Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις αγορές της Ασίας μετά τα κέρδη στη Wall - Στο +0,5% ο Nikkei, ο Kospi +0,2%

tags :
Άνοδος στις αγορές της Ασίας μετά τα κέρδη στη Wall - Στο +0,5% ο Nikkei, ο Kospi +0,2%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει κέρδη της τάξεως του +1,4% στις 24.861,75 μονάδες
Άνοδο κατέγραψαν σήμερα Τρίτη (23/6) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από τα κέρδη που σημειώθηκαν στη Wall Street, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη τόσο γύρω από την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας όσο και γύρω από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,5% στις 22.549,05 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200, ο οποίος έκλεισε στο +0,17% και τις 5.954,4 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +0,21% στις 2.131,24 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,19% στις 1.354,69 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει κέρδη της τάξεως του +1,43% στις 24.861,75 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +0,34% και τις 11.612,36 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,18% στις 2.970,62 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +0,78% και τις 11.749,21 μονάδες.
Χθες (22/6) οι αγορές στη Wall Street κατέγραψαν νέα κέρδη, με τον δείκτη-βαρόμερο S&P 500 να αντιστρέφει τις αρχικές του απώλειες, κλείνοντας στο +0,65% και τις 3.117,86 μονάδες.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,59% στις 26.024,96 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά +1,11% στις 10.056,48 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη για έβδομη συνεχόμενη ημέρα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Stephen Innes της AxiCorp, οι αναλυτές προσπαθούν να καταλάβουν «γιατί οι αγορές είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα», διευκρινίζοντας ότι «μπορεί κανείς να προσθέσει την αναζοπύρωση του Covid-19 στη λίστα πλυντηρίου των πραγμάτων για τα οποία δεν ενδιαφέρεται η αγορά, όπως φαίνεται».
Από την πλευρά της, η αναλύτρια αγορών της IG, Jingyi Pan, αναφέρει ότι «σε ένα περιβάλλον όπου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε μόλις την περασμένη Κυρικαή μία αύξηση-ρεκόρ στα κρούσματα Covid-19 παγκοσμίως, το κλίμα μπορεί σίγουρα να αλλάγει πολύ γρήγορα με την κίνηση του διακόπτη».
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, οι αγορές της Ασίας κινήθηκαν χαμηλότερα, μετά τις αναφορές του συμβούλου εμπορίου του Λευκού Οίκου, Peter Navarro, ότι η εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα «έχει τελειώσει».
Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Navarro ανέφερε στη συνέχεια ότι το παραπάνω σχόλιο είχε ληφθεί εκτός πλαισίου, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, διευκρίνισε ότι η συμφωνία με την Κίνα, η οποία αποτελεί τη βάση της ανακωχής στον πόλεμο των δασμών, παραμένει σε ισχύ.
«Η εμπορική συμφωνία με την Κίνα είναι πλήρως ανέπαφη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Trump, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν ν τηρούν τους όρους της συμφωνίας».
Νωρίτερα, η Markit δημοσίευσε τα προκαταρκτικά στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην Ιαπωνία για τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε οριακή συρρίκνωση σε μηνιαία βάση, με τον δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 37,8 μονάδες, έναντι 38,4 μονάδων τον Μάιο.
Η ανάκαμψη που σημειώθηκε όμως στη δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών συνέβαλε στην άνοδο του σύνθετου δείκτη PMI για τον ίδιο μήνα, και συγκεκριμένα στις 37,9 μονάδες, έναντι 27,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Ωστόσο, οι δείκτες που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ιαπωνία παρέμειναν κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκωνση.
«Τα στοιχεία για τον PMI του Ιουνίου δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα σε ορισμένα μέρη της Ιαπωνία έχει αυξηθεί στα τέλη του δευτέρου τριμήνου», ανέφερε ο οικονομολόγος της Markit, Joe Hayes, διευκρινίζοντας ότι «η τιμή του σύνθετου PMI κάτω από τις 50 μονάδες δείνχει ότι η υποκείμενη εικόνα παραμένει ζοφερή και πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν δει ακόμα αύξηση στον όγκο παραγωγής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης