Επιχειρήσεις

Το πολύτιμο και σπάνιο μέταλλο σκάνδιο θα παράγει ο όμιλος Μυτιληναίου από το 2020

Το πολύτιμο και σπάνιο μέταλλο σκάνδιο θα παράγει ο όμιλος Μυτιληναίου από το 2020
Χρησιμοποιείται από την AIRBUS  και στην παραγωγή ρεύματος
Στην παραγωγή Σκανδίου προχωρά ο όμιλος Μυτιληναίος από το 2020 που θα τον  καθιστούν έναν από ελάχιστους παραγωγούς και εξαγωγείς Σπάνιων Γαιών καθώς πρόκειται για ενώσεις Σκανδίου (Sc) και κράματα Αλουμινίου – Σκανδίου από Ευρωπαϊκά μεταλλουργικά κατάλοιπα, όπως τα κατάλοιπα Βωξίτη.
Στις εγκαταστάσεις του ΤΕΔ Μεταλλουργίας ολοκληρώθηκε η κατασκευή πιλοτικής μονάδας εκχύλισης σε όξινο περιβάλλον των καταλοίπων Βωξίτη προς παραγωγή συμπυκνώματος Σκανδίου για περαιτέρω αξιοποίηση σε πιλοτική μονάδα άλλου εταίρου.
H μονάδα θα λειτουργήσει το 2020 και αναμένεται να αξιοποιεί 2,5 τόνους καταλοίπων Βωξίτη ανά μήνα λειτουργίας.
To Σκάνδιο είναι μεταλλικό στοιχείο που ανήκει στις σπάνιες γαίες, η παγκόσμια παραγωγή του δεν υπερβαίνει τους 15 τόνους (κυρίως από βιομηχανικά παραπροϊόντα) και χρησιμοποιείται σε «ανερχόμενες» τεχνολογικές εφαρμογές
όπως: α) «Ηλεκτρολυτική» παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο (SOFC) με διπλάσια απόδοση από της σημερινές θερμοηλεκτρικές μονάδες,
β) Κράματα Αλουμινίου –Σκανδίου πολύ υψηλής αντοχής, όπως για παράδειγμα το κράμα Al –Sc –Mg που χρησιμοποιείται από την AIRBUS σε τεχνολογία 3D εκτύπωσης εξαρτημάτων ( scale-project.eu/ ).
Στο πρόγραμμα αυτό, συνολικού προϋπολογισμού 7 εκ. ευρώ , συντονιστής είναι ο Τομέας Μεταλλουργίας της MYTILINEOS, ενώ συμμετέχουν το Ε.Μ.Π. και συνολικά 19 εταίροι από 9 ευρωπαϊκές χώρες.
 Σε εξέλιξη βρίσκεται το ερευνητικό έργο ENSUREAL (Ensuring sustainable alumina production), με στόχο την ανάπτυξη νέων μεθόδων παραγωγής αλουμίνας από εναλλακτικές πηγές, όπως φτωχότερα κοιτάσματα βωξίτη και κατάλοιπα βωξίτη.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης