Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας βλέπει το 2021 η Citigroup για 4 λόγους - Ταμείο Ανάκτησης, PEPP, TLTROs και οικονομία

tags :
Αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας βλέπει το 2021 η Citigroup για 4 λόγους - Ταμείο Ανάκτησης, PEPP, TLTROs και οικονομία
Η Citigroup καταλήγει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα υπεραποδώσουν στο "σύμπαν" των ευρωπαϊκών ομολόγων
Η υποστήριξη από το Ταμείο Ανάκτησης της ΕΕ, το πρόγραμμα πανδημίας της ΕΚΤ (PEPP), τα TLTROs και ένα εποικοδομητικό οικονομικό περιβάλλον που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για αναβαθμίσεις στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ακόμη και το 2021.
Αυτό αναφέρει η Citigroup στην τελευταία ανάλυσή της υπό τον τίτλο "EGBs: who benefits from cash flows/TLTRO?" (ευρωπαϊκά ομόλογα: ποιος μπορεί να επωφεληθεί από τις χρηματικές ροές και τα LTROs) που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, στην οποία εκτιμά ότι η προσφορά ευρωπαϊκών ομολόγων πιθανότατα θα παραμείνει υψηλή τον Ιούλιο, αλλά θα αντισταθμιστεί από τις ταμειακές ροές.
Προβλέπει, δε, εκδόσεις 130 δισ. ευρώ, μόνο ελαφρώς χαμηλότερα από τον Απρίλιο-Ιούνιο.
Σε επίπεδο χώρας, τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να ξεχωρίσουν και το επόμενο διάστημα.
Άλλωστε, τα ελληνικά ομόλογα έχουν ήδη σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη από τα μέσα Μαρτίου, καθώς από το 4% που είχε αγγίξει η απόδοση του 10ετούς σήμερα διαπραγματεύεται στο 1,27%.
Πρόκειται για πτώση της τάξης του 68% μέσα σε τρεις μήνες.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως το ύψος του προγράμματος TLTRO έφτασε τα 1,308 δισ. ευρώ και αυτό είναι το πρώτο TLTRO που επιτρέπει στις τράπεζες να δανείζονται έως και 100 μ.β χαμηλότερα σε σχέση με το επιτόκιο καταθέσεων εάν πληρούν το σημείο αναφοράς δανεισμού.
Αυτό, θα επιτρέψει στις τράπεζες να δανείζονται κεφάλαια στις -100 μ.β. και να τα επενδύουν σε κρατικά ομόλογα, κάτι που θα είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικό για τους τίτλους της περιφέρειας.
Για τα ελληνικά ομόλογα, η μεταφορά των TLTROs τα καθιστούν ελκυστικά ακόμη και σε ένα σοβαρό σενάριο όπου δεν επιτυγχάνεται η πιστωτική επέκταση (κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού TLTRO σε -0,50%).
Εκτός από τα TLTROs, η Ελλάδα αναμένεται να επωφεληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο εκτιμάται ότι θα εγκριθεί τελικά και η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος της.
Επίσης, οι αγορές ελληνικών ομολόγων μέσω του PEPP θα μπορούσαν να είναι κάτι παραπάνω από την ακαθάριστη έκδοση το 2020, ήτοι πάνω από 10 δισ. ευρώ.
Τέλος, η Citigroup επισημαίνει ότι η σχετικά ισχυρή πρόβλεψη ανάπτυξης, θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει την επανέναρξη των αναβαθμίσεων της Ελλάδας μόλις το 2021.
Έτσι, η Citigroup καταλήγει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα υπεραποδώσουν στο "σύμπαν" των ευρωπαϊκών ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης