Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας με τα «βλέμματα» σε Κίνα και κορεατική χερσόνησο - Στο -0,18% ο Nikkei, ο Kospi -0,68%

tags :
Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας με τα «βλέμματα» σε Κίνα και κορεατική χερσόνησο - Στο -0,18% ο Nikkei, ο Kospi -0,68%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,6% στις 24.495 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (22/6) οι αγορές της Ασίας, στον απόχηο της συνεδρίασης της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει στραμμένη τόσο στις εξελίξεις γύρω από την κορεατική χερσόνησο όσο και στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,18% στις 22.437,27 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο +0,03% και τις 5.944,50 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -0,68% στις 2.126,73 μονάδες, ενω ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία διαπραγματεύεται στο -0,55% και τις 4.915,06 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,6% στις 24.495 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +0,20% και τις 11.572,93 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκττης Shanghai Composite διαμορφώθηκε στο -0,08% και τις 2.965,27 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +0,29% στις 11.702,45 μονάδες.
Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο, μετά την απόφασή της την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει επίσης αμετάβλητο το βασικό μεσοπρόθεσμο επιτόκιο.
Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρσε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανείσμού σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 3,85%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Παράλληλα, το βασικό επιτόκιο διανεισμού πέντε ετών παρέμεινε επίσης αμετάβλητο στο 4,65% μετά τη μείωση κατά 10 μονάδες βάσης που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό μεσοπρόθεσμο επιτόκιο, στα 2,95%, ενώ Ιούνιος σηματοδοτεί τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατά τον οποίο η PBOC δεν πραγματοποιεί κάποια μεταβολή όσον αφορά τα επιτόκια.
«Με το Κρατικό Συμβούλιο να ζητάει μείωση του κόσους δανεισμού από τις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα, η μείωση του βασικού επιτοκίου ίσως έχει ακόμα λίγο χώρο ώστε να κινηθεί σε αυτόν τον κύκλο», αναφέρει ο οικονομολόγος της Capital Economics, Martin Rasmussen, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «τα πρόσφατα σχόλια του επικεφαλής της PBOC, Yi Gang, υποδεικνύουν ότι η κεντρική τράπεζα είναι διστακτική στο να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση και ήδη εξετάζει πως θα αποσύρει τα μέτρα για τον Covid-19».
«Αναμένουμε μία ακόμα μείωση κατά 20 μονάδες βάσης στο reverse repo και το μεσοπρόθεσμο επιτόκιο το επόμενο τρίμηνο, γεγονός που θα πρέπει να μειώσει μηχανικά το βασικό επιτόκιο», τονίζει ο κ. Rasmussen, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν αναμένουμε πλέον από την PBOC να μειώσει τα διατραπεζικά επιτόκια της αγοράς πολύ πιο κάτω από τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα».
Η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω και από τις εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο, μετά τις αναφορές του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, John Bolton, στη σύνοδο κορυφής που είχε πραγματοποιηθεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα, και τις «μη ρεαλιστικές» προσδοκίες που είχε από τις δύο πλευρές ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, Moon Jae-in, για τη δική του ατζέντα «ενοποίησης».
«Δεν αντικατοπτρίζει πλήρως τα γεγονότα και ουσιαστικά τα διαστρεβλώνει», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας, Chung Eui-yong, αναφερόμενος στις περιγραφές που έχει στο βιβλίο του ο κ. Bolton για τη σύνοδο κορυφής ανάμεσα στην Πιονγιάνγκ και την Ουάσιγκτον.
Ο κ. Chung δε διευκρίνισε ποια ακριβώς σημεία του βιβλίου ήταν ανακριβή, αλλά τόνισε ότι «η μονομερής δημοσίευσηγ διαβουλεύσεων που βασίζονται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη παραβιάζει της βασικές αρχές της διπλωματίας και θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις».
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, η Γενικής Διεύθυνση Τελωνείων της Νότιας Κορέας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας για τις πρώτες 20 μέρες του Ιουνίου, σύμφωνα με τα οποία οι εισαγωγές της χώρας υποχώρησαν κατά -12% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης -16,9% τον Μάιο.
Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας υποχώρησαν κατά -7,5% για το ίδιο διάστημα, καταγράφοντας επιβράδυνση σε σχέση με την πτώση -20,3% που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης