Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ron Paul Institute: Οι αποφάσεις της Fed δείχνουν απόγνωση – Είναι καταδικασμένη να αποτύχει

Ron Paul Institute: Οι αποφάσεις της Fed δείχνουν απόγνωση – Είναι καταδικασμένη να αποτύχει

Eπικίνδυνες οι αποφάσεις της Fed, όπως επισημαίνει το Ron Paul Institute
Σαφής ένδειξη απόγνωσης αποτελεί το γεγονός πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves - Fed), στην προσπάθειά της να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, έχει αρχίσει να αγοράζει μεμονωμένα εταιρικά ομόλογα, όπως επισημαίνει το Ron Paul Institute.
Η Secondary Market Credit Facility δημιουργήθηκε από το Κογκρέσο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημικής κρίσης και προβλέπει την παροχή εταιρικής πίστωσης έως 750 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, η Secondary Market Credit Facility περιόριζε τις αγορές της σε χρηματιστηριακά κεφάλαια, τα οποία είναι ομαδοποιημένα γκρουπ μετοχών ή ομολόγων.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Ron Paul Institute, η πρωτοβουλία αγοράς ομολόγων, όπως και όλες οι πρωτοβουλίες της Fed, θα αποτύχει να παράγει μακροπρόθεσμη ευημερία.
Αυτές οι αγορές στρεβλώνουν την οικονομία αυξάνοντας την προσφορά χρήματος, μειώνοντας τα επιτόκια, που είναι το κόστος του χρήματος.
Σε αυτήν την περίπτωση, η αγορά μεμονωμένων εταιρικών ομολόγων από την Fed επιτρέπει σε επιλεγμένες εταιρείες να συνεχίσουν έργα για τα οποία διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να έχουν λάβει χρηματοδότηση.
Έτσι, κάποιες επενδύσεις φαίνονται ελκυστικότερες από ό,τι θα έπρεπε να είναι.
Άλλωστε, πάνω σε αυτή τη λογική, η Fed έχει δημιουργήσει μια τεράστια φούσκα.
Ωστόσο, όπως όλες οι φούσκες, και αυτή θα σκάσει, προκαλώντας επιχειρηματική κατάρρευση, με πολλούς επενδυτές να χάνουν, εν τέλει, τα χρήματά τους – εκτός αν υπάρξει κρατική μέριμνα.
Σύμφωνα με το νόμο για τη δημιουργία δανείων, η Fed δεν χρειάζεται να αποκαλύψει τις αγορές που πραγματοποιήθηκαν μέσω των πιστωτικών διευκολύνσεων που παρείχε.
Όμως, αντί να επιτρέψει στην Fed να αποκρύπτει αυτές τις πληροφορίες, το Κογκρέσο θα πρέπει να περάσει αμέσως το νομοσχέδιο Audit the Fed, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν εάν μια εταιρεία ξεχειλίζει από μετρητά επειδή οι ιδιώτες επενδυτές αποφάσισαν ότι είναι μια καλή επένδυση ή επειδή η Fed επέλεξε να «επενδύσει» στα ομόλογά της.
Στον αντίποδα, υπάρχει ένα κόστος ευκαιρίας.
Η Fed θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την προώθηση πολιτικών στόχων ή να εκπληρώσει τη δηλωμένη επιθυμία του προέδρου Jerome Powell να κάνει κάτι για την κλιματική αλλαγή υποστηρίζοντας εταιρείες «πράσινης ενέργειας».
Επίσης, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της για να ανταμείψει επιχειρήσεις που, για παράδειγμα, αρνούνται να πουλήσουν όπλα, απαιτούν από τους υπαλλήλους τους και τους πελάτες να φορούν μάσκες.
Άλλες πιστωτικές διευκολύνσεις αφορούν πολιτείες ή κοινότητες που παρουσιάζουν υπερχρεωμένους ισολογισμούς.
Ωστόσο, πόσο ηθικό είναι να ανταμείβουμε πολιτικούς που καταχρώνται δημόσιο χρήμα.
Πλέον, η Fed απέχει μόλις ένα βήμα μακριά από την εφαρμογή της περίφημης πρότασης του Ben Bernanke ότι, εάν αποτύχουν όλα τα άλλα, η Fed μπορεί να ρίξει χρήματα από ένα ελικόπτερο.
Αυτές οι παρεμβάσεις δεν θα σώσουν την οικονομία. Αντ 'αυτού, θα κάνουν το αναπόφευκτο συντριβή πιο επώδυνο.
Η επόμενη συντριβή μπορεί να επιφέρει το τέλος του νομισματικού συστήματος fiat.
Το ερώτημα δεν είναι εάν τελειώσει το τρέχον νομισματικό σύστημα, αλλά πότε.
Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο το Κογκρέσο μπορεί να αποφύγει μια οικονομική κατάρρευση είναι να αρχίσει η μετάβαση σε ένα νομισματικό σύστημα ελεύθερης αγοράς ελέγχοντας και μετά τελειώνοντας τη Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης