Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Στα 1,10 ευρώ η τιμή στόχος για την Πειραιώς, με σύσταση neutral

Goldman Sachs: Στα 1,10 ευρώ η τιμή στόχος για την Πειραιώς, με σύσταση neutral
Τι είπε στους αναλυτές της Goldman Sachs η διοίκηση της Πειραιώς
Στα 1,10 ευρώ επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Τρ. Πειραιώς η Goldman Sachs, και τη σύσταση της ουδετερότητας (neutral), μετά τη διάσκεψη που πραγματοποίησε με τη διοίκηση της τράπεζας, στην οποία επισημάνθηκαν οι προοπτικές και οι στόχοι.
Ειδικότερα, τα σημαντικότερα σημεία της συνάντησης συνοψίζονται στα εξής:
1. Ποιότητα περιουσιακών στοιχείων: Η διοίκηση αναμένει κάποια νέα NPEs μόνον μετά τη λήξη των moratorium.
Ειδικότερα, η τράπεζα έχει σήμερα δάνεια 4,5 δισ. ευρώ δάνεια σε moratorium (που αντιστοιχεί στο 20% του ενήμερου χαρτοφυλακίου της)  και η εκτίμηση είναι πως ένα πολύ χαμηλό ποσοστό αυτών θα γίνουν μη ενήμερα καθώς οι πελάτες της τράπεζας  έχουν αποδειχθεί ήδη πολύ ανθεκτικοί από την προηγούμενη κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό, το χαρτοφυλάκιο λιανικής αναμένεται να επηρεαστεί περισσότερο από το εταιρικό.
Επιπλέον, ο Όμιλος σχεδιάζει να ενεργήσει προληπτικά, προσφέροντας αναδιάρθρωση σε πελάτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, προκειμένου να αποφευχθεί η έκθεση της τράπεζας σε περαιτέρω κίνδυνο.
2. Προβλέψεις: Η τράπεζα εργάζεται υπό το πρίσμα της υπόθεσης πως τα χειρότερα πέρασαν.
Η διοίκηση δεν αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω προβλέψεις λόγω Covid -19 εκτός από τα 324 εκατ. ευρώ που έχει ήδη σχηματίσει το α' τρίμηνο του 2020, υπό την προϋπόθεση ότι ισχύουν οι μακροοικονομικές παραδοχές της.
3. Τιτλοποιήσεις:  Η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει να κλείσει τις δύο μεγάλες συμφωνίες για τα NPE της, το project Phoenix ύψους 2 δισ. ευρώ και το project Vega ύψους 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του α' τριμήνου του 2021 παρόλο που θα μπορούσε να προσπαθήσει να το φέρει μπροστά το 4ο τρίμηνο του 2020.
Η ζημιά από τις τιτλοποιήσεις θα κινηθεί στο 15%-20% της ακαθάριστης αξίας των δανείων που αντιστοιχεί σε περίπου 1,1-1,4 δισ. ευρώ.
Τέλος, ο συντελεστής στάθμισης 0% στα senior ομόλογα θα δημιουργήσει μια ελάφρυνση ύψους 3,5 δισ. ευρώ στον κίνδυνο σταθμισμένου ενεργητικού.
4. Νέα Δάνεια: Η διοίκηση επανέλαβε τον στόχο για 5 δισ. ευρώ νέα δάνεια το 2020 εξαιρουμένης της συνεισφοράς των κυβερνητικών εγγυοδοτικών προγραμμάτων.
Επί του παρόντος, η τράπεζα έχει ήδη χορηγήσει νέα δάνεια 2,3 δισ. ευρώ και εκτιμά ότι η εγγύηση των δανείων που προσφέρεται θα φέρει περίπου 1,4 δισ. ευρώ επιπλέον δανείων.
Όσον αφορά την τιμολόγηση των δανείων, ο μέσος όρος των επιτοκίων κινείται στο 4%.
Το επιτόκιο για την παραγωγή νέων δανείων είναι 4%.
5. Το καθαρό έσοδο από τόκους αναμένεται να παραμείνει σταθερό ετησίως και θα βοηθηθεί από: (1) το μειωμένο κόστος χρηματοδότησης λόγω του TLTRO 3 με την τράπεζα να έχει αύξησει την έκθεσή της από 4,3 δισ. ευρώ σε 7 δισ. ευρώ στην τελευταία δημοπρασία και (2) από την αύξηση των όγκων των δανείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης