Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Aύξησε την τιμή στόχο για το χρυσό το 2021, στα 2.000 δολ. ανά ουγγιά

Goldman Sachs: Aύξησε την τιμή στόχο για το χρυσό το 2021, στα 2.000 δολ. ανά ουγγιά
Ύφεση, δολάριο και αβεβαιότητα τροφοδοτούν την τιμή του χρυσού, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs
Στα 2.000 δολάρια, από 1.800 δολάρια, «ανεβάζει» η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs την τιμή του χρυσού, σύμφωνα με τη 12μηνη πρόβλεψή της, επισημαίνοντας ότι η ζήτηση θα δεχθεί στήριξη από τους φόβους για ύφεση, την πτώση του δολαρίου και την πολιτική αβεβαιότητα που υπάρχει τόσο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπό κόσμο.
Επίσης, εκτιμά άνοδο στα 1.800 δολάρια, από τα 1.600, και στα 1.900 δολάρια, από 1.650, για το κίτρινο μέταλλο, σε τριμηνιαία και εξαμηνιαία βάση, αντίστοιχα.
Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι η τιμή του χρυσού έχει ανέβει κατά πολύ το τελευταίο διάστημα, επίκειται νέο ράλι.
Το πολύτιμο μέταλλο τυγχάνει διαπραγμάτευσης στα 1.736 δολάρια ανά ουγγιά την Παρασκευή 19 Ιουνίου (+0,9%).
Η τιμή του χρυσού είχε σημειώσει μικρή κάμψη τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς οι ελπίδες συγκράτησης της πανδημικής κρίσης σταμάτησαν το ράλι που σημειωνόταν από τα μέσα Μαρτίου.
Όμως η Goldman Sachs εκτιμά πως θα υπάρξουν νέα υψηλά.
Πέρα από όσα προαναφέρθηκαν, στην εκτίμηση αυτή συμβάλλουν το υφεσιακό σοκ που έχουν υποστεί οι αναδυόμενες αγορές και ο φόβος που επικρατεί στις ανεπτυγμένες χώρες.
Τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι εισαγωγές χρυσού της Ινδίας μειώθηκαν κατά 99%, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έπαψε να αγοράζει χρυσό μετά την πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου, που προκλήθηκε από διαφωνίες μεταξύ του ΟΠΕΚ + και των συμμάχων του σχετικά με τις περικοπές προσφοράς.
Ωστόσο, «χωρίς σημαντική επιτάχυνση της ανάπτυξης, οι φόβοι για ύφεση αναμένεται να παραμείνουν ενισχυμένοι στηριζόμενοι από το χαμηλό ποσοστό ανεργίας και την αντιστραμμένη καμπύλης απόδοσης» αναφέρει η Goldman Sachs.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προέβλεψε μεγάλη υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου, που θα κάνει πιο ακριβό τον χρυσό.
Παράλληλα, προβλέπει πολιτική αβεβαιότητα λόγω των παρατεταμένων εμπορικών εντάσεων και των αμερικανικών εκλογών, που θα αποτελέσει οδηγό για τη ζήτηση χρυσού.
Ένας συνδυασμός βελτίωσης του συναισθήματος κινδύνου στις ανεπτυγμένες αγορές, καθώς οι μεγάλες οικονομίες αίρουν τα περιοριστικά μέτρα, με τις αναδυόμενες αγορές να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν, θα μπορούσε να προκαλέσει διόρθωση στην τιμή του χρυσού.
«Ωστόσο, όπως υποστηρίξαμε στο παρελθόν, η ζήτηση για επενδύσεις σε χρυσό τείνει να αυξάνεται στο αρχικό στάδιο της οικονομικής ανάκαμψης, λόγω των ανησυχιών για υποτίμηση και χαμηλών πραγματικών επιτοκίων» αναφέρει η Goldman Sachs.
Σημειώνεται πως η δράση της Fed αλλά και της αμερικανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού αύξησε τον πληθωρισμό, αποδυναμώνοντας το δολάριο.




www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης