Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βρούτσης: Έχουν εκδοθεί 840 ψηφιακές συντάξεις – Σεπτέμβριο οι αυξημένες κύριες συντάξεις

Βρούτσης: Έχουν εκδοθεί 840 ψηφιακές συντάξεις – Σεπτέμβριο οι αυξημένες κύριες συντάξεις
Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους, με τη συμβολή του κρατικού προϋπολογισμού, ανέφερε ο Γ. Βρούτσης
«Η ψηφιακή σύνταξη "ΑΤΛΑΣ", που "τρέχει" πιλοτικά, αποδίδει ήδη καρπούς» και μάλιστα έχουν εκδοθεί οι πρώτες 840 ψηφιακές συντάξεις,  δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γ. Βρούτσης.
Ο κ. Βρούτσης  μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, διευκρίνισε ότι δεν έχουν απονεμηθεί ακόμη «καθώς αξιολογούνται και φιλτράρονται για πιθανότητα λάθους», ενώ ανέφερε πως οι 702 είναι συντάξεις αιτίας θανάτου και οι 138 αφορούν συντάξεις του ΟΓΑ, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος. Όπως είπε, στις αρχές Ιουλίου, θα παρουσιαστεί η πλήρης εφαρμογή και υλοποίηση της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ».
Περαιτέρω, σχετικά με την καταβολή του Δώρου Πάσχα, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους, με τη συμβολή του κρατικού προϋπολογισμού.
Όσον αφορά την πληρωμή προς τις επιχειρήσεις-εργοδότες του επιδόματος εορτών Πάσχα κατά το μέρος που βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, σημείωσε ότι αυτή θα γίνει στις 20 Ιουλίου.
Σχετικά με την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή τον Μάιο, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι ήδη περίπου 526.000 εργαζόμενοι την έχουν λάβει στην αναλογική βάση του χρόνου που ήταν σε αναστολή τον Μάιο, προσθέτοντας ωστόσο ότι 7.000 από τους 526.000 δεν έλαβαν τα χρήματα.
Αυτό, όπως εξήγησε ο υπουργός, συνέβη εξ υπαιτιότητας κατά βάση του εργοδότη τους, καθώς  έδωσαν λάθος στοιχεία.
«Υπήρχαν βέβαια και περιπτώσεις με λάθος στοιχεία και από τους εργαζόμενους» πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης, ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι την επόμενη Παρασκευή θα καταβληθούν και σε αυτούς τα χρήματα που δικαιούνται.
Ακόμη, ο ίδιος εκτίμησε ότι τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.
Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην καταβολή των εξόδων κηδείας, ο υπουργός αφού ανέφερε ότι από το 2015 εκκρεμούν περίπου 35.000 υποθέσεις, σημείωσε πως  «προκειμένου να λυθεί αυτό το θέμα, υπέγραψα, πριν από μία εβδομάδα, μία υπουργική απόφαση και, έτσι, δημιουργείται ένα πλαίσιο, μέσω του οποίου τα έξοδα κηδείας, από εδώ και στο εξής, θα καταβάλλονται εντός 15 ημερών αυτόματα, χωρίς φυσική παρουσία στα γραφεία του e-ΕΦΚΑ.
Γι' αυτόν το λόγο, θα δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα λειτουργήσει από τον Ιούλιο και οι καταβολές θα πραγματοποιούνται κάθε 15 ημέρες».
«Με αυτόν τον τρόπο, μειώνονται οι επισκέψεις στα γραφεία του e-ΕΦΚΑ και απελευθερώνεται ανθρώπινο δυναμικό, που θα αξιοποιηθεί κάπου αλλού» τόνισε ο κ. Βρούτσης και σημείωσε ότι θα δοθεί λύση και για τις 35.000 εκκρεμείς υποθέσεις εξόδων κηδείας του ΟΓΑ, καθώς, μέσα σε περίπου τέσσερις μήνες, θα λάβουν τα έξοδα κηδείας.

Περί αναδρομικών

Οι αυξημένες κύριες συντάξεις αναμένεται να καταβληθούν το Σεπτέμβριο, ενώ οι νέες αυξημένες σε πολλές περιπτώσεις επικουρικές καταβλήθηκαν για πρώτη φορά στις 2 Ιουνίου, τόνισε ο κ. Βρούτσης,
Ο υπουργός για τα αναδρομικά των επικουρικών που ανέρχονται σε 8 μήνες, ανέφερε πως θα καταβληθούν το αργότερο τον Οκτώβριο και γίνονται προσπάθειες για να γίνει αυτό και νωρίτερα.
Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις που θα είναι για 12 μήνες, για τον τρόπο και το χρόνο καταβολής τους θα πρέπει να προηγηθεί η σχετική απόφαση από το ΣτΕ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης