Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Επιβεβαιώνονται σε «Aaa» οι ΗΠΑ, σταθερό παραμένει το outlook

tags :
Moody’s: Επιβεβαιώνονται σε «Aaa» οι ΗΠΑ, σταθερό παραμένει το outlook
Η Moody’s δεν μεταβάλλει τις αξιολογήσεις των ΗΠΑ
Σε «Aaa» -η ανώτατη αξιολόγηση- επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών η Moody's Investors Service, χωρίς να μεταβάλλει τις σταθερές προοπτικές (outlook), κόντρα στην αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η επιβεβαίωση της βαθμολογίας υποστηρίζεται από την εξαιρετική οικονομική ισχύ των ΗΠΑ, την υψηλή θεσμική ισχύ και τη διακυβέρνηση, καθώς και τον κεντρικό ρόλο του δολαρίου στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων παρέχει εξαιρετική ικανότητα χρηματοδότησης.
Αν και η πανδημία έχει δημιουργήσει πρωτοφανείς προκλήσεις για την αμερικανική οικονομία και έχει επιδεινώσει τον ρυθμό επιδείνωσης της δημοσιονομικής θέσης, η Moody's αναμένει η οικονομία των ΗΠΑ να ανακάμψει με την πάροδο του χρόνου και το πιστωτικό προφίλ να παραμείνει ανθεκτικό στο σοκ.
Οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την άποψη της ότι η ποικιλομορφία, ο δυναμισμός και η ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας, μαζί με το καθεστώς του δολαρίου ΗΠΑ ως το σημαντικότερο διεθνές αποθεματικό νόμισμα και το πολύ μεγάλο μέγεθος και βάθος της αγοράς αμερικανικών ομολόγων, θα συνεχίσουν να αντισταθμίζουν τις αυξανόμενες δημοσιονομικές πιέσεις.
Ωστόσο, η δημοσιονομική ισχύς των ΗΠΑ επιδεινώνεται και αυτή η επιδείνωση αναμένεται να επιταχυνθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι υψηλότερες δαπάνες για παροχές που σχετίζονται με τη γήρανση, τις πληρωμές χρέους και τα σχετικά ασθενέστερα κρατικά έσοδα, οδηγούν σε συνεχή δημοσιονομικά ελλείμματα.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν αποτελεσματική δράση τα επόμενα χρόνια για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και η συνεχιζόμενη αύξηση της επιβάρυνσης του χρέους θα σήμαινε διάβρωση τόσο της δημοσιονομικής όσο και της θεσμικής ισχύος, η οποία θα επηρέαζε το πιστωτικό προφίλ.
«Η Moody’s αναμένει απότομη διεύρυνση των ελλειμμάτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε περίπου 18% και 11% του ΑΕΠ το 2020 και το 2021, αντίστοιχα, καθοδηγούμενα σε μεγάλο βαθμό από μέτρα έκτακτης δημοσιονομικής τόνωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Μακροπρόθεσμα, η Moody's αναμένει τα ελλείμματα να μειωθούν σε περίπου 7% του ΑΕΠ έως το 2030.
Τα ευρύτερα ελλείμματα θα συμβάλλουν με τη σειρά τους σε υψηλότερη ομοσπονδιακή επιβάρυνση χρέους, την οποία η Moody's αναμένει σε λίγο πάνω από το 120% του ΑΕΠ έως το 2030 από περίπου 79% το 2019. (…)
Η Moody's θα εξετάσει το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει τις προοπτικές ή την αξιολόγηση εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ δεν ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις αυξανόμενες προκλήσεις που θέτει η αρνητική δημοσιονομική δυναμική της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Με βάση τις τρέχουσες ρυθμίσεις πολιτικής, η Moody's εκτιμά ότι η επιβάρυνση χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και οι πληρωμές τόκων προς έσοδα θα αυξηθούν σημαντικά την επόμενη δεκαετία.
Η απουσία αποτελεσματικής πολιτικής δράσης κατά τα επόμενα χρόνια για τη διακοπή μιας τέτοιας αύξησης θα σήμαινε μια περαιτέρω διάβρωση τόσο της δημοσιονομικής όσο και της θεσμικής ισχύος.
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα επηρέαζε το κρατικό πιστωτικό προφίλ, ιδίως εάν πρόκειται να μειώσει την εμπιστοσύνη ότι το δολάριο ΗΠΑ και η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ θα διατηρήσουν τους μοναδικούς και κεντρικούς ρόλους τους στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», σχολιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης