Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Ανάστατες οι αγορές μετά το φιάσκο Trump - Ζητούν ξεκάθαρη ατζέντα από Biden

Rabobank: Ανάστατες οι αγορές μετά το φιάσκο Trump - Ζητούν ξεκάθαρη ατζέντα από Biden

Aνάστατες οι αγορές μετά την πολιτική αποτυχία του Donald Trump στην Τούλσα, αλλά και λόγω της ασαφούς πολιτικής του ανθυποψηφίου για τον προεδρικό θώκο στις ΗΠΑ, Joe Biden
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στις αγορές το γεγονός πως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Donald Trump, παρά τις προσδοκίες για μεγάλη προσέλευση κόσμου, πραγματοποίησε προεκλογική ομιλία σε ένα εμφανώς άδειο γήπεδο, ενώ η ατζέντα Biden είναι από αινιγματική έως νεφελώδης, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Πράγματι, το μισοάδειο γήπεδο στην Τούσλα της Οκλαχόμα προεξοφλεί την επικείμενη ήττα του οικονομικού λαϊκισμού του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος λίγο πριν από την ομιλία του είχε φροντίσει να τουιτάρει τη φράση νόμος και τάξη («law and order»), πυροδοτώντας μια σειρά από αντιδράσεις.
Για άλλη μία φορά, αυτό που ανέκαθεν βασικό ζητούμενο για τις αγορές ίσως χάνει το νόημά του, λόγω των δυνάμεων καταστολής που απειλεί να χρησιμοποιήσει ο Donald Trump.
Η αλήθεια είναι πως η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη και η πολιτική αστάθεια θα επηρεάσει δυσμενώς τη σταθερότητα στις ΗΠΑ μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει με την εκλογή προέδρου.
Ερωτηματικό ακόμη αποτελεί η πολιτική συμπεριφορά του έτερου υποψηφίου για τον προεδρικό θώκο, Joe Biden, τόσο στο εσωτερικό όσο κυρίως στο εξωτερικού, και δη απέναντι στην Κίνα.
Θα υπάρξει μια δεύτερη προεδρική θητεία με γενναία δημοσιονομικά μέτρα και εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική ή μια προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα και το χρέος;
Οι σχέσεις με την Κίνα θα αποκατασταθούν ή θα επιδεινωθούν;
Το γεγονός ότι ο Biden δεν έχει ξεκάθαρη ατζέντα προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό.
Προς το παρόν, ο Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ δείχνει να λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις, με τα κράτη να αρχίσουν διαλέγουν στρατόπεδο.
Η Ινδία τερματίζει την πολιτική κατευνασμού της Κίνας, ενώ και η Ρωσία φέρεται να είναι έτοιμη να έλθει αντιμέτωπη με μια Κίνα που φαίνεται να θέλει σύγκρουση με τη Δύση.
Στο μεταξύ, η Ευρώπη δείχνει πως δεν μπορεί να αποφασίσει.
Την ίδια στιγμή, δείχνει αναποφάσιστη ως προς το αν θα διαβεί τον Ρουβίκωνα αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα, πάντως, με την εκτίμηση της Rabobank, μια κακή εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες των Ευρωπαίων εταίρων μπορεί να επιφέρει ακόμη και τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, στην Ασία, η Ινδία μποϊκοτάρει τα κινεζικά προϊόντα, όπως και η Αυστραλία.
Σε απάντηση, η κεντρική τράπεζα της Κίνας αναμένεται να κρατήσει το βασικό επιτόκιο αναφοράς στο 3,85%, ενώ προσανατολίζεται για ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 4,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στην πραγματική οικονομία, οι αερογέφυρες αναμένεται να κάνουν πάλι την εμφάνισή τους, παρά την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης