Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Από την πρόσκληση σε διάλογο με Ελλάδα για... μοιρασιά του Cavusoglu στις κατηγορίες Erdogan για τους πρόσφυγες: «Απάνθρωπες οι εικόνες στον Έβρο»

Από την πρόσκληση σε διάλογο με Ελλάδα για... μοιρασιά του Cavusoglu στις κατηγορίες Erdogan για τους πρόσφυγες: «Απάνθρωπες οι εικόνες στον Έβρο»
Η Τουρκία διατηρεί στην ατζέντα το προσφυγικό/μεταναστευτικό
Τους όρους της για διάλογο με την Ελλάδα έχει αρχίσει να θέτει η Τουρκία με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να θέτει θέμα μοιρασιά και τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, να εκτοξεύει νέες κατηγορίες εις βάρος της Αθήνας για απάνθρωπες εικόνες στον Έβρο.
Συγκεκριμένα σε ομιλία του σε ένα Φεστιβάλ ταινιών αναφερόμενος σε ταινίες για πρόσφυγες, έστειλε ένα μήνυμα μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά σύνορα που όπως σημείωσε τον περασμένο χρόνο υπήρξαν απάνθρωπες εικόνες στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αυτό έδειξε πως συμπεριφέρονται κάποιες ευρωπαϊκές χώρες στους πρόσφυγες ενώ κατηγόρησε και την Ευρώπη που δεν έχει πάρει μέτρα υπέρ των προσφύγων.
«Δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις  προς την Τουρκία και η χώρα μας αφέθηκε μόνη για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό κύμα.
Οι πρόσφυγες που κατάφεραν να φτάσουν στην Ευρώπη έγιναν θύματα της ρατσιστικής και της εχθρικής πολιτικής.  Τον περασμένο χρόνο οι απάνθρωπες εικόνες που διαδραματίστηκαν στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας ήταν ένα καλό παράδειγμα για να δείξει πως βλέπουν τους πρόσφυγες κάποιες χώρες της Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Erdogan.

H πρόσκληση Cavusoglu για διάλογο με την Αθήνα

Στον αντίποδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε προς την Αθήνα πρόσκληση για διάλογο θέτοντας μάλιστα θέμα... μοιρασιάς.
«Εκτός από την ελληνοκυπριακή πλευρά (Κυπριακή Δημοκρατία) που πρέπει να επιλύσει τα προβλήματα της με την "Τουρκική Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλες τις χώρες της Μεσογείου με εκείνες με τις οποίες  οι πολιτικές σχέσεις είναι σχετικά αδύναμες ή κακές.
Πρέπει να μάθουμε να μοιραζόμαστε» δήλωσε ο Cavusoglu.
Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση ότι στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να γίνει τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας.
«Χωρίς την Τουρκία καμία συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει ισχύ ή οφέλη.
Αυτό που δεν μπορέσαμε να πούμε με λόγια το λέμε με τις πράξεις μας.
Το κάναμε αυτό με τα πλωτά γεωτρύπανά μας και τις συμφωνίες μας, αλλά είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους, κυρίως με την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Αποστολάκης (τέως υπ.Άμυνας): Μπορούμε να προκαλέσουμε μεγάλη ζημιά στην Τουρκία – Δε συμφέρει κανέναν μια πολεμική σύρραξη

Τη θέση ότι η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην Τουρκία διατύπωσε ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, τονίζοντας ωστόσο και με αφορμή τις κλιμακούμενες προκλήσεις από την τουρκική πλευρά, ότι δεν συμφέρει κανέναν μια πολεμική σύρραξη.
«Η Τουρκία προσπαθεί να κάνει αυτό που έχει στο μυαλό της, να δημιουργήσει μια διαφορετική κατάσταση στην ΑΟΖ διαφορετική από αυτή που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.
Είδαν οι Τούρκοι ότι έχουμε πρόθεση και είμαστε διαλλακτικοί και το δείξαμε στους Ιταλούς.
Γιατί λοιπόν να μην είμαστε και με αυτούς.
Και για αυτό άρχισαν να προσεγγίζουν διαφορετικά την κατάσταση, να μιλήσουμε και να τα βρούμε.
Σταμάτησαν τη σκληρή απειλή» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Αποστολάκης.
Ερωτηθείς αν συνυπογράφει τη δήλωση του στρατηγού Φλώρου ότι «όποιος πατήσει ελληνικό έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα δούμε ποιος ήταν» ο κ.Αποστολάκης είπε ότι «η δήλωση ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες και ότι υπάρχει αποφασιστικότητα να απαντήσουν στην όποια παραβίαση, είναι στη σωστή κατεύθυνση, για να καταλάβουν ότι δεν βάζουμε την ουρά στα σκέλια».
«Όταν μας απειλούν δεν μπορούμε να είμαστε παθητικοί.
Βέβαια, όταν οι απειλές είναι λεκτικές και οι απαντήσεις είναι λεκτικές, το θέμα είναι τι γίνεται όταν γίνουν πράξεις.
Η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην Τουρκία.
Δεν συμφέρει κανέναν, δεν κερδίζει τίποτε η Τουρκία κάνοντας μια πολεμική σύρραξη» είπε ο κ.Αποστολάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης