Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού επιταχύνουν άρδην τα δεδομένα στον ενεργειακό κλάδο

Moody’s: Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού επιταχύνουν άρδην τα δεδομένα στον ενεργειακό κλάδο
Moody’s: Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση
Οι αλλαγές της συμπεριφοράς των οικονομιών λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού δημιουργούν τις βάσεις για δραστικές αλλαγές  στον ενεργειακό κλάδο σύμφωνα με report του οίκου αξιολόγησης Moody’s.
Η εμπειρία από τα lockdown με δραστική μείωση των επαγγελματικών ταξιδιών, παράλληλα με την καλύτερη ποιότητα του αέρα και τον οικογενειακό χρόνο, μπορεί να δημιουργήσει μόνιμες αλλαγές στην κατανάλωση ενέργειας.
Οι ασθενέστερες προσδοκίες για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη θα ασκήσουν πίεση τόσο στην εταιρική όσο και στην οικιακή ζήτηση.
Image
Ταυτόχρονα, ο κίνδυνος αλλαγής συμπεριφοράς, καθώς και η αύξηση της χρήσης βιοκαυσίμων, ηλεκτρικών οχημάτων και βελτιωμένης απόδοσης του κινητήρα αυξάνουν την πιθανότητα διάβρωσης της ζήτησης πετρελαίου με την πάροδο του χρόνου.
Image
Οι οικονομικές προοπτικές, οι μετατοπίσεις συμπεριφοράς και οι τάσεις απαλλαγής από τον άνθρακα συνδυάζονται για να αυξήσουν τις προκλήσεις όσον αφορά τις προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου.
Η Moody’s εκτιμάει ότι η ζήτηση πετρελαίου το 2021, θα είναι μειωμένη από τρία έως πέντε εκατομμύρια πετρελαίου/ημέρα χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019, καθώς ο κορωνοϊός περιορίζει τις δραστηριότητες με βάση το πετρέλαιο.
Image
Η δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης μετά τον κορωνοϊό θα καθορίσει την ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου.
Εάν η οικονομική ανάπτυξη δεν αντισταθμίσει τις πιθανές συμπεριφορές και άλλες αλλαγές που επηρεάζουν τη ζήτηση πετρελαίου, μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για την ανάκαμψη στα επίπεδα του 2019 με αυξημένο κίνδυνο ότι η ζήτηση θα έχει ήδη κορυφωθεί το 2019.
Image
Οι προοπτικές ζήτησης πετρελαίου αυξάνουν την αβεβαιότητα για τις επενδύσεις.
Η αυξημένη αβεβαιότητα και η ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης δημιουργούν νέο πλαίσιο για επενδύσεις και νέες εξελίξεις στη αγορά πετρελαίου που αμφισβητούν τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα.
Το δυναμικό για μια επιταχυνόμενη διαρθρωτική μετατόπιση της ζήτησης πετρελαίου αυξάνει τις προκλήσεις της πρόβλεψης της τιμής του πετρελαίου, υπονομεύοντας τις επενδύσεις σε νέα έργα για την παραγωγή πετρελαίου στο μέλλον.
Image
Οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας δείχνουν προτίμηση για καθαρότερη παραγωγή καθώς μειώνεται η ζήτηση.
Ο κορωνοϊός θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα περιορίζοντας την παραγωγή άνθρακα και επιταχύνοντας τη μείωση του άνθρακα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη κατά μερικά χρόνια.
Η παραγωγή άνθρακα συνεχίζει να μειώνεται, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν δείξει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε μεγάλες αγορές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Κίνα και την Ινδία.
Image
Οι ανανεώσιμες πηγές συνθέτουν την πλειοψηφία των πρόσφατων προσθηκών χωρητικότητας, οι οποίες συνεχίζουν να αντικαθιστούν τη θερμική παραγωγή, ειδικά με χαμηλότερη ζήτηση ενέργειας.
Το 2020 θα μπορούσε να σημειωθεί μείωση των παγκόσμιων εκπομπών κατά περίπου 8% από το προηγούμενο έτος, αντί της αναμενόμενης ανάπτυξης.
Η ανάγκη για περαιτέρω επενδύσεις σε υποδομές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δεν έχει μειωθεί λόγω του COVID-19.
Ορισμένες κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να θέσουν όρους σε πακέτα οικονομικών κινήτρων ή σε κυβερνητικά κεφάλαια διάσωσης για βιομηχανίες άνθρακα.
Image
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης