Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Crescat Capital: Ακραία υπερτιμημένη η Wall Street – Η ευφορία που έχει δημιουργηθεί είναι προσωρινή θα τελειώσει άδοξα

tags :
Crescat Capital: Ακραία υπερτιμημένη η Wall Street – Η ευφορία που έχει δημιουργηθεί είναι προσωρινή θα τελειώσει άδοξα
Η Wall Street από τις πιο υπερτιμημένες αγορές…
Ακραία υπερτιμημένη είναι η Wall Street αναφέρει σε ανάλυση της η Crescat Capital.
Το συμπέρασμα αυτό είναι αυθαίρετο ή εδράζεται σε πραγματικά στοιχεία;
-Η πανδημία του κορωνοιού έχει τώρα απίστευτα υψηλή πιθανότητα να εξελιχθεί σε δεύτερο κύμα που ωστόσο δεν θα οδηγήσει στα lockdowns του προηγούμενου διαστήματος.
-Η απότομη οικονομική ύφεση στην ιστορία των ΗΠΑ.
-Τον Απρίλιο, οι τιμές του αργού πετρελαίου έγιναν αρνητικές.
-20 εκατομμύρια άνεργοι Αμερικανοί απολαμβάνουν ένα προσωρινό όφελος των ομοσπονδιακών παροχών βάσει του νόμου CARES, ενός προγράμματος που λήγει στα τέλη Ιουλίου.
-Το ποσοστό αποταμίευσης αυξήθηκε 33% τον Απρίλιο 2020 περίπου 250 δισεκ. δολάρια, η υψηλότερη μηνιαία αύξηση στην ιστορία.
Μια νέα τάση που είναι η εξοικονόμηση στον καταναλωτή έναντι των δαπανών θα είναι ανασταλτικός παράγοντας στην προσπάθεια ανάκαμψης.
-Το δημόσιο χρέος στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής το 2020, με το έλλειμμα να διπλασιάζεται από 5 σε 10%, ενώ η έκδοση εταιρικού χρέους αυξάνεται.
-Το δημόσιο χρέος έχει καταναλώσει όλα τα χρήματα που εκτυπώνονται από την Fed.
-Οι ημέρες για μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας έχουν παρέλθει. Μετά την εμφάνιση του κορωνοιού, οι σχέσεις επιδεινώθηκαν ξανά.
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου εστιάζουν σε ένα εμπορικό πόλεμο αλλά και σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο.
-Ταραχές και διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ με αφορμή τις φυλετικές διαφορές αλλά αιτία την ανισότητα πλούτου στην αμερικανική κοινωνία.
-Οι τελευταίες ενέσεις ρευστότητας της Fed έχουν μεγιστοποιήσει τις διαφορές μεταξύ πλουσίων και φτωχών, στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που η Μεγάλη Ύφεση προκάλεσε ταξική αντιπαράθεση και πολιτική σύγκρουση.
-Οι συγκρούσεις μεταξύ του Πεκίνου και του Χονγκ Κονγκ, ακόμη και της Ταϊβάν, αναζωπυρώνονται ενώ η ανισότητα του πλούτου στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ είναι ακόμη μεγαλύτερη από τις ΗΠΑ.
-Παρόμοια με την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ έχει δημιουργήσει την δική του πιστωτική φούσκα.
-Το χαμηλό βιοτικό επίπεδο για το μεγαλύτερο μέρος του νεότερου πληθυσμού του Χονγκ Κονγκ προκαλεί αντιδράσεις ενάντια στις πρόσφατες παρεμβάσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Ο ρόλος του Χονγκ Κονγκ ως παγκόσμιου τραπεζικού και εμπορικού κόμβου απειλείται σοβαρά από τις παρεμβάσεις του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Η Wall Street από τις πιο υπερτιμημένες αγορές…

Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ είναι υπερβολικά υπερτιμημένη.
Το χάσμα μεταξύ των τρεχουσών τιμών και της προεξοφλημένης παρούσας αξίας των πιθανών μελλοντικών ταμειακών ροών είναι στο υψηλότερο σημείο που έχει βρεθεί ποτέ.
Η κερδοσκοπία είναι αχαλίνωτη και υποστηρίζεται από μια τολμηρή νέα γενιά Millennial day-trader.
Η κερδοσκοπική μανία βασίζεται στην παραδοχή ότι η FED θα εκτυπώνει χρήμα.
Ουσιαστικά μόλις ξεκίνησε μια κυκλική οικονομική ύφεση.

Ανισορροπίες στις ΗΠΑ

Η συνολική αξία με βάση τα κέρδη προ φόρων τόκων, προβλέψεων και αποσβέσεων ή EBITDA για το S&P 500 δεν ήταν ποτέ υψηλότερη.
Στις αρχές Φεβρουαρίου 2020 όταν οι μετοχές ήταν επίσης σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμισμένες με την οικονομική πραγματικότητα τα EBITDA ήταν ήδη υψηλά.
Πιστεύουμε ότι πρόκειται να δούμε κάποιο σημαντικό γεγονός που θα σηματοδοτήσει το δεύτερο μέρος της bear market.
Οι αγορές που οδηγούνται από την ευφορία δεν τελειώνουν ποτέ καλά.
Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ σήμερα βρίσκεται μες την καλή χαρά.
Η Wall Street προεξοφλεί μια νέα φάση ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας την ίδια στιγμή που μόλις ξεκίνησε μια μεγάλη ύφεση.
Η ανάκαμψη θα έρθει αλλά θα λήξει γρήγορα.
Η επιβράδυνση από το 2022 θα είναι πολύ απότομη και θα επαναφέρει τον κόσμο στην νέα ωμή πραγματικότητα.
Από τα χαμηλά του Μαρτίου, οι επενδυτές έχουν γίνει εξαιρετικά αισιόδοξοι.
Εμπιστεύονται την ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών θεωρούν ότι θα λειτουργήσει θαυματουργικά την οικονομική ανάπτυξη και όχι απλώς προσωρινά θα απαλύνει τις συνέπειες της μείωσης του ΑΕΠ και της αύξησης του χρέους.
Αυτή η παραλυτική σκέψη θα πρέπει να αποδοθεί στην άμεση δράση ντοπαμίνης δηλαδή στην εκτύπωση χρημάτων της Fed, αλλά αγνοεί εντελώς τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρηματικών κύκλων.
Η εκτύπωση χρημάτων από τις κυβερνήσεις απέτυχαν επανειλημμένα, καθ 'όλη τη διάρκεια της ιστορίας στην εξάλειψη της ύφεσης.
Η τρέχουσα κρατική δημοσιονομική και νομισματική ώθηση δεν θα αποτρέψει την οικονομική ύφεση.
Αντιθέτως, τέτοιες ενέργειες του παρελθόντος είναι ο ηθικός κίνδυνος που ευθύνεται κυρίως για τις ανισορροπίες που έχουν ήδη συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου, στην παγκόσμια οικονομία.
Πριν τον κορωνοιό η παγκόσμια οικονομία επιβραδυνόταν ενώ είχαν καταγραφεί από πολλούς ακραίες φούσκες στις αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων και τεράστιες ανισορροπίες χρέους, και αυτό επαναλαμβάνεται για μια ακόμη φορά.
 Η οικονομική ύφεση σπάνια ανακόπτεται και αναστρέφεται από την κρατική παρέμβαση.
Μπορεί να υπάρξει μια αναλαμπή το 2021 αλλά μετά η επιβράδυνση στις διεθνείς οικονομίες θα είναι πολύ έντονη.  
Δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη ως προς την απαραίτητη διόρθωση των αποτιμήσεων των μετοχών.
Είχαμε μια σύντομη γεύση τον Μάρτιο 2020, ήταν το πρώτο κύμα τρόμου.
Εν συνεχεία ακολούθησε ένα τεράστιο, αλλά υπερβολικά ενθουσιώδες ράλι εκτόνωσης.
Η εκτύπωση χρημάτων δεν διορθώνει την οικονομία.
Το πόσο αποκλίνουν τα στοιχεία του ισολογισμού της Fed και ο εβδομαδιαίος οικονομικός δείκτης (WEI) είναι εντυπωσιακό. Αναπτύχθηκε από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης, το WEI μετρά τη δραστηριότητα συνδυάζοντας μια σειρά άλλων βασικών δεικτών, όπως λιανικές πωλήσεις καταστημάτων, καταναλωτικό κλίμα, αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, προσωρινή απασχόληση, παραγωγή χάλυβα, πωλήσεις καυσίμων και ακόμη και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν το σοκ δανείζονται με τρόπο που προκαλεί τρόμο.
Στις ΗΠΑ είχαμε την μεγαλύτερη μηνιαία καθαρή έκδοση ομολόγων στην ιστορία, 760 δισεκ. δολάρια μόνο τον Μάιο 2020. Αυτός ο αριθμός ξεπέρασε την ποσοτική χαλάρωση της Fed πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια!
Είναι η μεγαλύτερη καθαρή μείωση των περιουσιακών στοιχείων της Fed έναντι του δημόσιου χρέους από τότε που η κρίση repo ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019.
Κατά την άποψή μας, η Fed είναι ανίκανη να διοχετεύσει αρκετή ρευστότητα για να μετριάσει τις απώλειες στα περιουσιακά στοιχεία  καθώς το παγκόσμιο χρέος των 250 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που αντιστοιχεί στο 300% παγκόσμιου ΑΕΠ είχε δραματικά επιδεινωθεί πριν ξεκινήσει η κρίση Covid-19.
Αυτό ονομάζουμε παγίδα ρευστότητας.
Ένα άλλο μέρος της αγοράς και της οικονομίας που φαίνεται ιδιαίτερα εύθραυστο είναι οι μετοχές μικρών εταιριών.
Αυτές οι μετοχές δεν ήταν ποτέ τόσο χρεωμένες σε σχέση με το EBITDA.
Όσον αφορά την αποτίμηση, οι μετοχές του Russell 2000 διαπραγματεύονται τώρα με ιστορικές αποτιμήσεις 15 με 20 φορές το EBITDA!
Καταγράφεται ένα εντυπωσιακό και εντελώς αδικαιολόγητο επίπεδο αισιοδοξίας στις αγορές.
Οι αγορές εργασίας των ΗΠΑ βελτιώθηκαν απροσδόκητα τον περασμένο μήνα, αλλά δεν ήταν αρκετές για να υποστηρίξουν το  ανοδικό αφήγημα των τελευταίων μηνών.
Η ανεργία στις ΗΠΑ θα φθάσει στο 17% με 18% πριν ξεκινήσει να υποχωρεί.
Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαζόμασταν 7 μήνες για να ανακτήσουμε το ίδιο επίπεδο ισχύος στις αγορές εργασίας πριν από την εμφάνιση του ιού.
Η ανάκαμψη σχήματος "V" δεν μοιάζει με "πύραυλο" όπως ανέφερε ο Trump.
Τα νομισματικά κίνητρα ενισχύουν σοβαρά το πρόβλημα του χάσματος πλούτου στις ΗΠΑ.
Κάποια στιγμή η FED θα έχει αγοράσει το 50% των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να πάει παραπάνω.
Με ρεκόρ παγκόσμιου χρέους ως προς το ΑΕΠ, αποτιμήσεις μετοχών στις ΗΠΑ σε ιστορικά ή κοντά στα ιστορικά υψηλά και νέες εκτυπώσεις χρημάτων σε όλο τον κόσμο, το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι απίστευτα ανοδικό για πολύτιμα μέταλλα σήμερα..
Στην ανάλυσή μας, το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα εφαρμόζει ένα πρόγραμμα τραπεζικής στήριξης ύψους 42 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που πιθανότατα μπορεί να καταρρεύσει σε μια νομισματική κρίση.
Οι ΗΠΑ και άλλες δημοκρατικές ανεπτυγμένες οικονομίες με μεγάλη μόχλευση βρίσκονται σε κακή κατάσταση σήμερα, χωρίς αμφιβολία, αλλά οι λαοί τους δεν χρειάζεται να πέσουν σε παγίδα του Θουκυδίδη, δηλαδή να απειληθούν από μια ορατά αυξανόμενη δύναμη.
Η Κίνα είναι απειλή για την παγκόσμια ελευθερία και τη δημοκρατία, αλλά έχει μια αδυναμία την οικονομία της.
Είναι τεκμηριωμένο ότι το Κομουνιστικό Κόμμα της Κίνας εφαρμόζει ένα άδικο καθεστώς μεταφοράς τεχνολογίας, αδειοδοτήσεις με διακρίσεις, προγράμματα επενδύσεων, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ως αποτέλεσμα, οι δυτικές προηγμένες οικονομικές δημοκρατίες και οι ανατολικοί σύμμαχοί τους κάνουν το σωστό σήμερα καθώς αποσυνδέονται από το Κομουνιστικό Κόμμα της Κίνας.
Η κινεζική οικονομία προορίζεται να καταρρεύσει από μόνη της, κυρίως λόγω των ιστορικών ανισορροπιών της στο τραπεζικό σύστημα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οικονομική προβολή των ΗΠΑ στον κόσμο είναι αποτέλεσμα ενός σταθερού στον χρόνο Συντάγματος βασισμένο σε βασικές αρχές που περιλαμβάνουν ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, ελέγχους και ισορροπίες που αποτρέπουν την κατάχρηση εξουσίας και περιορίζουν την  κυβερνητική παρέμβαση.
Ο ολοκληρωτικός κομμουνισμός, ο οποίος έχει ιστορικό επίμονης και αναπόφευκτης οικονομικής φτώχειας και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι ανισορροπίες στην κινεζική οικονομία είναι ακόμη πιο ακραίες από τις ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν τις δικές τους ιστορικές ανισορροπίες.
Ως αποτέλεσμα, οι παγκόσμιοι κίνδυνοι μετάδοσης παραμένουν εξαιρετικά αυξημένοι σήμερα.
Η Κίνα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των κινδύνων, υποστηρίζοντας φαινόμενα ύφεσης.

Θέση της Crescat

Στην Crescat, παραμένουμε αποφασισμένοι να επωφεληθούμε από μια διόρθωση των αγορών μετοχών των ΗΠΑ στο μέλλον θα υπάρξει μεγάλη πίεση στις μετοχές.
Οι τιμές των μετοχών στις ΗΠΑ δεν αντικατοπτρίζουν πραγματικές αξίες.
Με το κλείσιμο του Covid-19, βιώσαμε ένα οικονομικό σοκ πιθανότατα χειρότερο από την Μεγάλη Ύφεση.
Αυτό επιδεινώθηκε από τις προϋπάρχουσες ανισορροπίες που απειλούσαν την αμερικανική οικονομία πριν εμφανιστεί ο κορωνοιός.
Η επίμονη κατάχρηση των κεϋνσιανών πολιτικών υπήρξε ένα κακό υποκατάστατο του καπιταλισμού της ελεύθερης αγοράς.
Το μάθημα είναι ξεκάθαρο.
Η υπερβολική και συνεχιζόμενη κυβερνητική παρέμβαση δημιουργεί μόνο αυξανόμενο μη παραγωγικό χρέος που καταστέλλει τη μελλοντική πραγματική οικονομική ανάπτυξη.
Οι ανισορροπίες στον κόσμο σήμερα βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σε σχέση με το παγκόσμιο ΑΕΠ.
Είναι ακόμη χειρότερα στην κρατική κομμουνιστική Κίνα όπου φούσκες στις τράπεζες προειδοποιούν για επερχόμενες νομισματικές κρίσεις τόσο για το κινεζικό γουάν όσο και για το δολάριο του Χονγκ Κονγκ.
Τα χειρότερα είναι εμπρός για τις αγορές.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/June2.png?itok=_dvTdg00
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/June1-881x717.png?itok=M2RlIyUu
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/June4.png?itok=G4B8Si_v
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/June7.png?itok=GzSPpYY9
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης