Τελευταία Νέα
Speculator

MLS: Ο σύμβουλος που θα κάνει… έλεγχο! - H παραδοχή ανύπαρκτου ορκωτού και λογιστηρίου και άλλα θαύματα

MLS: Ο σύμβουλος που θα κάνει… έλεγχο! - H παραδοχή ανύπαρκτου ορκωτού και λογιστηρίου και άλλα θαύματα
Το καυτό ερώτημα για τις χρήσεις που πρέπει να πάει πίσω η επαναδιατύπωση των οικονομικών καταστάσεων και τα ανέλεγκτά πεδία
Σε φαρσοκωμωδία εξελίσσεται η υπόθεση επαναδιατύπωσης των οικονομικών καταστάσεων της MLS με την ανακοίνωση της εταιρίας να εγείρει νέα ζητήματα.
Ειδικότερα η εταιρία ανακοίνωσε πως ανέθεσε στην ανεξάρτητη διεθνή ελεγκτική εταιρία “Deloitte Business Solutions Ανώνυμη Εταιρία Συμβούλων Επιχειρήσεων“ το έργο Ειδικού Ελέγχου, προκειμένου, στο πλαίσιο κατάρτισης των οικονομικών καταστάσεων της περιόδου που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2019, να εξεταστεί η επαναδιατύπωση των συγκριτικών στοιχείων με εφαρμογή του ΔΛΠ 8, αφού αξιολογηθούν οι επισημάνσεις της Εποπτικής Αρχής».
Όμως στην πραγματικότητα δεν μπορεί να κάνει έλεγχο η Deloitte Business Solutions Ανώνυμη Εταιρία Συμβούλων Επιχειρήσεων γιατί δεν είναι ελεγκτική εταιρία αλλά συμβουλευτική.
Και δεν είναι μόνο αυτό.
Η MLS στην ανακοίνωσή της παραδέχεται ότι δεν υπάρχει Υπηρεσία Λογιστηρίου για να μπορέσει να συντάξει τις οικονομικές της καταστάσεις. Άραγε θα συντάξει εκ νέου τις οικονομικές της καταστάσεις η Deloitte Συμβουλευτική και θα τις υπογράφει η οικονομική διεύθυνση ή θα τις υπογράψει η Deloitte;
Επιπλέον η πρόσληψη της Deloitte συνιστά έμμεση αποδοχή ανικανότητας του ορκωτού λογιστή να προβεί σε παρατηρήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στις οικονομικές καταστάσεις και να δημοσιευτούν χωρίς παρατηρήσεις. 
Επισημαίνεται ότι ο ορκωτός της MLS στο εξάμηνο δεν πήρε «μυρωδιά» για τα άυλα όπως ο ορκωτός (άλλης εταιρίας) που υπέγραψε τις οικονομικές καταστάσεις του 2018.
Βέβαια το μεγάλο ερώτημα είναι ποια η τρύπα που θα προκύψει στον ισολογισμό της εταιρίας και αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει αποφασίσει να επεκταθεί ο έλεγχος και σε άλλα πεδία πλην αυτών που ήδη ελέγχθησαν από την ΕΛΤΕ η οποία έκανε θεματικό έλεγχο στα άυλα περιουσιακά στοιχεία, αλλά και σε ποιες προγενέστερες χρήσεις πρέπει να επεκταθεί ο έλεγχος δεδομένου ότι η ΕΛΤΕ έχει ελέγξει μέχρι στιγμής μόνο της χρήση 2018; Διότι ποιος μπορεί να είναι βέβαιος ότι δεν υπάρχουν άλλα ανακριβή πεδία στις οικονομικές καταστάσεις;
Όπως αναφέρουν όμως ασφαλείς πληροφορίες η ΕΛΤΕ θα επανέλθει για να ελέγξει το έργο του ορκωτού και στη χρήση 2019 όπου ο έλεγχος πιθανότητα δεν θα είναι θεματικός αλλά full scope audit.
Η υπόθεση πάντως αρχίζει να θυμίζει Folli Follie τουλάχιστον σε ότι αφορά στο χρόνο που αποκρίνεται η εταιρία στο αποτέλεσμα του ελέγχου της ΕΛΤΕ ενώ την ίδια στιγμή πληροφορίες από την εταιρία αναφέρουν ότι ταυτόχρονα με την ΕΛΤΕ έτρεξε έλεγχος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο οποίος δεν είχε ευρήματα.
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει τη δυνατότητα επιτόπιου ελέγχου στις εισηγμένες και δεν φαίνεται ότι έχει κάνει χρήση του στην περίπτωση της MLS.
Το σίγουρο είναι ότι η εταιρία δεν θα δημοσιεύσει τις οικονομικές της καταστάσεις ως όφειλε στις 30/06/2020 ημερομηνία η οποία προήλθε από παράταση δύο μηνών η οποία δόθηκε λόγω κορωνοϊού.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης