
Στη δίνη του κορωνοϊού εξακολουθούν να βρίσκονται η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Λατινική Αμερική και η Ινδία, ενώ ο ιός αν και σε φθίνουσα πορεία, κάθε άλλο παρά έχει εξαλειφθεί στην Ευρώπη, η οποία δοκιμάστηκε ιδιαίτερα τους προηγούμενους δύο μήνες.
Στις ΗΠΑ, ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων από τον κορωνοϊό μπορεί να εξακολουθεί να βαίνει μειούμενος, αλλά αυτό δεν ισχύει και για τα κρούσματα, μια και τουλάχιστον έξι Πολιτείες ανακοίνωσαν νέα ημερήσια ρεκόρ.
Πάντως, μετά τον πρόεδρο Trump, και ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Anthony Fauci κατέστησε σαφές πως οι ΗΠΑ δεν θα επιστρέψουν σε νέο lockdown στο εξής και ότι θα εστιάσουν στον καλύτερο έλεγχο της επιδημίας.
Στην Κίνα, σε πλήρη ισχύ παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα και οι απαγορεύσεις στο Πεκίνο σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού μετά την αναζωπύρωση του ενώ ανησυχία για έξαρση κρουσμάτων υπάρχει και στη Νότια Κορέα, όπου αν και θεωρούνταν πως η επιδημία είναι υπό πλήρη έλεγχο, αναφέρθηκαν δεκάδες νέες μολύνσεις.
Στο κόκκινο βρίσκεται η Λατινική Αμερική, η οποία μετρά περισσότερα από 4 εκατομμύρια κρούσματα, αλλά και η Ινδία, η οποία μετά τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά, αποφάσισε να επιβάλλει νέο lockdown στην πόλη Chennai, την έκτη μεγαλύτερη της χώρας.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι θάνατοι προσεγγίζουν τους 454.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 8,5 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ξεπέρασαν τα 4,15 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 8.527.672
- Οι θάνατοι παγκοσμίως ανέρχονται σε 454.889
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 2.191.279 και σε νεκρούς με 118.519
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 47.748 και σε κρούσματα με 978.142  
- Τρίτη σε νεκρούς η Βρετανία με 42.373 και πέμπτη παγκοσμίως σε κρούσματα με 301.935
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 568.292 και 7.831 νεκρούς
- Τέταρτη σε κρούσματα η Ινδία με 380.532 και 12.573 νεκρούς
- Έκτη σε κρούσματα η Ισπανία με 245.268 και 27.136 νεκρούς
- Έβδομο το Περού σε κρούσματα με 244.388 και 7.461 νεκρούς
- Όγδοη σε κρούσματα η Ιταλία με 238.159 και τέταρτη σε νεκρούς με 34.514
- Ένατη σε κρούσματα η Χιλή με 225.103 – Στους 3.841 οι νεκροί
- Στους 29.606 οι νεκροί στη Γαλλία, 195.272 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 188.534 και οι νεκροί σε 8.872
- Στους 19.747 οι νεκροί στο Μεξικό, στα 165.455 τα κρούσματα
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.325 κρούσματα και 4.634 νεκροί
- Στους 4.882 οι νεκροί στην Τουρκία, 184.031 τα κρούσματα
Image
ΗΠΑ: Πάνω από 118.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό – Fauci: Δεν χρειάζονται άλλα lockdowns

Τους 118.000 ξεπέρασαν οι νεκροί στις ΗΠΑ από την επιδημία του κορωνοϊού, με τα τελευταία πάντως στοιχεία να δείχνουν πως διατηρείται η μείωση του αριθμού των θυμάτων σε ημερήσια βάση.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν άλλοι 687 θάνατοι, αποτελώντας έτσι την όγδοη συνεχόμενη ημέρα όπου τα θύματα είναι λιγότερα από 1.000.
Πάντως, τα κρούσματα, τα οποία προσεγγίζουν πλέον τα 2,2 εκατομμύρια, εξακολουθούν να αυξάνονται.
Έξι Πολιτείες ανακοίνωσαν ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων ενώ σε άλλες, όπως στην Φλόριντα, στη Βόρεια Καρολίνα, οι αρχές καθιστούν υποχρεωτική την χρήση μάσκας στους πολίτες για τις δημόσιες μετακινήσεις τους σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού, καθώς επανεκκινεί η οικονομία και η κοινωνική δραστηριότητα.
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Gavin Newsom ζήτησε από τους πολίτες να χρησιμοποιούν τη μάσκα στις περισσότερες δημόσιες δραστηριότητες τους καθώς η πόλη ανακοίνωσε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα περισσότερα από 4.000 κρούσματα του ιού.
Αλλά και στην Αριζόνα, όπου για ακόμα μια ημέρα ανακοινώθηκε ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων, οι δήμαρχοι πόλεων έδωσαν εντολή να καταστεί υποχρεωτική η χρήση της μάσκας.
Ολοένα και περισσότερες Πολιτείες υιοθετούν τη σύσταση της αρμόδιας αρχής για την χρήση μάσκας ως απαραίτητου μέσου προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Πάντως, ο Trump εξακολουθεί να τηρεί μια αντιδραστική στάση απέναντι στην χρήση μάσκας, αναφέροντας σε συνέντευξη του στη Wall Street Journal πως κάποιοι πολίτες την φοράνε για να εκφράσουν την αντίθεση τους σε αυτόν.
Στην Οκλαχόμα, και συγκεκριμένα στην Τούλσα, όπου ο Trump έχει προγραμματίσει για αύριο Σάββατο 20/6 προεκλογική συγκέντρωση, οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν πως θα καλέσουν όσους δώσουν το παρών σε αυτή τη συγκέντρωση να φορούν μάσκες.
Σημειώνεται ότι η Οκλαχόμα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ανακοίνωσε και αυτή ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 26.357 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Ωστόσο, οι αρμόδιοι επιστήμονες απορρίπτουν το ενδεχόμενο ενός lockdown, σενάριο που έχει απορρίψει με κατηγορηματικό τρόπο και ο πρόεδρος Trump.
Σε δηλώσεις του ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ και αρμόδιος για τον κορωνοϊό, Anthony Fauci εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα περιορισμού και lockdowns.
«Δεν νομίζω ότι θα μιλήσουμε για επιστροφή στον περιορισμό.
Νομίζω ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στον καλύτερο έλεγχο των περιοχών όπου φαίνεται πως καταγράφεται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων μόλυνσης» ανέφερε ο Fauci, τονίζοντας πως δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε θα ανοίξουν ξανά τα σύνορα των ΗΠΑ για τους ταξιδιώτες από την Ευρώπη, διαβεβαιώνοντας ότι γίνεται αποτίμηση της κατάστασης σχεδόν καθημερινά.
Την ίδια στιγμή, οι τελευταίες εκτιμήσεις κάθε άλλο παρά ευοίωνες θα πρέπει να θεωρούνται για τον Trump.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 201.000 νεκρούς έως τις αρχές Οκτωβρίου, δηλαδή περίπου έναν μήνα πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές.
Συγκεκριμένα, το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εκτίμησε ότι θα πρέπει να αναμένονται τουλάχιστον 201.129 θάνατοι από τον κορωνοϊό περί τις αρχές του Οκτωβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εκτίμηση αυτή είναι αυξημένη κατά 18% από τους 169.890 θανάτους που προέβλεπε μέχρι πρότινος. 
Το Ινστιτούτο προειδοποιεί ότι η Φλόριντα θα είναι ανάμεσα στις πολιτείες που θα υποστούν τα βαρύτερα πλήγματα, καθώς αναμένει ότι θα καταγράψει 18.675 θανάτους (+186% από την 10η Ιουνίου, όταν προέβλεπε 6.559) ενώ παράλληλα αναθεωρεί προς το χειρότερο την εκτίμησή του για τους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 στην Καλιφόρνια, όπου προβλέπει 15.155 θανάτους (+72% από τους 8.812 που ανέμενε ως εδώ) καθώς και στην Αριζόνα, όπου προβλέπει 7.415 (+56% από τους 4.762).
Image
Πυρά ΗΠΑ κατά Κίνας

Νέα πυρά κατά της Κίνας για τους αριθμούς που δίνει στη δημοσιότητα σχετικά με την αναζωπύρωση της επιδημίας στο Πεκίνο εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ αμφισβητούν ευθέως τις διαβεβαιώσεις της Κίνας ότι είναι υπό έλεγχο η νέα έξαρση κρουσμάτων στο Πεκίνο ενώ αμφισβητεί τα στοιχεία περί των 180 νέων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα.
Μάλιστα οι ΗΠΑ ζητούν να σταλούν στο Πεκίνο ουδέτεροι παρατηρητές προκειμένου να αξιολογήσουν από κοντά την αξιοπιστία των αριθμών και την εξέλιξη της επιδημίας.
Η κυβέρνηση Trump εκτιμά ότι το Πεκίνο απέκρυψε το πραγματικό εύρος και τη σοβαρότητα της επιδημίας, η οποία πρωτοεμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019, γεγονός που διευκόλυνε την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.
Image
Κίνα: 32 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα 25 στο Πεκίνο το τελευταίο 24ωρο

Στην ανακοίνωση 32 νέων κρουσμάτων από την επιδημία του κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 25 στο Πεκίνο, το τελευταίο 24ωρο προχώρησαν οι αρμόδιες αρχές της Υγείας.
Σημειώνεται πως χθες Πέμπτη 18/6 είχαν αναφερθεί 28 κρούσματα, εκ των οποίων τα 21 στο Πεκίνο.
Στο Πεκίνο, όπου έχει αναζωπυρωθεί την τελευταία εβδομάδα η επιδημία του κορωνοϊού καθώς έχουν αναφερθεί περίπου 180 κρούσματα, έχουν επιβληθεί εκ νέου περιοριστικά μέτρα και απαγορεύσεις σε πολλές συνοικίες σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, δεν αναφέρθηκαν νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.
Σε νοσοκομεία της Κίνας βρίσκονται 293 ασθενείς, των οποίων οι 13 βρίσκονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.
Στον αντίποδα, 78.398 άνθρωποι έχουν αποθεραπευθεί.
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί του συνόλου των 83.325 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.
Η επανεμφάνιση κρουσμάτων, όπως είναι αναμενόμενο, έχει προκαλέσει τεράστια κινητοποίηση στις κινεζικές αρχές,  υπό τον φόβο η νέα έξαρση κρουσμάτων να ξεφύγει και να αρχίσει να διασπείρεται ραγδαία στην πρωτεύουσα.
Είναι χαρακτηριστικό πως έχουν ακυρωθεί χιλιάδες πτήσεις, αναχωρήσεις και αφίξεις, από και προς τα αεροδρόμια του Πεκίνου ενώ δόθηκε εκ νέου εντολή για το κλείσιμο των σχολείων.
Την ίδια στιγμή ο δήμος Πεκίνου ανακοίνωσε πως ξεκινά τεστ μαζικά και έθεσε υπό περιορισμό δεκάδες συνοικίες.
Παράλληλα, πολλές πόλεις και επαρχίες της Κίνας επιβάλλουν πλέον καραντίνα σε όσους ταξιδιώτες έρχονται από το Πεκίνο
Μάλιστα, από χθες Τετάρτη 17/6, η κυβέρνηση του Μακάο ανακοίνωσε ότι θα απαιτεί μέχρι νεοτέρας όλοι οι ταξιδιώτες που βρίσκονταν στο Πεκίνο ως και δύο εβδομάδες πριν να τίθενται σε απομόνωση, υπό ιατρική παρακολούθηση, για 14 ημέρες.
Image
Βραζιλία: Προσεγγίζει τους 50.000 νεκρούς από τον κορωνοϊό – Θερίζει ο ιός τη Λατινική Αμερική

Τους 50.000 νεκρού και το 1 εκατομμύρια κρούσματα από την επιδημία του κορωνοϊού προσεγγίζει η Βραζιλία, η οποία αποτελεί τη δεύτερη πιο πληττόμενη χώρα παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 1.238 θάνατοι με τον επίσημο απολογισμό να φθάνει τους 47.748 νεκρούς.
Παράλληλα, καταγράφηκαν άλλα 22.765 κρούσματα, με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 978.142.
Σημαντική αύξηση κρουσμάτων ανακοίνωσε και το Μεξικό.   
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 667 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 5.662 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 19.747 νεκρούς επί συνόλου 165.455 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Την ίδια στιγμή στην Χιλή, η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει σε τρία χρόνια φυλάκιση — που φθάνει τα 5 χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις — την ποινή για την παραβίαση των μέτρων περιορισμού, κάνοντας ακόμη πιο αυστηρή τη νομοθεσία ώστε να πειστούν οι πολίτες να μένουν σπίτι, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να μαίνεται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Το Σαντιάγο ανακοίνωσε ότι τις 24 προηγούμενες ώρες κατέγραψε 226 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.475 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 3.841 νεκρούς επί συνόλου 225.103 μολύνσεων. 
Το ποσοστό θνητότητας ανέρχεται σε 1,71%.
Στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας, όπου ζουν 7 από τα 18 εκατομμύρια των πολιτών της Χιλής, οι μετακινήσεις έχουν μειωθεί κατά 30% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία, ενώ επιδημιολόγοι εκτιμούν πως χρειάζεται να μειωθεί κατά τουλάχιστον 50% προκειμένου οι μολύνσεις να μειωθούν.
Σημειώνεται πως η Χιλή είναι η ένατη χώρα παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ δύο θέσεις πιο πάνω (στην έβδομη θέση) είναι το Περού, το οποίο μετρά 240.908 κρούσματα.

Tέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα κορωνοϊού η Ινδία

Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ινδία, η οποία πλέον αποτελεί την τέταρτη χώρα παγκοσμίως με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Συγκεκριμένα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 380.532 και οι νεκροί σε 12.573
Οι πλέον πληττόμενες περιοχές είναι αυτές του Νέου Δελχί και του Μουμπάι ενώ οι αρχές αποφάσισαν να επιβάλλουν νέο lockdown στην πόλη Τσενάι, την έκτη μεγαλύτερη της Ινδίας.
Σημειώνεται πως η Ινδία είχε επιβάλλει γενικό lockdown έως τα τέλη Μαΐου, αλλά τα περιοριστικά μέτρα δεν απέδωσαν.
Υποστηρίζεται μάλιστα ότι η άρση lockdown έγινε σε μια χρονική στιγμή που η επιδημία δεν είχε αρχίσει να δείχνει σημάδια ύφεσης, την ώρα που πολλοί ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν πως τα δύσκολα για την Ινδία είναι μπροστά.
Image
Ανοίγει η Ευρώπη τα σύνορα της

Τα σύνορα της άνοιξε αρχής γενομένης από τις 15/6 η Ευρώπη σε μια προσπάθεια να σώσει ότι μπορεί να σωθεί από τη φετινή τουριστική χρονιά.
Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη προχωρούν στο πλήρες άνοιγμα των συνόρων τους, π.χ. Γερμανία, Βέλγιο, Κροατία και Ελβετία ενώ σε άλλα εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, όπως π.χ. στη Γαλλία όπου οι ταξιδιώτες από τη Μ. Βρετανία και την Ισπανία θα τίθενται σε καραντίνα για ένα διάστημα δύο εβδομάδων.
Η Τσεχία επιτρέπει χωρίς περιορισμούς τις μετακινήσεις από και προς τα 26 κράτη της ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί περιορισμούς για τους επισκέπτες από το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και το  Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ιταλία έχει ήδη ανοίξει τα σύνορα της από τις 3 Ιουνίου, όπως και η Πολωνία, η οποία «άνοιξε» στις 13 Ιουνίου ενώ η Ισπανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez θα επιτρέπει τις μετακινήσεις από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ από τις 21 Ιουνίου με εξαίρεση την Πορτογαλία, με την οποία οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ έως την 1η Ιουλίου.
Πάντως από τις 15/6 η Ισπανία επιτρέπει σε Γερμανούς πολίτες να επιτρέπονται τις Βαλεαρίδες Νήσους σε μια προσπάθεια να τονώσει τον τουριστικό της τομέα.
Η Αυστρία ήρε όλουςτους περιορισμούς στις μετακινήσεις από την Τρίτη 16/6 αν και θα υπάρχει απαγόρευση σε επισκέπτες από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σουηδία και Λουξεμβούργο δεν έκλεισαν ποτέ τα σύνορα τους.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει καλέσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από την 1η Ιουλίου και να συμφωνήσουν επί της σχετικής λίστας για τα ποιες θα είναι αυτές οι τρίτες χώρες, για τις οποίες θα αρθούν οι περιορισμοί.
Η Κομισιόν προτείνει η λίστα αυτή να ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες.


Αυστραλία: Κλειστά τα σύνορα έως το 2021 λόγω κορωνοϊού

Να διατηρήσει κλειστά τα σύνορα της έως το 2021 προτίθεται η Αυστραλία σε μια προσπάθεια να περιορίσει την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας, Simon Birmingham υποστήριξε ότι είναι μάλλον απίθανο η Αυστραλία να ανοίξει τα σύνορα της για τους διεθνείς επισκέπτες έως το 2021, αν και είπε πως είναι πιθανό να χαλαρώσουν κάποια μέτρα για την είσοδο στην χώρα των φοιτητών και άλλων ξένων που προτίθενται να μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην χώρα.
Όπως είπε, θα μπορούσε σε αυτούς τους πολίτες, να εφαρμοστεί το μέτρο της καραντίνας που ισχύει χθες για όσους Αυστραλούς επιστρέφουν στην χώρα από το εξωτερικό.

Ελπίδες ΠΟΥ για παραγωγή εκατοντάδων εκατ. δόσεων εμβολίου το 2020 και 2 δισεκ. δόσεων το 2021

Την ελπίδα ότι μπορούν εντός του 2020 να παραχθούν εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τον κορωνοϊό και 2 δισεκ. δόσεις έως τα τέλη του 2021 εξέφρασε η Sumia Suaminathan, επιστήμονας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο ΠΟΥ επεξεργάζεται σχέδια για να βοηθήσει να ληφθεί η απόφαση για το ποιος θα πρέπει να λάβει τις πρώτες δόσεις μόλις εγκριθεί το εμβόλιο, δήλωσε η ίδια.
Η προτεραιότητα θα δοθεί στους εργαζομένους της πρώτης γραμμής, όπως τους υγειονομικούς, στις ευπαθείς ομάδες λόγω ηλικίας ή άλλων νοσημάτων, και σε αυτούς που εργάζονται ή ζουν σε περιβάλλον υψηλής μεταδοτικότητας, όπως φυλακές και γηροκομεία.
«Ελπίζω, είμαι αισιόδοξη.
Αλλά η ανάπτυξη ενός εμβολίου είναι ένα περίπλοκο εγχείρημα, συνοδεύεται από πολλή αβεβαιότητα.
Το καλό είναι ότι έχουμε πολλά εμβόλια και πλατφόρμες, ούτως ώστε εάν το ένα αποτύχει, ή εάν και ένα δεύτερο αποτύχει, δεν θα πρέπει να χάσουμε την ελπίδα, να μην τα παρατήσουμε» υποστήριξε η Suaminathan.
Αυτή τη στιγμή γίνονται δοκιμές σε ανθρώπους περίπου 10 πιθανών εμβολίων, με την ελπίδα ότι τους επόμενους μήνες θα μπορέσει να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο.
Κάποιες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να συνάπτουν συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρίες για να παραγγείλουν δόσεις, ακόμα και πριν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα κάποιου εμβολίου.
Η Suaminathan χαρακτήρισε αισιόδοξη τη φιλοδοξία για εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις φέτος και περιέγραψε ως ένα «μεγάλο εάν» την ελπίδα για έως 2 δισεκ. δόσεις από έως τρία διαφορετικά εμβόλια τον επόμενο χρόνο.
Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία γενετικής ανάλυσης που έχουν συλλεχθεί έως τώρα έδειξαν ότι ο νέος κορωνοϊός δεν έχει ακόμα μεταλλαχθεί με τρόπους που θα μπορούσαν να μεταβάλουν τη σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί.


Βρετανία: Στην παραγωγή το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μπαίνει σε παραγωγή ώστε να δημιουργηθούν αποθέματα, πριν ακόμη δοθεί η απαιτούμενη κλινική έγκρισή του, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Matt Hancock, στη διάρκεια ενημέρωσης χθες Πέμπτη 18 Ιουνίου, για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία.
Σε περίπτωση κυκλοφορίας του εμβολίου, προτεραιότητα θα δοθεί στους εργαζόμενους πρώτης γραμμής στον τομέα της υγείας και της φροντίδας, όπως και σε όσους διατρέχουν κίνδυνο να ασθενήσουν βαριά ή να πεθάνουν από τον κορωνοϊό, δηλαδή οι άνω των 50 ετών και οι πάσχοντες από καρδιακές και νεφρικές ασθένειες, όπως και οι πολίτες μειονοτικών ομάδων ή εθνοτήτων που έχει φανεί ότι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην ασθένεια, ανέφερε ο υπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης